Tips voor het Schoonmaken van Laminaat: De 11 Beste!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
The Silver Lining Collection, louis de poortere louis de poortere Vloeren
Loading admin actions …

Heb je een laminaatvloer liggen in de woonkamer, hal of slaapkamer? Dan weet je ongetwijfeld hoeveel authenticiteit, uniekheid en schoonheid die ruimte uitstraalt en ook hoe gemakkelijk het is om de laminaatvloer te reinigen. Laminaat is een zeer eenvoudig materiaal om te kuisen omdat je bijvoorbeeld niet met groeven te maken hebt zoals bij een stenen vloer en omdat het minder vatbaar is voor houtwormen of vocht dan een klassieke houten vloer. Toch is het juist schoonmaken van een laminaatvloer van cruciaal belang omdat je zo lang mogelijk van zo’n vloer wilt kunnen genieten. Om je daarbij te helpen, geven we hier de 11 beste schoonmaaktips en FAQ omtrent een laminaatvloer mee.

Mag zowel op een droge als vochtige manier schoongemaakt worden

Keuken in donkere uitvoering. 3DDOC Moderne keukens donker,mat,zwart,marmer,tegel,laminaat,hout

Je mag laminaatvloeren zowel droog als vochtig schoonmaken, maar het is wel belangrijk dat je niet te veel water gebruik. Maak je dweil lichtjes vochtig en als je een echt professioneel resultaat wilt bereiken, moet je zeker laminaat schoonmaakmiddelen toevoegen aan je emmer. Hiermee voorkom je dat vet zich aan de vloer hecht. Je kunt ook gerust een houtverzorger reinigingsmiddel gebruiken om je laminaat te doen blinken.

De stofzuiger is de eenvoudigste manier!

Als je je laminaatvloer op een zeer eenvoudige wijze wilt schoonmaken, dan moet je de stofzuiger bovenhalen. Omdat vuil zich bijna niet ophoopt op het laminaat, is de stofzuiger dus een van de meest voor de hand liggende en gemakkelijkste manieren om laminaat te kuisen. We raden aan om een opzetborstel aan te sluiten die speciaal ontworpen is voor laminaatvloeren. Dat hulpstukje zal namelijk krassen en beschadigingen voorkomen. 

Hoe een laminaatvloer kuisen met koud water?

Wil je toch liever je laminaatvloer schoonmaken met een beetje water? Gebruik dan altijd koud water. Omdat warm water sneller verdampt, zullen er altijd meer zeepresten achterblijven dan bij koud water. Als je toch te maken hebt met strepen en een plakkerige laminaatvloer, dan moet je zeker eens verder lezen, want hieronder geven we tips mee om die situatie te voorkomen. Eens je een emmer met koud water gevuld hebt, moet je vervolgens een dweil of microvezeldoek pakken om de vloer schoon te maken. 

Ook schoonmaakazijn doet wonderen

Het perfecte schoonmaakmiddel voor het nat kuisen van je laminaatvloer is de combinatie van een beetje schoonmaakazijn of witte azijn en lauw of koud water. Let wel op dat, hoewel azijn vaak gebruikt wordt voor het schoonmaken van een laminaatvloer, het toch vaak strepen achterlaat. 

Geef de vloer weer glans met ammoniak

Is je laminaat dof en straalt het niet veel leven uit? Meng dan een scheutje ammoniak met water en gebruik een vochtige doek om je vloer schoon te maken. Je zult zien dat het laminaat direct weer straalt. We raden wel aan om ammoniak eenmalig te gebruiken en alleen maar om komaf te maken met de dofheid.

FAQ: Hoe voorkom ik strepen na het schoonmaken?

Zoals vermeld kan het voorkomen dat je na het schoonmaken van je vloer strepen ziet verschijnen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt! Meestal worden strepen veroorzaakt door een teveel aan schoonmaakmiddel. De beste methode om strepen tegen te gaan is door een microvezeldoek te gebruiken. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat deze doeken vaak hun werk doen en een prachtig en streeploos resultaat achterlaten. Je kunt ook gerust een droge handdoek of theedoek gebruiken, want die helpen ook met het verminderen en zelfs het voorkomen van strepen op de vloer. 

FAQ: Waarmee mag ik mijn laminaatvloer absoluut niet kuisen?

We gaven al een paar tips mee omtrent welke producten en schoonmaakaccessoires je moet gebruiken om de vloer te kuisen, maar welke mag je nu absoluut niet bovenhalen? Wel, een allesreiniger en groene zeep! Hoewel deze produceten zeer goede schoonmaakmiddelen zijn, doen ze meer slecht dan goed voor je laminaatvloer. De reden hiervoor is dat je deze producten vaak moet aanlengen met relatief veel water, wat nefast is voor je vloer. Je laat ook beter een stoomreiniger achterwege. Het apparaat blaast met een hoge druk stoom uit en hierdoor is de kans groot dat er vocht tussen de laminaatplanken komt. Als de onderkant van de vloer vochtig wordt en nat blijft, kan de laminaatvloer gaan opbollen. Zo’n opbolling is jammer genoeg niet te herstellen en je wilt dus niet met een slechte vloer blijven zitten. Wil je eerder waterdichte vloermaterialen ontdekken? Neem dan dit ideabook even door.

FAQ: Kan ik een laminaatvloer schoonmaken met soda?

Er bestaan verschillende meningen over of je al dan niet soda mag gebruiken voor het kuisen van een laminaatvloer. Volgens sommigen is baking soda of gewone soda een perfecte ontvetter, waardoor het ideaal is voor het schoonmaken. Soda is op zich ook niet schadelijk voor het laminaat en mag dus gerust gebruikt worden. Toch raden sommigen het ook af omdat soda een bepaalde invloed heeft op het schoonmaakwater. Schoonmaakmiddelen zoals soda of azijn kunnen namelijk de oppervlaktespanning van het water veranderen. Hierdoor krijgt het water gemakkelijker de kans om tussen de voegen van het laminaat te komen, waardoor je met een natte en vochtig blijvende vloer te maken krijgt. De zuurtegraad van baking soda kan ook de glans en de look van je vloer aantasten

FAQ: Wat als er vlekken op het laminaat gekomen zijn? – Deel 1

Ongelukjes zijn snel gebeurd en zeker als er laminaat ligt in de keuken of woonkamer. Als er vlekken op de vloer gekomen zijn, dan is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Heb je eten laten vallen of heb je water gemorst? Veeg die vloeistof of de etensresten direct weg met een vel absorberend keukenpapier. Eens je dit gedaan hebt, kun je de (gedeelte van) vloer schoonmaken met een licht vochtige doek. Je kunt ook gerust een mild schoonmaakmiddel toevoegen. Zijn de vlekken eerder zwarte strepen van je sneakers? Dan kan een grondige schoonmaakbeurt met een microvezeldoek je zeker uit de nood helpen. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, dan moet je soelaas zoeken tot de alom bekende gom. 

FAQ: Wat als er vlekken op het laminaat gekomen zijn? – Deel 2

Kussoo Interieurbox Rood Roze Kussoo Moderne woonkamers Textiel Roze Kussens,Plaids,Mini make over,Woonkamer,Interieurstyling,Rood,Roze,Accessoires & decoratie

Zie je enkele krasjes verschijnen op het oppervlak? Ga dan eens langs bij een speciaalzaak voor een herstellings- of reparatiekit of contacteer een Homify professional die je van dit probleem zal verhelpen. Ben je iemand die graag chocolade eet en is er wat chocoladesaus op de vloer terechtgekomen? Dan heb je een sterkere reiniger zoals spiritus nodig. We hopen dat je er nooit mee te maken krijgt, maar wat als er nu een bloedvlek op je laminaat terechtgekomen is? Wel, dan kun je die vlek op een zeer eenvoudige manier verwijderen. Vul een emmertje met koud water, neem een vodje en haal het over de vlek. Koud water alleen is genoeg om de bloedvlek te verwijderen en je moet dus geen product toevoegen.

FAQ: Hoe kan ik laminaat ontvetten?

Keuken in donkere uitvoering. 3DDOC Moderne keukens donker,mat,zwart,marmer,wit,tegel,laminaat,hout

Ja, soda is een goede ontvetter, maar als je die achterwege laat, dan wil je misschien wel een ander product om je laminaat mee te ontvetten. Zeker als je bijvoorbeeld een laminaatvloer in de keuken hebt liggen die vaak vet wordt door de etensresten. Wel, als je een steengoede ontvetter wilt, dan raden wij aan om een ammoniak toe te voegen aan het water en dat je de vloer grondig dweilt. Met weinig en lauw water weliswaar! Je vloer zal weer blinken als nieuw.

Heb je nog meer schoonmaaktips voor de laminaatvloer? Deel die dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine