Blaas Jouw Woonkamer Nieuw Leven in voor Minder dan € 100: 13 Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Kussoo Interieurbox, Kussoo Kussoo Moderne woonkamers Textiel Amber / Goud
Loading admin actions …

Een make-over geven aan eender welke kamer kan relatief duur uitvallen, zeker als je bijvoorbeeld een nieuwe vloer wil leggen, een nieuwe kleur op de muren wil aanbrengen of wat nieuw meubilair wil kopen. Betekent dit dat jouw kamers er voor de rest van jouw leven hetzelfde moeten uitzien? Nee, absoluut niet! Onze professionals hebben namelijk verschillende creaties, tips en ideeën waarmee je aan de slag kunt en elke ruimte een relatief goedkope make-over kunt geven. In dit artikel nemen we je mee naar de woonkamer en laten we je aan de hand van 13 tips zien hoe je jouw woonkamer nieuw leven kunt inblazen voor minder dan € 100.

Recycle

Als je maar een beperkt budget hebt, is het belangrijk dat je eerst checkt welke spullen je al in huis hebt. Het kan namelijk zijn dat je bijvoorbeeld een nieuw tafeltje wenst, maar dat je niet weet dat er op zolder een tafeltje staat dat gewoon een likje verf nodig heeft. Probeer dus hetgeen dat je al hebt te gebruiken.

Ga voor een nieuwe bekleding

Kussoo Interieurbox Rood Roze Kussoo Moderne woonkamers Textiel Amber / Goud Kussens,Plaids,Mini make over,Woonkamer,Interieurstyling,Rood,Roze,Accessoires & decoratie

Vind je jouw huidige meubels in de woonkamer niet mooi? Gooi die dan niet weg om andere meubelstukken te kopen, maar ga voor een nieuwe bekleding. Er zijn namelijk heel wat winkels die sofahoezen of hoezen voor jouw stoelen verkopen en die bekleding is vaak goedkoper dan de kost van nieuwe meubels.

Zeg het met een kussen!

Woonkussen Graphex yellow NL31 Moderne woonkamers Accessoires & decoratie

Vind je dat jouw banken of sofa’s er hetzelfde uitzien en wil je die veranderen zonder dat je veel geld moet uitgeven? Voeg er dan wat kussens aan toe. Kussen zorgen direct voor een andere stijl. Als je gaat voor donkere versies, dan krijg je een strakke uitstraling en als je gaat voor kussens in verschillende kleuren, wordt jouw woonkamer omgetoverd tot een kleurrijk paradijs. Heb je al genoeg kussens liggen? Geef die dan een make-over door de kussenslopen te veranderen. Stel die bijvoorbeeld af op het seizoen.

Verplaats (en verf) de meubels

Dit is een van de meest goedkope tips ever! Als je jouw woonkamer direct een andere look wil geven, moet je gewoon een paar meubels verplaatsen. Een andere structuur in jouw woonkamer brengen, kan voor een totaal ander gevoel zorgen. Stel voordat je aan die verschuivingen begint wel een plan op zodat je op voorhand weet welke meubels waar moeten komen.

Hang wat plankjes aan de muur

Bij het inrichten of herontwerpen van een kamer vergeten wij regelmatig om de muren te gebruiken. We richten ons voornamelijk op de grond en op de aspecten op ooghoogte, maar de muur laten we meestal onbenut. Toch wordt het vanaf nu tijd om bijvoorbeeld die lege ruimte boven jouw bank te benutten en dit lukt het beste door een paar plankjes aan de muur te hangen. Op die plankjes kun je namelijk duizend-en-één objecten kwijt. Denk maar bijvoorbeeld aan foto’s, kleine vaasjes, kunstwerkjes, etc. Niet alleen het feit dat je nieuwe plankjes aan de muur gehangen hebt, maar ook het feit dat je die objecten regelmatig kunt veranderen, zorgen ervoor dat je jouw woonkamer altijd een goedkope make-over kunt geven.

Muurdecoratie doet wonderen

Deze tips hangt nauw samen met de voorgaande. Hoewel plankjes perfect zijn als muurdecoratie, zijn er ook nog andere ideeën waarmee je aan de slag kunt als je jouw muur op een goedkope manier wilt Denk maar bijvoorbeeld aan een prachtige muursticker van jouw favoriete stad, televisiepersonage, etc. Je kunt ook opteren om de muur om te toveren tot een posterwand door er verschillende foto’s en posters aan te hangen. Probeer de muurdecoratie altijd af te stemmen op de kleuren en sfeer die gebruikt worden in jouw woonkamer. Zo creëer je een coherent geheel.

Haal nieuwe bloemen en planten in huis

Groen doet niet alleen wonderen voor jouw gezondheid, humeur en de luchtkwaliteit, maar ook voor het design van jouw woonkamer. Dankzij kamerplanten en bloemen krijgt de kamer direct een gezelliger uitstraling waardoor je je nog beter kunt ontspannen in de ruimte. Je kunt opteren voor bloemen en planten in potten met dezelfde kleur of voor potten in verschillende kleurtjes. Als je al planten en bloemen in jouw woning hebt staan, kun je de woonkamer een zeer gemakkelijke make-over geven door gewoon de potten te veranderen.

Verwarm jouw vloer met een prachtig vloerkleed

Wil je graag jouw vloer veranderen in de woonkamer? Dan moet je absoluut geen drastische werken uitvoeren zoals het aanleggen van een nieuwe vloer. Nee, als je het eenvoudiger en vooral goedkoper wil aanpakken, is het beste dat je een nieuwe vloerkleed in huis haalt. Dankzij zo’n kleed wordt de vloer direct een pak warmer (in meerdere betekenissen) en straalt jouw woonkamer meteen een prachtige vibe uit.

Steek jouw lampen in een nieuw jasje

Hoewel het plaatsen van nieuwe lampen niet onbetaalbaar is, kan het zijn dat dit toch een grote hap uit die € 100 kan zijn. Als je toch graag jouw lampen wil veranderen, kun je dit het makkelijkst doen door de lampenkap of de poot van de lamp te veranderen. Er zijn verschillende winkels waar je aparte lampenkappen en onderstukken kunt kopen en dat scheelt natuurlijk weer in kosten.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Spiegels zijn van cruciaal belang in de woonkamer. Niet alleen omdat je jezelf moet kunnen zien (Ja, je daar, die knapperd!), maar ook omdat spiegels de woonkamer er optisch groter en lichter laten uitzien. Als je dus nog geen spiegels hebt hangen, raden wij er aan om er eentje te kopen. Je hoeft zeker niet voor het traditioneel vierkantig model te gaan. Nee, hoor. Je kunt opteren voor een spiegel in de vorm van een cirkel, driehoek, ster, etc. Hierdoor kun je de spiegel afstemmen op jouw wensen en de stijl van de ruimte. Weet je niet goed hoe je een spiegel kunt integreren in jouw design? Dan hopen we dat dit ideabook je kan helpen.

Voeg nieuwe raamdecoratie toe

Hoewel raamdecoratie vaak over het hoofd gezien wordt, kan het je wel helpen bij het goedkoop ontwerpen van jouw woonkamer. Het zorgt namelijk direct voor de juiste sfeer en als je de huidige decoratie beu bent, kun je die eenvoudig vervangen. Als je bijvoorbeeld een paar raamstickers gebruikt hebt, moet je die van de ramen verwijderen, de lijm losmaken en wegvegen en nieuwe stickers plakken. Eenvoudig, snel en goedkoop! Je kunt ook opteren om de randen van de ramen in een ander kleurtje te schilderen. Heb je gordijnen hangen? Dan kun je die ofwel even wassen zodat die er terug als nieuw uitzien of kun je een nieuw gordijn kopen, wat vaak nog binnen het budget valt ook.

In een instant meer opslagruimte en een andere vibe creëren!

Deze tip past perfect in de categorie ‘twee voor de prijs van één’. We hebben het hier namelijk over het creëren van meer opslagruimte en het goedkoop decoreren van jouw woonkamer. Maar hoe doe je dit nu? Wel, door het kopen van (rieten) mandjes. Manden geven een elegante, stoere of romantische vibe aan de woonkamer (afhankelijk van het materiaal waarvan de mandjes vervaardigd zijn) en zijn ook de perfecte plaats om kleine spulletjes in op te bergen zodat de ruimte er altijd netjes uitziet. Je kunt ook gaan voor grotere meubels die voorzien zijn van opbergruimte zoals deze prachtige bank.

Nog enkele snelle en goedkope decoratietips

Als laatste willen we je hier nog enkele snelle en goedkope decoratietips meegeven:

• Bepaal wat overbodig is en verkoop het: Check wat overbodig is in de woonkamer en verkoop dat zodat je dat geld kunt gebruiken voor de make-over.

• Haal geurkaarsen in huis: Dit is misschien niet eerste waar je aan denkt, maar met geurkaarsen kom je echt al heel ver op vlak van goedkoop decoreren. Ze voegen telkens een andere kleur en een overheerlijke geur toe aan jouw woning. 

• Ga voor tweedehandsspullen: Als je jouw decoratiespullen gaat kopen, schuim dan rommelmarkten, garage sales, marktplaatsen en kringloopwinkels af, want daar vind je vaak goedkope pareltjes om jouw woonkamer mee in te richten.

Ken je zelf nog meer goedkope decoratietips voor de woonkamer? Deel die dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine