Tien heerlijke ligstoelen om in te loungen | homify

Tien heerlijke ligstoelen om in te loungen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van Mille mètres carrés Eclectisch
Loading admin actions …

Ligstoelen in de woonkamer zijn een uitkomst om na een dag hard werken uit te puffen. Ligstoelen horen daarmee helemaal thuis in de laatste trend van het 'cocoonen'. In de drukke wereld om ons heen wordt de tendens ons terug te trekken in de veilige omgeving van de woonkamer steeds sterker. Het creëren van een omgeving waarin dat relaxen ongestoord plaats kan vinden is er een die vraagt om een persoonlijke touch. Niet elke woonkamer is namelijk geschikt voor zomaar iedereen. Een woonkamer waarin de een volledig tot rust komt, is een bron van ongemak voor de ander. In dit Ideabook bekijken we een aantal verschillende soorten ligstoelen die een persoonlijke touch aan de ruimte geven.

Loungestoel in Italiaans design

Leefgedeelte in Tetem Loft Industriële woonkamers van IAA Architecten Industrieel
IAA Architecten

Leefgedeelte in Tetem Loft

IAA Architecten

In deze moderne huiskamer zien we een loungestoel in Italiaans design. De rollen waaruit de ligstoel bestaat, ongetwijfeld heerlijk zacht, vragen eigenlijk maar om een enkel ding: er heerlijk in relaxen. Door de kleur van de ligstoel af te stemmen met zijn omgeving, het zachte wit vergroot de ruimte optisch enorm, wordt een rustig beeld neergezet. De grote ramen van de ruime loft laten op hun beurt enorm veel licht binnen. Door aan de muur ook nog een kleurig component te hangen wordt de ruimte nog extra leven ingeblazen.

Lounge in stijl

Deze twee Barcelona chairs vallen dan misschien niet in de categorie 'ligstoel', maar mogen toch niet missen in dit Ideabook over loungestoelen. Reden dat we ze toch toevoegen is dat we graag willen laten zien dat loungestoelen niet altijd veel ruimte in hoeven te nemen. Loungestoelen zijn niet altijd het soort stoel waarvoor een ruimtelijk compromis gesloten moet worden. De design ligstoelen die we in dit hypermoderne interieur zien, dienen precies hetzelfde doel als de stoelen hierboven, maar geven een heel ander beeld af. Het is het beeld van een beredeneerd interieur waarin vorm minstens zo belangrijk is als de functie van de loungemeubels. Door twee Barcelona chairs naast elkaar te plaatsen wordt, en dat is slim gedaan, toch een fijne loungemodule gecreëerd.

Loungestoel in blauw

De clubfauteuil die we hier zien is voorzien van een bijzondere print. Hoewel de print zelf namelijk te herleiden is tot de swinging sixties, doen de frisse kleuren die gebruikt zijn enorm modern aan. Door deze twee componenten samen te brengen zien we in deze ligstoel een mooi voorbeeld van hoe oud en nieuw samengebracht kunnen worden in een interieur. Ook de houten pootjes van de loungestoel vallen ons op, doordat ze enigszins uitstaan zijn ze, in tegenstelling tot veel andere stoelpoten, een mooie eyecatcher in dit geheel.

Hangend loungen

The Bat Cave, Holland Park Moderne woonkamers van Rousseau Modern
Rousseau

The Bat Cave, Holland Park

Rousseau

We zijn jaloers op de eigenaar van deze glimmende hangstoel. Een stoel om heerlijk in weg te kruipen en een spectaculaire eyecatcher in deze ruimte. Een gewaagde keuze is het wel, deze gouden ligstoel in combinatie met het harde blauw en het wit en crème van de overige meubels. Het geheel lijkt een soort sciencefiction beeld op te roepen. Het bijzondere element van een hangende ligstoel sluit daar geweldig bij aan. Even geen zin om je in deze woonkamer terug te trekken in de loungestoel? Ook de bank nodigt uit om er heerlijk op te komen liggen luieren.

Chaise longe ligstoel

Deze ligstoel, die vrij letterlijk een chaise longe (’lange stoel’) is, hoort qua vorm en functie nog wel het meest thuis in ons Ideabook over luie ligstoelen. In een relaxte houding kan in deze loungstoel aangenaam onderuit gezakt worden. Het lezen van een boek of het dagdromen over grootse en meeslepende zaken is daarbij de volgende stap. Het minimalistische ontwerp van de lange ligstoel zorgt dat er echt een statement in de ruimte gemaakt wordt. Natuurlijk is het, en dat is bij elke ligstoel zo, maar net de vraag of materiaal en vorm aanspreken om op te nemen in het interieur, maar zoals dat een goede interieurstatement betaamt, mag daar in een dergelijk stuk best uit de comfortzone gestapt worden.

Modulair loungen

Deze modulaire eenheid brengt comfort succesvol samen met minimalistisch design en bijbehorend strak kleurgebruik. De losse eenheden van de modulaire ligstoelen bieden alle mogelijkheden om dit meubel in vele variaties te plaatsen. Van chaise longe tot lange loungebank, deze modulaire eenheid kan opgebouwd worden naar eigen inzicht. In de kleuren zoals we de ligstoelen hier nu zien, is er in het interieur nog wel een contrastkleur nodig. Tenzij, natuurlijk, en dat is op deze foto mooi vormgegeven, we gaan voor een volledig stilistische inrichting. Het enige dat in zo'n minimalistische setting nodig is, zijn rustige stille kleuren. Het plaatsen van de elementen van deze ligstoel is daarbij al voldoende, en extra kleuren zouden daarbij overbodig zijn.

Ligstoel in grijs

De ligstoel die we hier zien is in zekere zin een afgeleide van de modulaire eenheid die we hierboven zagen. De modulaire elementen zijn in deze stoel veel handzamer vormgegeven. Door de elementen terug te brengen tot een zitgedeelte en een poef of bijzettafel is deze ligstoel een stuk minder een statement dan de loungestoel hierboven. Ook de kleuren zullen makkelijker aansluiting vinden bij de hedendaagse interieurs. In deze nauwe woonkamer is de ligstoel een fijn en rustig element dat perfect aansluit bij zijn omgeving. Dit is vooral te wijten aan het feit dat deze tint grijs het zo verschrikkelijk goed kan vinden met natuurlijke materialen. Die zijn dan ook rijkelijk gebruikt in de rest van het interieur. Van de houten planken op de achterzijde tot het bijzettafeltje naast de ligstoel. Door vervolgens een veelvoud aan kleine objecten toe te voegen, is de woonkamer een erg huiselijk geheel.

Wit, strak en design

Al eerder in dit Ideabook zagen we een familielid van deze witte ligstoel. In de ruimte op deze foto zien we eenzelfde soort design loungestoel. Deze keer op een bedje van shaggy tapijt en afgestijld met een strakke kast en dito lamp. (Of is het eigenlijk vooral het zwembad op de achtergrond dat ons hier zo aanspreekt?)

Door bij deze ligstoel de donkere kleur van het tapijt af te stemmen met het kussen dat we zien op de rugleuning wordt een mooi geheel neergezet. De donkere kleuren zijn daarbij goed gekozen. De rest van de ruimte is namelijk behoorlijk wit, van de wanden tot de rest van de meubels. Wanneer hier geen donkere kleur gebruikt was, zouden de interieurstukken makkelijk tegen elkaar wegvallen. Zonde natuurlijk, met een ligstoel die zo'n rijke designhistorie kent als deze prachtige loungestoel.

Een eggchair om in te relaxen

We kennen de eggchair voornamelijk uit luxe werkruimtes. De stoel kent zijn origine dan ook in de luxe lobby van een Deense hotelketen en heeft zich vanuit daar ontwikkeld tot professioneel statement. Toch zien we in deze woonkamer een afgeleide van deze Deense designtopper als relaxfauteuil terug. Met zijn gespreide verchroomde poten waarop een robuust 'lichaam' rust, is deze loungestoel een enigszins log statement in deze moderne ruimte. Toch is deze stoel, we zagen het al eerder met de chaise longe ligstoel, een mooi voorbeeld van hoe een statementstuk enigszins buiten de comfortzone mag liggen. De loungestoel geeft in dit interieur namelijk diepte en sfeer aan de woonkamer. Een ander soort stoel, mogelijk een lichte, was weggevallen tegen de stevige interieurstukken en het, laten we wel wezen, spectaculaire uitzicht.

Loungen in Eames

Eames is hot! We zien een aantal van zijn designstukken – vooral zijn stoelen zijn enorm bekend en veel gekopieerd – terugkomen in het interieur. Elk van de ontwerpen van deze designer lijkt daarbij een schot in de interieurroos. Deze stoel is daar geen uitzondering op en dat is geen toeval in een ruimte die zo veelvuldig knipoogt naar design van weleer. Van de doorzichtige kunststof salontafel tot het vintage vloerkleed, de bewoner heeft zijn best gedaan de stukken met oog voor detail te kiezen. Toch is het ook in deze woonkamer vooral de loungestoel die het oog op zich weet te vestigen. Hoe kan het ook anders met zo'n schoonheid in design, zo'n bijzondere plek in de designhistorie. Het is dan ook met deze design ligstoel dat we dit Ideabook over luie loungestoelen graag af willen sluiten.

Wat is jouw lievelings ligstoel uit dit ideabook? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!