Hoe Je Woning Voorbereiden op het Winterweer: 15 Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Inbouw schuifdeursystemen met gladde afwerking, BestFix Schuifdeursystemen BestFix Schuifdeursystemen Bedrijfsruimten
Loading admin actions …

Jammer genoeg zit de zomer er nu echt op. Het zonnig weer maakt stilaan plaats voor koudere temperaturen, ijzige wind, vallende sneeuw en donkere dagen. Dit heeft niet alleen een impact op je humeur en hoe je je moet kleden, maar ook op je woning. Hoewel je naar alle waarschijnlijkheid weet dat je je tuin moet voorbereiden op de koude, zul je misschien niet weten dat je ook je huis of appartement zelf klaar moet maken voor de dalende temperaturen. Wil je weten hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij bij Homify geven je maar al te graag 15 handige tips mee waarmee je je woonst optimaal winterklaar kunt maken.  

Zorg voor een goede isolatie

Een van de beste manieren om de winter door te komen, is door een goede isolatie aan te brengen. Check daarom zeker of alle naden van de ramen en deuren geïsoleerd zijn, net zoals het dak en de eventuele kelder. Je kunt ook tochtstrips plaatsen aan de deren en ramen. Zo hou je de koude lucht buiten en bespaar je op de stookkosten.

Dicht de kieren met isolatieschuim of kit

Als je de plaatsen check waar eventueel tocht van kan komen, is het ook belangrijk om na te gaan of er ergens een leiding in de muur zit. Het gat in die muur kan er namelijk voor zorgen dat koude lucht naar binnen kan komen. Om die gaten te dichten of om komaf te maken met kieren kun je kit of isolatieschuim gebruiken. Het checken van de gaten of scheuren is ook belangrijk tegen het voorkomen van ongedierte. Je wilt namelijk niet dat er tijdens de winter diertjes of insecten binnenkomen in je woning. Als je al last hebt van ongedierte, dan moet je eerst wat insectenspray gaan kopen en zeker de gaten dichten. 

Controleer je zolder

Het is niet alleen belangrijk om na te gaan of je zolder geïsoleerd is of niet, maar ook om te checken of er lekkages zijn. Als er een lek is, moet je dat zo snel mogelijk laten repareren om koude lucht en waterinval te voorkomen. 

Maak het dak winterklaar

Veel warmte in je huis gaat via het dak verloren. Laat daarom zeker dan de dakbedekking controleren en herstellen. Zo kan de warmte niet ontsnappen. 

Doe de rookkanalen dicht

Heb je een open haard die even niet gebruikt wordt? Sluit dan het rookkanaal, want anders kan er warmte uit je woning ontsnappen en koude lucht binnenkomen. Als je de haard gaat aansteken, moet je natuurlijk dat rookkanaal weer openen. 

Laat de schoorsteen vegen

Als je een open haard hebt, dan is het toppunt van gezelligheid ongetwijfeld met een dekentje voor de haard te zitten en te genieten van een warm drankje. Als je de haard vaak aanzet, is het belangrijk dat je de schoorsteen laat schoonvegen. Als er bijvoorbeeld veel bladeren of vuil in de schoorsteen zitten, kan er namelijk een schoorsteenbrand ontstaan, wat alles behalve leuk is.  

Ontlucht de verwarming

Als je je verwarming een tijdje niet gebruikt hebt, dan kunnen er luchtbellen ontstaan zijn in de leidingen. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat de radiator niet of amper warm. Gebruik dus een speciale ontluchtingssleutel om de luchtbellen te laten ontsnappen en dan zal je verwarming klaar zijn voor de winter. 

Doe de wintercheck van je cv-ketel

Als de koude dagen eraan komen, moet je ook absoluut een afspraak maken met een van onze experts om je cv-ketel een servicebeurt te geven. Laat de ketel onderhouden, ontluchten en bijvullen met water.

Maak je verlichting energiezuiniger

Je zult tijdens de winter ook vaker de verlichting aandoen en om ervoor te zorgen dat je na de koude dagen niet met een torenhoge energierekening komt te zitten, is het belangrijk dat je energiezuinige lampen gebruikt. Vervang de gloeilampen dus zoveel mogelijk door spaar- of ledlampen want bij ledlampen is er namelijk slechts 10% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als een gloeilamp. Om nog meer geld te besparen, raden wij ook aan om de lampen in de kamers waar je niet bent gewoon uit te doen.

Maak ook je dakbedekking winterklaar

Voor het winterklaar maken van je woning moet je ook zeker een dakdekker inschakelen die de dakpannen checkt. Als er enkele van die pannen beschadigd of weggewaaid zijn, moet je die laten repareren. Houd ook de dakgoten schoon en bladervrij, want anders kan het zijn dat er water in de dakgoot komt te staan wat kan bevriezen. Als dit gebeurt, kan de dakgoot uitzetten en barsten en dat wil je vermijden.

Gebruik een slimme thermostaat

Het is ook belangrijk dat je de juiste thermostaat gebruikt. Kies voor een slimme versie die vaak energiezuiniger is en nog steeds voor dat behaaglijk gevoel zorgt. 

Laat de sneeuw op je zonnepanelen liggen

Als er sneeuw op je zonnepanelen gevallen is, laat je die het beste liggen. Omwille van de kortere dagen en het minder zonlicht, is het rendementsverlies niet erg groot dus je hoeft die sneeuw niet op te ruimen. Als je dit toch doet, kan het namelijk zijn dat je de panelen beschadigt tijdens het afschrapen van de sneeuw. Het laatste wat je ook wilt, is uitglijden op het winters dak.

Laat je zonneboiler aanstaan

Heb je een zonneboiler? Laat die dan aanstaan. De modernere boilers zijn namelijk minder afhankelijk van de buitentemperaturen en zelfs in de koude winterdagen kunnen die dus op een korte tijd veel warm water opwekken. Het rendement wordt nog groter bij grotere temperatuurverschillen met de buitenlucht. Zelfs als het dus vriest en er niet veel zon is, zorgt een zonneboiler nog steeds vol voldoende warmte. 

Controleer de kozijnen

Het is ook aangeraden om de kozijnen te controleren. Niet alleen of dat die voor de nodige isolatie zorgen, maar ook of die goed werken. Smeer daarom het hang- en sluitwerk in met smeermiddel. Hierdoor voorkom je luchtontsnapping en het piepen en kraken. Als je houten kozijnen hebt, moet je die een goede verf laklaag geven om problemen te vermijden. Als de kozijnen aan vervanging toe zijn, dan is het van cruciaal belang dat je er nieuwe koopt voordat de winter aanbreekt. Ga voor kunststof of aluminium kozijnen want daarmee wapen je je op de beste manier tegen de koude. Die materialen zorgen namelijk voor zeer goede isolatie en zijn bestand tegen het winterse weer.

Nog enkele snelle tips

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer advies omtrent het winterklaar maken van je woning? Check dan dit ideabook en deze allerlaatste tips:

Smeer de garagepoort: Het is ook belangrijk om je garagepoort te smeren. Controleer het geleidingsmechanisme en smeer de wielen zodat de garage gemakkelijk open en dicht kan. Doe de garage ook altijd dicht, want anders kan er koude lucht binnenkomen

• Sluit vorstgevoelige buitenkranen af: Sluit ook zeker vorstgevoelige buitenkranen af om waterschade te vermijden. Anders kan het namelijk voorvallen dat de met water gevulde leidingen namelijk uitzetten en springen omwille van het vriesweer.

Laat binnenschilderwerken uitvoeren: Als je eraan denkt om je woning te beschilderen, raden wij aan om dit in de winter te laten doen. Niet zozeer omdat het helpt met het winterklaar maken van je woning, maar omdat deze schilderwerken niet beïnvloed worden door de koude temperaturen. Deze werken kunnen dus gemakkelijk uitgevoerd worden in de winter. Meestal zijn de tarieven dan ook gunstiger dus dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Heb je meer tips omtrent het winterklaar maken van je woning? Deel die dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine