Warme Kleuren in Je Huis Gebruiken: Hier is Hoe en Waarom!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Herenhuis verbouwing & inrichting, StrandNL architectuur en interieur StrandNL architectuur en interieur Inbouwkeukens
Loading admin actions …

Vrolijke kleuren hebben niet alleen een invloed op je humeur, maar ook op de sfeer van de kamer in je woning. De kleur kan zelfs de belevenis in de ruimte beïnvloeden. Denk maar bijvoorbeeld aan het oproepen van blijdschap, euforie, energie, concentratie, etc. Dit is omdat onze hersenen namelijk kleuren associëren met een bepaalde gebeurtenis, herinnering, etc. Niet alleen de kleuren zelf, maar ook de temperatuur is belangrijk. Er zijn zowel koude als warme tinten die elk een ander gevoel uitstralen en de sfeer in een kamer volledig kunnen veranderen. In dit ideabook gaan we het hebben over de warmere kleuren en hoe je die het beste kunt toevoegen aan elke ruimte.

Wat zijn warme kleuren?

Zoals vermeld zijn er twee soorten kleuren, warme en koude. Op het einde van dit ideabook geven we meer uitleg mee over koude tinten en de combinatie met warmere kleuren, maar hier leggen we je uit wat de warme kleuren zijn. Alle warme tinten stralen dat overheerlijk gevoel uit omdat ze allemaal een ondertoon van geel hebben. Het spreekt dus voor zich dat geel een warme kleur is, net zoals bruin, oranje, rood en roze. Er zijn ook nog meer ‘afgeleide’ tinten kleuren zoals okergeel, oranjerood, steenrood, houtskleur, roestbruin, goud, terracotta, aardetinten, koffiekleuren en olijfgroen.  

Waarom moet je warme kleuren gebruiken?

We raden aan om warme kleuren te integreren in je woning omdat ze kracht, passie en blijdschap uitstralen waardoor je je direct ontspannen en beter voelt. Denk maar bijvoorbeeld aan het geel of oranje van de warmte van de zon en zomer. Met de warme kleuren haal je ook direct een knusse en gezellige sfeer in huis. Warme tinten zijn ook perfect voor in je studeerkamer of bureau, want ze stralen vaak communicatie en activatie uit waardoor het studeren of werken net iets beter verloopt.

Hoe ontwerp je de warmste kamer?

Voordat je warme tinten in huis gaat halen, is het belangrijk dat je een moodboard opstelt. Zo krijg je een overzicht van hoe de kamer er moet uitzien en welke verschillende kleuren je wilt gebruiken. Als je het moodboard opgesteld hebt, dan is het belangrijk om na te gaan of de kleuren goed bij elkaar passen en of ze de juiste sfeer uitstralen. Als je tevreden bent over de kleuren, de vibe en de stijl, dan kun je aan de slag gaan met het decoreren, schilderen, etc. Als je niet goed weet hoe je een moodboard moet opstellen, dan kun je altijd eens onze professionals contacteren om er samen eentje op te stellen. 

Waarom warme tinten niet mogen ontbreken in je keuken!

Nu je weet wat de warme tinten zijn en waarom je ze moet gebruiken, gaan we nu dieper in op hoe je de tinten kunt integreren in je kamers. Als eerste nemen we je mee naar de keuken. Warme kleuren geven niet alleen energie, maar kunnen ook de eetlust en stofwisseling stimuleren. Hierdoor zijn ze perfect voor in de keuken. Je kunt oranje toevoegen voor een glamoureus tintje, zalmroze voor meer verfijning, geel voor een lichtspektakel of hout voor een traditionele, maar open vibe.

Kun je warme kleuren gebruiken in de badkamer?

Luxe bad- en slaapkamer in monumentaal pand, a-LEX a-LEX Moderne badkamers Bad,Eigendom,Meubilair,Gebouw,Comfort,Sanitair armatuur,Kraan,Interieur ontwerp,Vloer,Vloeren

Natuurlijk kun je ook warme kleuren gebruiken in de badkamer. Geel, rood en oranje geven je namelijk een energieboost waardoor het wakker worden net iets beter gaat. Als je voor meer natuurlijke kleuren wilt gaan, opteer dan voor bruin, bordeauxrood of zand. Bruine en beige tinten zorgen namelijk voor een pure en rustgevende omgeving. Wil je graag na een drukke werkdag kunnen genieten van een ontspannend bad? Dan moet je kiezen voor stoere kleuren zoals blauw en groen aangezien die je doen denken aan ontspanning en de natuur.

Welke warme tinten zijn perfect voor in de woonkamer?

Woonkamer ARCHiD Klassieke woonkamers ornament,renovatie,verbouw

Welke warme tinten zijn perfect voor in de woonkamer?

Warme tinten zijn ook uiterst geschikt voor in de woonkamer omdat ze levendigheid en gezelligheid aan elke kamer toevoegen. Als je dus graag een relaxte avond wilt beleven voor televisie, met een boek of met een glas wijn, dan raden wij aan om een van de volgende tinten (of een van hun ‘afgeleide’ kleuren) te gebruiken:

• Geel: Okergeel tot lichtgeel

• Beige: Zandkleur tot crèmekleurige tinten

• Roze: Poederkleur tot koraal tinten

• Rood: Wijnrood tot roest

• Bruin: Taupe tot chocolade tinten

Waarom warme kleuren op de muren gebruiken?

Je kunt warme kleuren niet alleen in je woning halen aan de hand van accessoires (zoals je hieronder te weten komt), maar ook door de tinten te gebruiken op je muren. Het is namelijk zo dat als je een slaapkamer of woonkamer binnenstapt die muurkleuren direct een invloed hebben op je. Als je verschillende warme kleuren combineert op zowel de muur als accessoires, dan krijg je een extra warme en sfeervolle ruimte. Zorg er wel voor dat je niet teveel verschillende kleuren gebruikt, want overdaad schaadt. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een beige tint op de muur en roodkleurige accessoires of voor verschillende bruintinten.

Wat als je een warme vloer wilt creëren?

Als je graag een warme vloer wilt ontwerpen, dan moet je nu alleen vloerverwarming in huis halen, maar ook houttinten gebruiken. Als je dus voor een houten vloer of zelfs zwarte vloer kiest, dan straalt de kamer automatisch meer warmte uit. Heb je een lichtkleurige vloer? Dan zul je naar alle waarschijnlijk meer accessoires moeten toevoegen die voorzien zijn van warme tinten.

Koop meubels en accessoires in warme kleuren

Maar welke meubels en accessoires kun je nu gebruiken om meer warmte in je kamer te krijgen? Wel, we leggen het je hier uit! Een ruimte wordt pas echt warm als je voor de nodige sfeervolle aankleding zorgt. Accessoires en meubels tillen het gezelligheidsgehalte namelijk naar een nog hoger level. Om dit te bereiken, raden wij aan om wollen en zachte dekentjes, gele velvetachtige sierkussen, een houten eettafel, een bruine leren sofa of zelfs een rotan bijzettafeltje te gebruiken. Natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd want je wilt geen kakafonie aan kleuren en accessoires bij je thuis. Men gebruikt tegenwoordig ook veel meer gordijnen in warme kleuren. Denk maar bijvoorbeeld aan gordijnen in het lichtrood of okergeel.

Welke warme sfeerverlichting kun je gebruiken?

Ook warme sfeerlichting kan wonderen doen voor je interieur aangezien het veel warmte toevoegt. Dit kun je altijd gebruiken, zeker nu de koudere dagen eraan komen. Niet alleen de uitstraling van de lamp, maar ook de lichtbron zelf is belangrijk. We raden aan om gele verlichting te gebruiken en te kiezen voor hanglampen, wandlampen, tafellampen of zelfs spotjes. Ben je een romantische ziel? Overweeg dan om ook geurkaarsen te kopen die voor gezelligheid en een heerlijke geur zorgen.

Kun je warme en koude kleuren met elkaar combineren?

Als laatste willen we je hier ook nog even meegeven dat je warme en koude kleuren zeker met elkaar kunt combineren. De combinatie van koude tinten en warme kleuren is namelijk de perfecte oplossing voor als je net iets teveel warme kleuren gebruikt hebt. Om ervoor te zorgen dat die warme tinten niet voor onrust of een overweldigend gevoel zorgen, is het erg belangrijk dat je ook koude tinten integreert in je woonkamer, slaapkamer, etc. Koude kleuren zijn namelijk kleuren die vaak voor een afstandelijke en genuanceerde sfeer zorgen. Denk maar bijvoorbeeld aan paars, blauw, groen en afgeleide kleuren zoals blauwpaars, blauwgroen en geelgroen. Als je deze kleuren mengt met warme tinten, dan zullen de warme kleuren ineens koel worden en de koude tinten een vleugje warmte krijgen. Hierdoor creëer je de perfecte kleurbalans. 

Wat is je favoriete warme kleur? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine