Rotan en Bamboe: Ontdek die Twee Stijlvolle Trends van het Moment!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Paradise getaway , Aileen Martinia interior design - Amsterdam Aileen Martinia interior design - Amsterdam Tropische woonkamers
Loading admin actions …

Als er een ding vaststaat dan is het wel dat trends komen en gaan. Niet alleen op vlak van mode maar ook op vlak van interieurdesign. Zoals je op onze website kunt zien, zijn onze professionals gespecialiseerd in verscheidene stijlen die ooit in de mode waren en die ongetwijfeld terug erg trendy zullen worden in de nabije toekomst. Gaande van een stijlvolle minimalistische aanpak tot een uitbundig exotisch design en van een strakke Scandinavische vibe tot een modern ontwerp. Wij voorzien je ook maar al te graag van een meer tropisch design en het is daar dat we in dit artikel dieper op ingaan. We geven je hier namelijk meer uitleg mee over rotan en bamboe, twee trends die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Ontdek hier hoe, waarom en wat deze stijlen nu juist zijn.

Wat is rotan?

Rotan of ook wel rattan riet genoemd, wordt gemaakt van lianen die voortkomen van de rotanpalm (Calamus rotang). Wanneer de stengels van die palm geoogst worden, worden ze aan de hand van verschillende vlechttechnieken aan elkaar gevlochten. Rotan heeft veel weg van bamboe, omdat het zo flexibel en snelgroeiend is, maar toch zijn er een paar verschillen. Wil je te weten komen de welke? Lees dan zeker verder want we gaan daar hieronder dieper op ingaan. Rotan is ook een stevig product waardoor het perfect is voor het ontwerpen van meubels. 

Wat zijn de verschillen tussen rotan en bamboe?

Zoals vermeld zijn er een paar verschillen tussen rotan en bamboe. Zo is rotan donker en massief terwijl bamboe licht en hol is. Rotan wordt gemaakt van de lianen van de rotanpalm terwijl bamboe vanuit de grond groeit. 

Waarom moet je rotan gebruiken?

De reden waarom rotan zeer populair is, is omdat het een mooie natuurlijke uitstraling aan elk interieur geeft. De rotan meubels zijn vaak geschikt voor zowel binnen als buiten waardoor je één stijl kunt doorvoeren. Meubels die gemaakt zijn van rotan zijn ook sterk en hebben een lange levensduur waardoor je minder snel nieuwe meubels moet kopen. Last but not least, rotan is een milieuvriendelijk product omdat het geproduceerd wordt met natuurlijke materialen en ook omdat het met de hand vervaardigd wordt.

Welke rotan accessoires passen perfect in je woning?

Sinds de jaren 70 wordt rotan gebruikt voor zowel binnen als buiten. Zo stralen je wondermooie eetkamerstoel, hip nachtkastje of stijlvolle fauteuil een extra vakantiegevoel uit als je die voorziet van een rotan kantje. Je kunt ook opteren voor rotan accessoires zoals bijvoorbeeld een prachtige rotan mand of opvallende spiegel. Als je de bohemian rotan trend wilt omarmen, dan moet je zeker eens samenzitten met een van onze professionals om zo een design op te stellen.

Hoe gebruik je rotan in je tuin?

Je kunt rotan ook integreren in je tuin of in het design van je terras. Denk maar bijvoorbeeld aan rotan tuinbanken of terrasfauteuils. Als je een mooie rotan tuinbank hebt staan, raden wij aan om die te voorzien van prachtige sierkussentjes en planten in rotan manden. Zo creëer je een zeer warm en duurzaam design waar je jarenlang van kunt genieten.

Hoe moet je rotan onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat die duurzaamheid  van rotan behouden blijft, is het belangrijk dat je die goed onderhoudt. Dit kan door een laagje blanke lak aan te brengen. Deze lak zorgt ervoor dat de rotan meubels voorzien worden van een beschermlaagje dat hen beschermt tegen de regen en slijtage. Breng elk jaar een nieuw laagje lak aan nadat je je rotan meubels een beetje opgeschuurd hebt. Het is ook verstandig om je rotan buitenmeubels elke avond binnen te halen, want anders kan het zijn dat de rotan snel verweert. Als de rotan wat droog geworden is door bijvoorbeeld de zon, dan raden wij aan met een doekje met olie over je meubels te wrijven.

Wat is bamboe?

Bamboe is de verzamelnaam van meer dan 1500 grassoorten. Deze soorten worden na de oogst gedroogd, waardoor bamboe die typische lichtbruine kleur krijgt. Deze bijzondere uit de kluiten gewassen grassoort is sterk, licht en duurzaam, waardoor het vaak gebruikt wordt in het interieurdesign.

Waarom wordt bamboe steeds vaker gebruikt?

De belangrijkste reden waarom mensen steeds meer kiezen voor meubels van bamboe is omwille van de duurzaamheid van het materiaal. Het is een duurzaam alternatief voor hardhout, katoen of plastic want het kweken van de bamboeplant gebeurt namelijk volledig ecologisch en is dus niet schadelijk voor de natuur. Het is ook duurzaam omwille van de supersnelle groei waardoor het kweken en oogsten ervan snel, gemakkelijk en goedkoop is. Bamboe is zeker het perfecte materiaal voor al wie met het milieu bezig is en zijn of haar ecologische voetafdruk wilt verkleinen. Bamboe is ook buigzaam, licht, en tegelijkertijd ook ijzersterk. Ja, de trekkracht van bamboe is groter dan die van staal! Omwille van dit lichtgewicht kun je bamboe meubels ook snel verplaatsen en in een andere kamer neerzetten, waardoor je je interieur zeer eenvoudig een make-over kunt geven. Bamboe heeft ook maar weinig verzorging nodig en het rot niet waardoor het gemakkelijk te onderhouden is. 

Hoe bamboe integreren in je interieur?

Als je bamboe wilt integreren in je interieur, dan hebben wij goed nieuws voor je. Meubels van bamboe komen namelijk goed tot hun recht in elk design. Gaande van een minimalistisch interieur tot een meer landelijke stijl en van een moderne woning tot een Scandinavische look, je bamboe meubels zijn altijd een zeer uitstekende toevoeging. Bamboe meubels maken elk interieur namelijk net dat tikkeltje warmer en gezelliger. Als je voor een uitbundige look wilt gaan, dan raden wij aan om bamboe te combineren met felle kleuren. Is een moderne uitstraling meer iets voor je? Dan is de combinatie bamboe-pastel-wit zeker iets voor je. Je kunt ook de meer botanische kant opgaan met bamboe als je dat materiaal combineert met prachtige bananenplanten, palmen of cactussen. Wil je graag nog meer inspiratie omtrent welke bloemen en planten niet mogen ontbreken in je woning? Check dan zeker eens dit ideabook. Bamboe wordt nog mooier als je het gaat combineren met rotan, linnen en katoen dus check zeker eens onze interieurdesigns en laat je inspireren.

Waar komt bamboe het beste tot zijn recht?

Hoewel bamboe in elke kamer gebruikt kan worden, zijn er toch een paar ruimtes waar dit materiaal nog beter tot zijn recht komt. Een van de plaatsen is je badkamer. Heb je bijvoorbeeld een wit en grijze badkamer en wil je er wat meer sfeer in brengen? Dan moet je zeker eens overwegen om een bamboeladder te installeren waarover je je washandjes en handdoeken hangt. Je kunt ook opteren voor een mandje gemaakt van natuurlijke materialen waarin je je zeep, tandenborstel en andere badkamerproducten in bewaart. Je kunt ook je eetkamer warmer, duurzamer en natuurlijker maken door bijvoorbeeld een trendy tafel te integreren van bamboe en die te combineren met prachtige rotan stoelen. Ook in de gang mag bamboe niet ontbreken en zeker niet als je er een hippe ruimte van wilt maken. Zo moet je de gang voorzien van een bamboe krukje, schoenenrek, tafel en mandje. 

Kun je bamboe ook integreren in je tuin?

Wil je bamboe graag buiten gebruiken in de tuin? Dan hebben wij goed nieuws. Omwille van de duurzaamheid en sterkte kan dit materiaal tegen een stootje en is het dus bestand tegen de wind, zon, regen, etc. Zet dus zeker eens die bamboe tuinset buiten en geef je tuin jarenlang een tropisch vakantiegevoel. 

Welk materiaal verkies je: Bamboe of rotan? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine