Behang versus Verf: Wat is Beter?

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Green wallpaper with leaves design, Press profile homify Press profile homify Tropische muren & vloeren
Loading admin actions …

Wordt het tijd om je woonkamer, slaapkamer of toilet een make-over te geven en die ruimte te voorzien van een nieuw kleurtje? Dan kun je bij onze professionals terecht voor duizend-en-één mogelijkheden. Gaande van een verf in een effen kleur tot behangpapier met een print en van verschillende verfkleuren tot behang met reliëf. Je vindt het allemaal in ons aanbod. Maar wat is nu het beste: Behang of verf? Je komt het hier te weten! In dit artikel duiken we namelijk in de wereld van verf en behangpapier en geven we onder andere voor- en nadelen mee alsook enkele tips voor het verven of behangen.

Welke soorten behangpapier zijn er? – Papierbehang

Retro sfeer Swiet Bedrijfsruimten Kantoren & winkels

Als eerste willen we dieper ingaan op de verschillende soorten behangpapier. De eerste vorm is het papierbehang. Dit is één van de meest gebruikte behangsoorten omdat het behangpapier verkrijgbaar is in allerlei kleuren, patronen, structuren, etc. Als je de goedkoopste versie wilt, moet je kiezen voor simplex behangpapier want dat bestaat uit één laag. Als je voor duplex gaat, krijg je twee lagen behangpapier waardoor het behang veel sterker wordt. De voordelen van papierbehang is dat het relatief goedkoop is en dat het maken aan te brengen is. Je kunt het ook eenvoudig terug van de muren halen. Aangezien het vochtgevoelig is, kun je het niet in elke kamer gebruiken. Denk maar bijvoorbeeld aan de badkamer. Je kunt het ook niet goed afwassen, waardoor het minder geschikt is voor in de keuken. Je kunt dit papier ook niet gebruiken op slechte of beschadigde muren. Als je je muur gaat behangen met papierbehang, heb je ook altijd een plaktafel nodig, waardoor het behangen toch duurder kan uitvallen.

Welke soorten behangpapier zijn er? – Vliesbehang

Vliesbehang is een muurbekleding dat gemaakt is van vlies, papiervezels, textielvezels en kunststofvezels. Het is stevig, scheurbestendig, decoratief maar tegelijkertijd ook enorm licht. Hierdoor kun je het gemakkelijk aanbrengen en moet je dus geen beroep doen op een plaktafel. Het is bijzonder populair omwille van het feit dat het eenvoudig te gebruiken is op oudere en afgebrokkelde muren. Dankzij de verschillende diktes laat vliesbehang elke muur er weer als nieuw uitziet. Moest je het vliesbehang beu zijn, kun je het eenvoudig van de muren verwijderen. Jammer genoeg is dit soort behang wel duurder dan papierbehang.

Welke soorten behangpapier zijn er? – Vinylbehang

‘Fleur’ Wallpaper La Aurelia Moderne muren & vloeren Blauw behang,behangvoorstelling,wandbekleding,vinylbehang,vliesbehang,bloem,bloemen,boeket,blauw,pastel,waterproof,Behang

Vinylbehang is voorzien van een toplaag die bestaat uit kunststof (vinyl) en de onderlaag van papier, vlies of katoen. Omwille van die verschillende lagen, is vinylbehang scheurvast en zeer sterk. Dankzij de beschermende en vochtbestendige toplaag kun je dit behang gebruiken in bijvoorbeeld je badkamer. Vinylbehang is ook gemakkelijk af te wassen, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld kleine kindjes hebt rondlopen. Je kunt deze vorm van behang ook gebruiken op oneffen en oude muren want die oneffenheden worden met vinylbehang zeer goed gecamoufleerd. Vinylbehang komt ook met een paar nadelen. Zo is het duurder dan vliesbehang en papierbehang. Het behang is moeilijker aan te brengen of te verwijderen omwille van de sterkte en dikte. 

Welke soorten behangpapier zijn er? – Glasvezelbehang

Styling Swiet Bedrijfsruimten Winkelruimten

Glasvezelbehang wordt vervaardigd van sterke fiberglasvezels waardoor het stevig is en niet krimpt of scheurt. Omwille van die sterkte, is het uiterst geschikt voor muren die al scheurtjes vertonen. Het is ook goed bestand tegen vocht en omdat het goed gereinigd kan worden, is het uiterst geschikt voor diegene die niet veel tijd willen besteden aan het schoonmaken van de muren. Het nadeel is wel dat glasvezelbehang er vaak niet zo mooi uitziet en dat het lastig te verwijderen is.

Welke soorten behangpapier zijn er? – Textielbehang

Onze professionals gebruiken bij het maken van textielbehang altijd natuurlijke textielvezels zoals jute, linnen, katoen, wol en zijde of een combinatie van synthetische materalen en textielvezels. Het leuke aan textielbehang is dat het zeer decoratief is en altijd een warme uitstraling toevoegt aan elke kamer. Je kunt het ook gemakkelijk van de muur halen. Het nadeel is wel dat het relatief duur is en vaak veel stof aantrekt en moeilijk te kuisen is.

Wat zijn de voordelen van behangpapier?

Nu je weet welke verschillende soorten behangpapier er zijn, willen we hier even dieper ingaan op de voordelen van het behangen. Als je ervoor kiest om behangpapier aan te brengen, dan kun je rekenen op:

• Meer variatie: Zeer ruim aanbod aan prints, motieven, effecten, structuur dan bij verf

• Een lange levensduur: Behang gaat vijf tot tien jaar lang mee (wat langer is dan verf)

• Een minder grote impact van het stucen: Het stucen van de ondergrond is niet zo belangrijk

• De mogelijkheden om oneffenheden weg te werken: Vooral als je vliesbehang gebruikt.

• Een unieke, warme en gezellige sfeer.

• Een geluiddempende en licht isolerende werking.

Zijn er nadelen verbonden aan behangen?

Ja, jammer genoeg zijn er ook een paar nadelen verbonden aan behangpapier zoals:

• De kosten: Behangpapier is namelijk duurder dan verf (maar gaat wel langer meer)

• Bubbels/strepen: Als je behangpapier plakt, kan het zijn dat je lijmbubbels of strepen ziet.

• Het lastig verwijderen: Het verwijderen van behangpapier is ook moeilijk en zeer tijdrovend.

Welke soorten muurverf zijn er? – Latex muurverf

Nu willen we je even meenemen naar een verfwinkel. Net zoals bij behangpapier, heb je namelijk ook muurverf van verschillende soorten, kleuren en patronen. Als je van plan bent om te schilderen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor latex muurverf. Latex is de meest gebruikte muurverf omdat het gebruikt kan worden op alle muren, zelfs steenachtige oppervlakken. Omdat deze verf overschilderbaar is, kun je die gemakkelijk vervangen, moest je de kleur beu zijn. Latex is ook eenvoudig af te kuisen. Omwille van de ademende kenmerken en omdat het licht afneembaar is, is deze muurverf ook uiterst geschikt voor in de badkamer of keuken.

Welke soorten muurverf zijn er? – Krijtverf

Als je gaat verven, kun je ook opteren voor krijtverf. Deze sterke verfsoort wordt gemaakt van natuurlijke pigmenten en krijt. Het is dankzij krijt dat deze verfsoort de egale en matte uitstraling krijgt. Het voordeel is ook dat deze verf op alle muren, inclusief houten muren, gebruikt kan worden.

Welke soorten muurverf zijn er? – Kalkverf

We willen je ook nog kalkverf meegeven. Deze matte verfsoort zorgt voor een prachtig en meer gevlekt resultaat. Jammer genoeg is deze verfsoort wel iets kwetsbaarder dan de andere soorten.

Wat zijn de voordelen van het verven?

Net zoals bij het behangen, willen we je ook de voordelen van het schilderen meegeven. Als je gaat verven, dan kun je rekenen op:

• Gemakkelijk aan te brengen materiaal: Verf is eenvoudiger aan te brengen dan behangpapier.

• Minder banen: Dit is omdat de banen gemakkelijker weg te werken zijn.

• De mogelijkheid om vaker van kleur te veranderen: Je kunt namelijk gewoon over de huidige verf schilderen

  • Verschillende texturen: Uit dit ideabook blijkt dat je verschillende texturen kunt toevoegen aan je muur dankzij de juiste verf.

• Goedkoper materiaal: Verf is vaak goedkoper dan behangpapier.

• Meer keuzevrijheid qua kleur: Je kunt elke kleur gebruiken en mengen die je wilt.

• Meer mogelijkheden op vlak van kamers: Als de kamer veel rondingen en hoeken heeft (denk maar bijvoorbeeld aan een gat voor een buis naar buiten), is het schilderen veel handiger dan behangen.

Dit zijn de nadelen van het schilderen

Jammer genoeg komt het verven van je muren ook met enkele nadelen zoals het feit dat je:

• De muur vaker moet verven: Verf gaat maar drie tot vijf jaar mee

• Meer geld moet uitgeven: Zeker op langere termijn

• De kamer moet afplakken: Wat tijdrovend kan zijn

• Gladde en vlakke muren moet hebben: Anders zie je alle oneffenheden.

• De juiste voorbereidingen treft: Die geld en tijd kunnen kosten

• Moeilijker patronen kunt creëren dan bij het behangen.

Waar rekening mee houden bij het kiezen? – Patronen

Nu je de voor- en nadelen kent van behangen en schilderen en de verschillende soorten behangpapier en verf, gaan we hier dieper in op waar je rekening mee moet houden als je de keuze gaat maken tussen behang en verf. Het eerste aspect waar je naar moet kijken, is hoeveel patronen je wenst. Als je veel patronen wilt, moet je opteren voor behangpapier omdat behang je meer mogelijkheden geeft op vlak van patronen en decoratie. Als je dus niet echt creatief bent, maar wel een muurpatroon wenst, is behangpapier de beste keuze. Wil je toch graag je eigen patroon ontwerpen? Dan kan dit door verf te gebruiken.

Waar rekening mee houden bij het kiezen? – Eventuele beschadigingen

Heb je verschillende kinderen thuis rondlopen? Dan raden wij aan om verf te gebruiken. Muurverf kan namelijk tegen een stootje waardoor het minder snel beschadigd zal geraken dan behangpapier. Zeker ook omdat kinderen vaak graag eens trekken aan het behangpapier. Moest er dan een strook behangpapier loskomen, is dit moeilijker te herstellen dan bijvoorbeeld het bijwerken van een verfstreep.

Waar rekening mee houden bij het kiezen? – Veranderen van de kleur

Je moet ook nadenken over hoe vaak je denkt dat je de muur wilt veranderen. Als je om de paar jaar een ander kleurtje wilt, dan raden wij om voor verf te kiezen. Je kunt namelijk gemakkelijk over de huidige verf schilderen. Het verwijderen van behang is een zeer grote klus die veel tijd en geld in beslag neemt.

Waar rekening mee houden bij het kiezen? – Kosten

In eerst instantie lijkt verf goedkoper dan behang, maar toch moet je de investering op lange termijn bekijken. Behang gaat vaak langer mee waardoor de kosten uiteindelijk toch meevallen. Of je voor behang of verf moet gaan, hangt af van hoe vaak je je interieur gaat veranderen. 

Behangpapier of verf: Wat kies je?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine