Hoe de Radiatoren Schoonmaken: 12 Tips en Tricks

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Klassiek, Intermat Intermat Klassieke badkamers
Loading admin actions …

Een radiator is niet alleen zeer aangenaam voor in de winter, maar is ook een echte stofvanger. Je hebt de radiator nog maar net gekuist of je ziet al direct vuil en stof opduiken. Stofdeeltjes zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid en zeker niet als je last hebt van allergieën. Het stof zorgt er ook voor dat de radiator minder goed werkt en minder warmte afgeeft. Hierdoor moet je meer stoken om dezelfde warmte te krijgen als anders. Dit heeft een nefaste invloed op je energierekening en waarschijnlijk ook op de Feng Shui in je woning. Om ervoor te zorgen dat je geld kunt besparen en je radiator altijd stofvrij houdt, geven we in dit ideabook 12 tips mee over hoe je de radiatoren kunt schoonmaken. Wil je toch liever je verwarming grondig laten reinigen door een van onze professionals? Aarzel dan niet om hen te contacteren.

Hoe komt er stof terecht op en in je radiator?

Klassiek Intermat Klassieke badkamers Wastafels

Voordat we onze tricks met je delen, willen we eerst dieper ingaan op hoe er nu stof terechtkomt op en in je radiator. Er zit altijd stof in de lucht en de vuildeeltjes in je woning komen vooral van je kleding (vezels), huid (huidschilfers) en haren van huisdieren. Als er maar enkele stofdeeltjes zijn, zul je die niet zien, maar al er een hele grote hoop stof is, dan vallen die vuildeeltjes echt wel op. De reden waarom stof zich vastklampt aan je is de luchtstroom die je helpt met het circuleren van de warmte doorheen heel je kamer.

Hoe vaak moet je de radiator schoonmaken?

Hoeveel per week of per maand je de moet schoonmaken, hangt af van hoe snel je woning stoffig wordt. Omdat de radiators zeer gevoelig zijn voor stof, raden wij aan om die wekelijkse schoon te maken. Als je daar geen tijd voor hebt, dan moet je die zeker maandelijks kuisen. Het hoeft zeker geen grondig schoonmaakbeurt te zijn. Gewoon even stofzuigen of met een doekje over de radiator gaan, doet al wonderen. Vaak kiezen de mensen ervoor om de schoonmaakbeurt uit te voeren in de lente/zomer, want tijdens het kuisen moet je de verwarming uitzetten en als je dit dus doet tijdens de winter, kan het al snel zeer koud worden in je woning.

Welke benodigdheden moet je in huis halen?

Welke benodigdheden moet je in huis halen?

Voordat je aan het schoonmaken begint, raden wij aan om volgende benodigdheden in huis te halen:

• Stofzuiger en/of föhn

• Schoonmaakmiddelen

• Emmer

• Warm water

• Schoonmaakdoekje of microvezeldoek

• Zachte en droge doek

• Stofdoek of plumeau

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken?

Zoals vermeld is het belangrijk dat je de schoonmaakmiddelen bij de hand hebt tijdens het kuisen van je radiator. Toch kun je niet zomaar eender welk schoonmaakmiddel gebruiken. Als je wilt weten welke je niet mag gebruiken, moet je zeker eens de “don’t” lezen onderaan dit artikel. Om ervoor te zorgen dat je je verwarming op een zachte en niet schurende manier afkuist, raden wij aan om een van deze schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ze klaren de meest klussen en laten een schoon resultaat achter. Kies voor het kuisen van je radiator dus voor: 

• Groene zeep

• Allesreiniger op basis van plantaardige stoffen

• Afwasmiddel gemaakt van plantaardige stoffen 

Tref de nodige veiligheid maatregelen

Penthouse, CioMé CioMé Minimalistische muren & vloeren Rechthoek,Hout,Buitenmeubels,Kunst,Bank,Verf,Lijn,houtbeits,studio bank,Vloeren

Voordat je aan het schoonmaken begint, is het belangrijk dat je je radiator uitziet en volledig laat afkoelen. Hierdoor wordt het kuisen een stuk veiliger om de kans op verbranding klein is.

Hoe maak je de binnenkant van de radiator schoon?

Als je aan je grote schoonmaakbeurt bezig bent, is het belangrijk om ook de binnenkant van de verwarming schoon te maken. Gebruik hiervoor lauw water en een milde allesreiniger. Giet die sopje in een gieter of bak met trechter en giet nu een beetje van het mengsel over de radiator. Het water zal door de radiator lopen en al het vuil meenemen. Zet wel een opvangboek of leg een handdoek onder de verwarming zodat het vuil en water opgevangen worden. Eens de binnenkant van de verwarming volledig schoongemaakt is, kun je die afdrogen met een theedoek.

Hoe maak je de achterkant van de radiator schoon? – Benodigdheden

Het is ook belangrijk om de achterkant van de radiator schoon te maken, want, hoewel je dit kant misschien niet ziet, stapelen stofdeeltjes zich ook daar op. Het kuisen van de achterkant van de verwarming lijkt sterk op het schoonmaken van een radiator-rooster (check hieronder). Voor het schoonmaken van de achterkant heb je het volgende nodig: 

• Stofzuiger

• Platte stok

• Stevig schoonmaakpapier of schoonmaakdoekje

• Schilderstape of stevige plakband.

Hoe maak je de achterkant van de radiator schoon? – Stappenplan

Nu je welke benodigdheden je moet gebruiken voor het schoonmaken van de achterkant van de radiator, gaan we hier dieper in op het stappenplan. Ga bij het kuisen als volgt te werk:

• Eerst moet je zoveel mogelijk stof opzuigen met de stofzuiger. Gebruik geen stofzuigermond en zet de stofzuiger op de hoogste stand. Zo lukt het het beste om stof van achter de verwarming te halen. 

• Wikkel het papier of schoonmaakdoek om een platte stok en plak het vast met plakband.

• Ga van links naar recht en van boven naar onder met die stok. 

• Om er zeker van te zijn dat al het stof weg is, kun je het schoonmaakdoekje of papier een beetje nat maken. 

• Herhaal de derde stap, maar deze keer met het licht vochtig doekje of papier

• Ben je klaar met het schoonmaken? Dan zul je waarschijnlijk merken dat er veel stof onder de radiator ligt. Pak de stofzuiger en haal het weg. 

Zo haal je op een gemakkelijke manier het rooster van de radiator

Niet elke verwarming is voorzien van een rooster, maar wat als de jouwe nu eentje heeft? Dan moet je ook dat rooster schoonmaken om een stofvrije verwarming te verkrijgen. Hoewel het misschien lastig lijkt, kun je toch zeer eenvoudig dat rooster van de verwarming afhalen. Maak de zijplaat aan één kant los en dan moet je het rooster vervolgens rustig opzijschuiven om het eraf te halen. Nu kun je niet alleen het rooster kuisen, maar wordt het schoonmaken van de binnenkant van de radiator ook veel gemakkelijker. 

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken van de radiator?

Soms kan het voorkomen dat er vlekken ontstaan op de verwarming en die zijn eenvoudig te verwijderen met een speciale reinigingsspray voor je verwarming. Omdat deze niet bijtend is en geen krassen achterlaat, is die dus perfect om te gebruiken. Breng het met een zakje spons of doekje aan, laat het intrekken en veeg het dan af met een droog doekje. 

Wat niet te doen tijdens het schoonmaken van je verwarming?

wandpanelen vilt PRODUCTLAB Moderne muren & vloeren Muurstickers & decoratie

Nu je weet hoe je je radiator moet kuisen, willen we hier even enkele “don’ts” meegeven die je absoluut moet vermijden. Het is belangrijk dat je nooit schurende schoonmaakmiddelen zoals Cif gebruikt wanneer je kuist, zelfs niet wanneer het vuil enorm hardnekkig is. Die schoonmaakmiddelen beschadigen je verwarming en doen de hoogglans vervangen. Vermijd ook agressieve schoonmaakmiddelen die bleek bevatten, want die kunnen vlekken veroorzaken op de radiator. Gebruik nooit schuursponzen, want die kunnen de lak beschadigen.

Nog enkele snelle tips

Meer ruimte en verbinding met buiten, a-LEX a-LEX Moderne ramen & deuren Eigendom,Armatuur,Hout,Deur,Gebouw,Schaduw,architectuur,Interieur ontwerp,Plant,Venster

Als laatste willen we hier nog even enkele snelle tips oplijsten:

• Als je wilt dat het schoonmaken sneller verloopt, stofzuig de radiator dan regelmatig en gebruik de hulpstukken van de stofzuiger. 

• Integreer het kuisen van de verwarming in je dagelijkse of wekelijkse schoonmaakroutine.

• Zet tijdens het reinigen van de verwarming de ramen open, zodat de verwarming kan drogen en de stofdeeltjes naar buiten kunnen gaan.

• Als je alle radiatoren schoongemaakt hebt, raden we aan om heel de kamer even te stofzuigen. 

Hebben deze tips je geholpen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine