Hoe Donkere Ruimtes Lichter Maken: Met Deze 14 Tips Lukt Het!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Villa Hilversum, Designa Interieur & Architectuur BNA Designa Interieur & Architectuur BNA Klassieke woonkamers
Loading admin actions …

Te maken krijgen met een kleine slaapkamer, een niet al te grote keuken of een smalle gang is niet altijd even leuk. Niet alleen omwille van het potentieel plaatsgebrek en het claustrofobisch gevoel, maar ook omdat een kleine of smalle ruimte vaker sfeerloos en donker overkomt. Toch kun je die donkere ruimte direct lichter en gezelliger laten lijken. Op die manier krijgt de kamer direct een meer uitnodigende en open sfeer. Wil je graag weten hoe? Laat dan zeker verder! In dit artikel geven we je namelijk 14 tips mee omtrent hoe je elke donkere ruimte lichter kunt doen lijken. 

Laat de kamer schitteren

Een van de meest voorkomende problemen op vlak van kleine en/of donkere kamers is dat er vaak weinig daglicht aanwezig is. Je kunt dat probleem niet alleen oplossen door het plaatsen van een dakraam (dat jammer genoeg duur kan zijn) maar ook door het gebruik van de juiste verlichting. Als je verschillende lampen in de kamer hangt, wordt de ruimte direct lichter en gezelliger. Het is niet voor niets dat een lamp de belangrijkste sfeermaker van elk design is. Het is belangrijk om als je nieuwe verlichting gaat uitkiezen een lichtplan op te stellen zodat je weet waar de lampen moeten komen op het meest optimale verlichtingseffect te hebben.

Kies voor diffuus licht

Deze tip is samenhangend met de voorgaande. Je kunt niet alleen kiezen voor staande lampen, hanglampen of spots, maar ook voor lampen die op het plafond en de muren schijnen. We spreken hierbij van diffuus licht. Deze verlichting zorgt voor een zachte gloed, waardoor de donkere uitstraling van de kamer als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

Zorg voor genoeg daglicht

Om de kamer lichter te laten lijken, kun je niet alleen verlichting gebruiken, maar ook natuurlijk daglicht. Zorg er daarom voor dat er genoeg ramen aanwezig zijn in elke kamer. Als de donkerste ruimte in je woning direct onder het dak is, dan moet je zeker overwegen om een dakraam te plaatsen.

Wit, wit en nog eens wit

Een andere zeer simpele manier om direct meer licht in de kamer te halen, is door wit te gebruiken. Je kunt niet alleen opteren voor witte verf, maar ook voor bijvoorbeeld een witte betegelde vloer. Wit zorgt er niet alleen voor dat de kamer lichter lijkt, maar geeft ook een minimalistische en stijlvolle uitstraling aan elke kamer. Als je deze kleur op de perfecte manier wilt combineren, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een prachtige zwart-wit combinatie, een design met wit en kleurrijke strakke lijnen voor een funky twist of een design vol wit en grijs voor een moderne uitstraling.

Integreer ook een fris kleurenpalet

Met wit zit je altijd goed als je een kamer lichter wilt laten lijken, maar wat als wit nu niet echt je kleur is? Wel, dan kun je gerust een fris kleurenpalet vol heldere, frisse tinten gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor frisblauw, zachtroze, metallic, etc. want die kleuren hebben hetzelfde effect als wit, maar brengen toch wat andere tinten in de kamer.

Kies voor metallic accenten

Zoals vermeld is metallic een perfecte kleur om een donker kamer lichter te maken. Je kunt niet alleen gaan voor metallic verf, maar ook zeker voor metallic accenten. Deze accenten zullen net zoals een spiegel het licht reflecteren waardoor de kamer er lichter uitziet en geven je design een prachtige uitstraling. Vergeet dus zeker niet om een paar zilver kussentjes, glimmende kandelaars of goudkleurige lampen toe te voegen aan je design.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

We hebben ongetwijfeld allemaal wel een of meerdere spiegels in huis. Die zijn niet alleen uiterst geschikt om ons outfit of make-up te checken, maar ook om elke kamer er lichter te laten uitzien. Of je nu gaat voor een grote versie, een kleine spiegel, een vierkantig ontwerp of een rond design, spiegels laten elke ruimte altijd groter en lichter lijken en zorgen daarbovenop nog eens voor een speels effect. Je kunt de spiegels niet alleen aan de muren ophangen, maar ook op strategische plekken zetten zoals tegenover een raam bijvoorbeeld of in een donker hoekje. Hierdoor wordt die donkere ruimte in mum van tijd veel lichter! Als je de verscheidenheid aan spiegels echt wilt omarmen, dan moet je zeker eens overwegen om een eyecatcher muur te ontwerpen vol spiegels in verschillende vormen en formaten.

Houd het minimalistisch en opgeruimd

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch vergeten de meeste onder ons het. Als je je woning steeds netjes houdt, dan ziet die er ineens veel lichter en groter uit. Dit betekent niet dat je al je dierbare spullen achter kastdeurtjes moet verstoppen of moet weggooien. Nee, hoor. Tegenwoordig bestaan er veel interessante opruimtechnieken zoals mandjes, open kasten, prachtige opruimbakken, etc. Als je opruimt, zul je ook in een instant een minimalistische stijl creëren, wat perfect is als je van zo’n design houdt.

Plaats geen grove meubels

Als  je een donkere ruimte gaat inrichten, is het belangrijk dat je grove meubels achterwege laat. Grove meubels op de grond stralen namelijk een donkere en zware indruk uit. In plaats daarvan moet je kiezen voor zwevende banken of meubelstukken op pootjes. Je kunt ook opteren voor transparante meubels net zoals bijvoorbeeld eetkamerstoelen die van transparant kunststof  gemaakt zijn, een bijzettafeltje met een glazen opzetstuk of een tafel met dunne poten.

Ga voor open kasten

We hadden het al over open kasten die perfect zijn om al je spullen in op te bergen, maar toch zijn er nog andere redenen waarom open kasten niet mogen ontbreken in je design. Dankzij open kasten of planken, lijkt de kamer een stuk luchtiger dan moest je bijvoorbeeld een zware of robuuste kast plaatsen. Je zult naar alle waarschijnlijkheid veel spullen in en op die kasten willen zetten. Het is belangrijk om rekening te houden met de functie van die accessoires. Kies vooral voor spulletjes die iets toevoegen aan het interieur van de ruimte. Als je je dierbare spullen opgeruimd wilt bewaren, leg die dan in een van de mandjes in plaats van ze in een open kast te zetten. 

Integreer doorzichtige meubels in je design

Als je een donkere kamer licht wilt maken, moet je niet alleen kiezen voor lichte meubelstukken en open kasten, maar ook voor doorzichtige meubels. Die zijn perfect voor in donkere kamers, omdat ze visueel geen ruimte in beslag nemen en licht volledig doorlaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salontafeltjes gemaakt van plastic.

Hang transparante gordijnen op

Ja, als je gordijnen ophangt, dan blokkeer je het zicht op je ramen, maar dat is niet zo erg als je voor transparante gordijnen gaat. Die laten namelijk nog steeds natuurlijk daglicht door en zorgen voor een licht effect. Opteer dus zeker voor gordijnen die gemaakt zijn van dunne stoffen en laat rolluiken achterwege. 

Plaats een paar doorzichtige tussendeuren

Om die lichte vibe te creëren, kun je ook gerust glazen of doorzichtige deuren of (schuif)wanden te gebruiken. Hoewel je deze deuren niet in alle kamers kunt gebruiken (denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer of badkamer), zijn ze wel uiterst geschikt voor in andere kamers omdat ze licht van de ene ruimte naar de andere doorlaten en voor een prachtige lichtinval zorgen.

Breek een tussenmuur uit

Hoewel dit niet de meest goedkope en handige manier is om de kamer licht te laten lijken, willen we je deze tip ook nog even meegeven. Als je een tussenmuur uitbreekt (en die eventueel vervangt door een transparante deur), dan wordt elke ruimte direct groter en lichter. Zeker omdat meer natuurlijk daglicht de kans krijgt om binnen te komen. Wil je deze werken niet zelf uitvoeren? Schakel dan zeker eens een van de Homify professionals in.

Welke van deze tips ga je zeker toepassen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine