Tips om Het Deze Winter Warm te Houden

Tiewen Visser Tiewen Visser
AGA Wood Burning / Multi Fuel Stoves, Direct Stoves Direct Stoves Landelijke woonkamers
Loading admin actions …


De winter is in volle gang en de koud maakt ons huis er niet aangenamer op. We proberen de energierekening te drukken, omdat die anders erg hoog kan worden. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen om het deze winter warm te houden. Van grootste oplossingen tot kleine tips. Lees er hier alles over.


De elektrische kachel of houtkachel

Verwarm jezelf elektrisch of met een houtkachel. Het grootste nadeel van zo verwarmen is dat je de warmte niet goed verspreidt. Ook heb je het nadeel dat bij het verbranden van hout er veel fijnstof vrijkomt. Houd hier rekening mee door een speciale schoorsteen te plaatsen. Op windstille dagen zorgt fijnstof voor smog en dat kan slecht zijn om in te ademen!

Een heater

Ja, we moeten het hebben over de heater. Als apparaatje dat je soms er eventjes bij pakt om een ruimte voor te verwarmen, is de heater een geweldige tool om eventjes het gas uit te kunnen laten om een goed geïsoleerde ruimte op te warmen die wat is afgekoeld. Helaas, voor een ouder huis met weinig isolatie is de heater niet zo geschikt, je verbruikt dan ontzettend veel stroom.

Isoleer je dak met groen

Op je dak kun je veel doen om je huis te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dikke schuimplaten onder het dak maar ook het plaatsen van groen mos op het dak zelf, dat houdt overigens niet alleen de warmte beter vast, maar verbetert ook de biodiversiteit van de omgeving.

Koop een warmtepomp

Een warmtepomp kan (deels) warmte uit de lucht of de grond halen. Soms samen met een boiler of gas als installatie. De warmtepompen zijn nu niet aan te slepen, maar helaas niet altijd even geschikt voor een ouder huis, omdat daarvoor geen plaat is in het huis of de oude installaties niet geschikt zijn. Vraag een expert om advies of jouw woning geschikt is.

Houd je warm in dekentjes, fleece en kleding

Houd jezelf warm! Koop bijvoorbeeld zo’n mooi deken om lekker onder te kruipen op de bank met een kop warme drank. Ook het dragen van wollen truien of fleece zorgt ervoor dat de verwarming een stuk lager kunt zetten. Houd ook rekening met je voeten. Dikke wollen sokken of warme sloffen houden de warmte veel beter vast dan dunne sokken.


Isoleren!

We hadden het al even over isolatie, maar er zijn de laatste jaren zoveel nieuwe manieren bijgekomen om te isoleren. Van krantensnippers tot schuimplaten en muren die opgevuld kunnen worden. Vraag een offerte aan bij de experts en ontdek hoe jouw huis veel en veel energiezuiniger kan worden.

Hang gordijnen op en stop kieren dicht

In een huis zijn veel kiertjes en plekken waar wind en tocht doorheen komt. Hier kun je iets voorzetten of voorhangen. Zo vang je de toch op en voorkom je dat het snel afkoelt in huis. Gordijnen voor deuren en ramen zijn ook heel effectief. 

Kunststof kozijnen en dubbel glas

Een van de grootste boosdoeners van koud in huis zijn je ramen. Ramen met slechte isolatie doen zelfs een goed geïsoleerd muur teniet. Kies daarom voor ramen met dubbel, of zelfs driedubbel, glas en ook voor kunststof kozijnen daar omheen.

Hoe houd jij je thuis warm?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine