Kleine Studio of Flat Optimaal Inrichten: Het kan met Deze 13 Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
HOME #2, VEVS Interior Design VEVS Interior Design Minimalistische keukens
Loading admin actions …

Het inrichten van een grote woning is veel gemakkelijker dan een kleine flat. Je hebt ruimte genoeg voor al de nodige meubelstukken en de leuke accessoires die het design vervolledigen. Meestal heb je nog enorm veel bewegingsvrijheid wat voor een licht en open gevoel zorgt. Toch betekent dit niet dat als je een kleine flat of studio hebt die plaats minder mooi zal zijn dan een groter huis of appartement. Nee, je kunt zelfs met een kleine oppervlakte nog veel doen. Wil je weten wat? Lees dan zeker verder, want in dit ideabook geven we je 13 tips mee waarmee het inrichten van een kleine studio of flat optimaal verloopt en waarmee je, desondanks de beperkte ruimte, altijd een wondermooi design verkrijgt. 

Het uitkiezen van de juiste meubels is key

Het belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden, is het uitkiezen van de juiste meubels. De meubels moeten niet alleen bijdragen tot de schoonheid en sfeer van het design, maar wegens het plaatsgebrek moeten ze ook multifunctioneel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een prachtig chic bureau naast je bed dat ook kan dienen als je nachtkastje. Zeker omdat je de bureaulamp ook kunt gebruiken als nachtlampje. Je kunt ook een bank kiezen voor in de woonkamer met daaronder een opslagruimte. Het is ook belangrijk dat je steeds kiest voor lichte meubels, zonder drukke print of donkere kleur. Het licht zorgt namelijk voor een open en ordelijk gevoel. Ga bijvoorbeeld voor een klein, bescheidene maar nog steeds prachtig bankje in plaats van een bombastische bank die alle ruimte in beslag neemt.

Zet de meubels op de meest strategische plaatsen

Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste meubels uitkiest, maar ook dat je die op de meest strategische plaatsen zet. Zo moet je overwegen om je keukeneiland in het midden van de keuken te zetten, want dan kan die dienen als eettafel, bureau, bar, etc. waardoor je alle functies het eiland perfect benut. In dit ideabook geven we je mee hoe je je meubels op de beste manier kunt plaatsen.

Zorg voor verschillende onderverdelingen

Als je een studio heeft waar geen kamers zijn en alles zich in een ruimte bevindt, kan het zijn dat de studio nauw en ongezellig overkomt. Dit kun je vermijden door de studio onder te verdelen in kleine ruimtes. Zo heb je het gevoel dat je verschillende kamers hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vloerkleed onder je bed waarmee je de slaapkamer en woonkamer van elkaar scheidt of voor een lage houten scheidingswand die ook nog eens voor een authentieke vibe zorgt. Wil je het graag licht houden? Hang dan eens een paar doorzichtige of lichtkleurige gordijnen aan rails en zet die aan je bed of bureau zodat je een slaapkamer of werkkamer kunt creëren. 

Werk in de hoogte en benut je muren

De ruimte in een kleine flat lijkt beperkt, maar als je eens omhoog kijkt, zie je direct dat je meer plaats hebt dan gedacht. Je hebt namelijk verschillende muren die je kunt en moet benutten. Zo kun je een paar extra schappen plaatsen alsook bijvoorbeeld haken of kapstokken aan de muren hangen. Zo heb je direct meer plaats om je spullen op te zetten of aan op te hangen. Als je de nadruk op je muren legt, dan ziet de kamer er direct ook een paar groter en ruimtelijker uit. Je houdt ook nog steeds genoeg plaats over voor de meubels die je wenst.

Voeg zwevende elementen toe

Je moet ook zeker overwegen om zwevende elementen toe te voegen en die aan je muur te hangen. Dit kunnen niet alleen planken zijn, maar ook zwevende kasten of andere meubelstukken. Die zwevende elementen maken de kamer ruimtelijk en bieden de nodige functionaliteit. 

Vergeet de ruimte onder je bed of sofa niet

Deze tip is zeer handig voor in de slaapkamer of woonkamer. Als je een bed of bank koopt, zal die naar alle waarschijnlijkheid op pootjes staat waardoor er ruimte gecreëerd wordt onder het meubelstuk. Wel, laat die ruimte niet onbenut en leg bijvoorbeeld een paar opbergdozen of manden onder het bed of de sofa waar je enkele accessoires in kwijt kunt.

Gebruik ook de ruimte onder de trap

Je hebt vaak ook deze beschikbare en onbenutte ruimte onder de trap. Nu wordt het tijd om die plaats in beslag te nemen en die bijvoorbeeld om te toveren tot een rustige werkplek met een bureau en planken of tot een unieke boekenkast. Weet je niet goed hoe je die ruimte kunt inrichten? Zit dan zeker eens samen met onze interieurontwerpers.

Kies voor lichte kleuren

We weten allemaal dat lichte kleuren voor een open, ruim en ontspannen gevoel zorgen en daarom zijn ze een must-have in een kleine flat of studio. De ruimte zal namelijk zeer prachtig en groot ogen. Je kunt wit in je flat halen door bijvoorbeeld meubels te kiezen in een neutrale basiskleur. Het is ook aangeraden om je plafond, muren of vloer neutraal te houden en dit wit, lichtroze of een andere tint uit het licht kleurenpalet te schilderen. Als je toch meer kleur wilt toevoegen aan de ruimte, dan kan dit absoluut door het in huis halen van kleurrijke accessoires. Hou er wel rekening mee dat je het aantal accessoires beperkt, want anders wordt de ruimte al snel te rommelig.

Spiegels maken het verschil

Net zoals lichte kleuren zorgen ook spiegels in je kamer voor een open gevoel. Een spiegel weerkaats namelijk het (natuurlijk) licht waardoor de studio lichter wordt. Het leuke aan spiegels is dat ze in allerlei formaten, stijlen en designs voorkomen en dat je er zeker een paar met elkaar kunt combineren. 

Planken mogen niet ontbreken

We hadden het al over het feit dat je in de hoogte moet werken en zo je muren optimaal moet benutten en daarom zijn planken onmisbaar in een kleine flat of studio. Niet alleen om er boeken, kookbenodigdheden, etc, op te zetten, maar ook leuke plantjes of schattige vaasjes die de kamer direct opvrolijken. 

Vermijd grote obstakels

Als je een kleine studio gaat inrichten is het belangrijk dat je grote obstakels achterwege laat. We hebben het hier niet alleen over grote meubelstukken, maar ook over bijvoorbeeld prachtige kunstwerken. Hoewel die vaak meer stijl toevoegen aan je studio, nemen ze enorm veel plaats in  waardoor de flat kleiner aanvoelt dan dat die in werkelijkheid is.

Houd het netjes en georganiseerd

Hoewel het in een kleine ruimte lastig kan om alles netjes opgeborgen te krijgen, is het toch belangrijk dat je regelmatig opruimt en je flat netjes houdt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kleine mandjes te plaatsen op de planken of onder je bed, door genoeg organizers te gebruiken, etc. Hiermee zorgt je direct voor een georganiseerde structuur en een nette woning.

Zorg voor genoeg diepte

Bij het inrichten van een kleine studio of flat is het ook belangrijk dat je voor de nodige diepte zorgt. Het is namelijk die diepte die vaak ontbreekt. Dat is zeer logisch want de ruimte in je studio is eenmaal beperkt. Je kunt dat gevoel van diepte creëren door lagen en contrasten toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door verschillende kussentjes in een bepaald patroon te leggen, extra’s kussens te gebruiken of door een vloerkleed te kopen dat een andere structuur hebben dan de rest van de vloer. Als je dit op een speelse manier doet, dan ziet de kamer er visueel aantrekkelijker en persoonlijk uit.

Welke tip(s) is/zijn de handigste? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine