Waterdichte Vloermaterialen voor in Je Woning: 11 Tips!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
NIEUWBOUW APPARTEMENT - ROERMOND 176 M2, Meer met interieur Meer met interieur Inbouwkeukens Keramiek
Loading admin actions …

Ga je een nieuwe vloer aanleggen? Dan moet je absoluut overwegen om waterdichte vloermaterialen te gebruiken. Deze materialen zijn niet alleen uiterst geschikt voor als je je vloer gaat kuisen, maar ook als je jammer genoeg te maken krijgt met een overstroming. Een overstroming is alles behalve leuk. De meubels zijn nat geworden en het vuil van buitenaf is binnengekomen. Als je dan ook nog eens een vloer hebt die niet waterdicht is, dan zul je gegarandeerd een nieuwe vloer moeten kopen. Om ervoor te zorgen dat je op de beste manier voorbereid bent op deze situaties, geven we je hier 11 tips omtrent welke materialen je moet gebruiken en waarom het belangrijk is om je vloer optimaal te beschermen tegen water.

Wat is een waterdichte vloer?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten materialen, willen we je hier even meer uitleg geven over wat een waterdichte vloer nu juist is. Er is meer betekenis verbonden aan die term dan dat je zou denken. Een waterdichte vloer stoot altijd water, oliën, vetten en chemicaliën af. Hierdoor is die niet alleen perfect voor als je een bedrijf hebt, maar ook voor bijvoorbeeld in je garage of woonkamer. Als je zo’n waterdichte vloer laat aanleggen door een van onze professionals, dan is die meestal milieuvriendelijk, zeer slijtvast en voorzien van een antislip laag. De vloeren hebben meestal ook nog andere eigenschappen zoals een hoog isolatiegehalte (geluid en warmte), comfortabel gevoel en veiligheid. Het handige is ook dat als deze vloeren het slachtoffer geworden zijn van een overstroming dat die gemakkelijk schoon te maken zijn en (bijna) geen droogtijd hebben.

Waarom is het belangrijk dat je voor een waterdichte vloer kiest?

Vraag je je af waarom het nu van cruciaal belang is dat je voor een waterdichte vloer gaat? Dan moet je zeker verder lezen, want in dit onderdeel gaan we daar even dieper op ingaan. Als je te maken krijgt met een overstroming, dan zal een waterdichte vloer voorkomen dat er water naar een lagere verdieping stroomt. Deze waterafdichting zorgt er ook voor dat het vocht uit de kelder de woning niet kan binnendringen en dat de verdamping van grondwater geen invloed heeft op je woonst.

Gietvloeren

Als eerste willen we hier dieper ingaan op de gietvloeren. Zo’n vloer bestaat vaak uit meerdere lagen en is meestal gemaakt van het waterdichte kunsthars (bijvoorbeeld polyurethaan). Om die coating nog sterker en elastischer te maken, zullen onze vloerleggers die vloer vaak voorzien van een extra topcoating. Dankzij die coating wordt de vloer absoluut een vloeistofdicht geheel, waardoor die bestand is tegen alle vloeistoffen en waardoor stof, schimmel en vuil geen kans krijgen om zich op te hopen. 

Keramische tegelvloeren

Een van de kamers in je woning waar de kans op overstroming groot is, is de keuken. Als je die op de meest optimale manier wilt beschermen, raden wij aan om keukenvloer te betegelen met keramische tegels. Dankzij het glazuur van deze keramische tegelvloer krijgen vloeistoffen de kans niet om door de tegel en de vloer heen te dringen. 

Vinyl

Het antwoord op de vraag ‘is een vinylvloer waterdicht?’ is niet zo rechttoe, rechtaan als je zelf zou willen. Hoewel vinylvloeren zeer goed bestand zijn tegen water, is het van cruciaal belang dat je de randen goed bewerkt met een waterdichte kit. Dankzij zo’n kit krijgt het water namelijk niet de kans om onder de vinylvloer te geraken. Als de vloer dus goed ligt en goed afgekit is, dan is een vinylvloer een uitstekende keuze op vlak van waterdichte vloeren. Het jammere is wel dat deze vloeren alleen maar aangelegd kunnen worden op een gladde en egale vloer en als je dus zo geen vloer hebt, zul je die eerst moeten laten egaliseren.

Hout (laminaat)

Hoewel hout vroeger aanzien werd als een ‘no-go’ op vlak van vloeren (omwille van het laag waterdichtgehalte), is daar de voorbije jaren verandering in gekomen. Dit dankzij de opkomst en modernisering van de laminaatvloer. Zo’n vloer is vaak gemaakt van een harscompound en houtsnippers en wordt vervolgens afgewerkt met een waterbestendige coating. Als deze vloer dagenlang nat is, kan het wel voorkomen dat die kromtrekt, dus moest je met een overstroming te maken hebben, is het van cruciaal belang dat je zo snel mogelijk het water van de vloer haalt. De vloer is wel geschikt als je te maken hebt met lekkages, want in dat geval staat de vloer niet dagenlang onder water en kun je hem snel afdrogen. Een laminaatvloer die wel 100% waterdicht is, is er eentje dat volledig gemaakt is uit kunststof dus als je zo’n vloer wilt ontwerpen, kun je gerust eens samenzitten met onze professionals.

Tapijt

Net zoals laminaat, wordt een tapijt steeds meer aanzien als waterbestendig. Dit is omdat tapijten vaker van synthetische vezels gemaakt worden die bestand zijn tegen water. Hierdoor stoot het tapijt vocht af in plaats van het te absorberen. Er bestaan ook tapijten die gemaakt zijn van thermoplast en die ook volledig waterdicht zijn.

PVC

PVC heeft de voorbije jaren aan populariteit gewonnen en dit is omwille van de grote bestandheid tegen beschadigingen. Deze vloerbedekking kan absoluut tegen een stootje en er bestaan zelfs PVC-vloeren die 100% waterdicht zijn. Die zijn uiterst geschikt voor in de keukens, kelders, woonkamers en andere plaatsen die een hoog overstromingsgehalte hebben. De vloer is verkrijgbaar in verschillende patronen en kleuren waardoor je ongetwijfeld een volledig waterdichte vloer vindt die bij de rest van het interieur past.

Kurkvloeren

Kurkvloeren zijn niet alleen zeer trendy, maar ook enorm waterdicht. Omwille van de weerstand tegen water en vocht en het hoog duurzaamheidsgehalte, wordt kurk vaak gebruikt in keukens en badkamers. Als je toch jammer genoeg toch met een overstroming te maken gekregen hebt, kun je dankzij de kurk je vloer ook zeer eenvoudig schoonmaken en onderhouden. 

Cement

Ook cementvloeren zijn een enorm populaire keuze op vlak van waterdichte vloeren. Deze vloeren worden meestal gebruikt in keuken en gangen (plaatsen die het meest te make hebben met overstromingen). Het handige is ook dat je zo’n cementvloer eenvoudig zelf kunt plaatsen, waardoor je dus geen expert moet inschakelen als je na een overstroming een nieuwe vloer moet plaatsen. 

Hoe je vloer voorbereiden op overstromingen?

Als het enorm veel geregend heeft, dan weet je dat je misschien wel op elk moment een overstroming kan verwachten. Om hier perfect te kunnen op in spelen, moet je deze maatregelen treffen:

• Check alle plaatsen: Kijk waar het water je huis in kan komen en neem maatregelen om die plekken af te sluiten.

• Haal de nodige materialen in huis: Schaf de benodigde materialen aan zodat je op tijd kunt reageren als er een overstroming dreigt. 

• Kies voor de juiste materialen: Niet alleen voor je vloer maar ook voor je meubels (vochtbestendige meubels die je snel kunt verzetten), schrijnwerk (vermijd houten schrijnwerk) en isolatie (harde kunststofplaten).

• Plaats de elektrische installaties hoog genoeg: Om ervoor te zorgen dat elektrische apparaten of installaties niet in contact komen met het water, is het belangrijk dat je de installaties hoog genoeg plaatst. Hang daarom dus de meterkast en stopcontacten voldoende hoog en zet alle elektrische apparaten bijvoorbeeld op tafeltjes 

• Probeer het afvoeren van regenwater te vergemakkelijken: Om overstromingen te kunnen voorkomen, is het belangrijk om te kijken hoe je het opvangen en afvoeren van het regenwater kunt optimaliseren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor opteren om de regenpijp tijdelijk te richten op je tuin waardoor het water op die manier kan weglopen. 

Wil je na het lezen van dit ideabook meer te weten komen over hoe je het juiste vloermateriaal kiest? Dan moet je zeker dit artikel doornemen.

Heb je nog meer tips omtrent waterdichte vloermaterialen? Deel die dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine