Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De woonkamer inrichten – 7 tips

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

De woonkamer is een van de meest belangrijke plekken in huis: hier komen we iedere dag tot rust en, anders dan in de badkamer of keuken, blijven we hier… We ontspannen ons op de bank, lezen gezellig een boek in een fauteuil, spelen met vrienden een bordspel aan de salontafel, kijken vol spanning naar de laatste blockbusters en knabbelen daarbij vol genot aan chips of nootjes. Om dit alles succesvol en comfortabel te kunnen doen is het belangrijk bij de inrichting op een aantal zaken te laten. Want tenslotte moet de woonkamer niet alleen comfortabel en functioneel zijn, maar er ook vooral goed uitzien. Welke stijl bevalt me eigenlijk het best? Wat voor bank wil ik? Hoe kan ik het beste met licht de juiste sfeer creëren? Uiteindelijk is het een samenspel van vele factoren dat het eindproduct aan jouw wensen laat voldoen en er zo uitziet dat jij er op jouw manier optimaal van kunt genieten!

1. Stijl

 Woonkamer door alba najera
alba najera

CG 3D DISEÑO DE UN INTERIOR

alba najera

De stijl van een woonkamer straalt een bepaald gevoel uit dat niet alleen door de bewoner eraan gegeven is en persoonlijke stijl uitstraalt, maar dat ook een bepaald gevoel aan de bewoners teruggeeft. Dit effect is vaak een genegeerde factor dat ons ertoe gebracht heeft deze helemaal bovenaan de lijst te plaatsen. Is het een moderne inrichting in Industriële stijl dat je hart sneller doet kloppen of is het, zoals hier, eerder een woonkamer in retro-look dat je gelukkig maakt? Natuurlijk kunnen we verschillende stijlen ook combineren tot een eclectisch geheel. Maar let dan wel op het toevoegen van eenheid door materiaal of kleur om rust en ontspanning in de ruimte te behouden.

2. Het middelpunt

 Woonkamer door innenarchitektur-rathke
innenarchitektur-rathke

Wohndesign exclusiv

innenarchitektur-rathke

Een van de belangrijkste geheimen van een gezellige en uitnodigende woonkamer is een optisch middelpunt. Kies je voor een groot banklandschap zoals hier dan ligt het natuurlijk voor de hand deze tot het centrum van de ruimte te maken. Daarbij komt het aan op een mooie kast, de open haard of een schilderij aan de muur om de blik vanuit het midden naar buiten toe te trekken en zo als geheel structuur in de woonkamer aan te brengen.

3. Kleurkeuze

De kleurkeuze in de woonkamer moet goed uitgedacht zijn, maar geeft ook veel vrijheid in smaak en stijl. Wie al meubels heeft of een specifieke kleur voor de wand wil moet zich aan de hand daarvan laten leiden voor de dominante kleuren in de kamer op de vloer, plafond en muren. Een vuistregel: het kleurenpalet mag niet uit meer dan 6 verschillende kleuren bestaan, waarvan idealiter drie uit dezelfde kleurfamilie stammen (zoals hier bijvoorbeeld verschillende beige- en goudtinten), twee andere als extra kleuren (hier violet en bruin) als ondersteuning en tenslotte een accentkleur dat als contrast dient (hier zilvergrijs in de vorm van een detail op de salontafel). Over het algemeen moet je er simpelweg op letten niet teveel verschillende kleurenfamilies samen te gebruiken, anders lijkt de kamer al snel heel onrustig. Maar, daarnaast geldt altijd: alles mag, als het jou maar bevalt!

4. De bank

Wat is een woonkamer zonder bank of sofa? De bank is voor velen het belangrijkste element van de kamer: het herbergt het hart en de ziel van de ruimte en haar bewoners. Daarom kun je het beste de tijd nemen voor je een besluit neemt. De keuze aan banken is gigantisch en om de beslissing een beetje te helpen geven we je hier een aantal belangrijke vragen die je kunt beantwoorden om een miskoop te vermijden:

Hoeveel mensen moeten erop plaats kunnen nemen?

Waar wordt de bank voornamelijk voor gebruikt: eten, slapen, zitten of liggen?

Moet de bank representatief of juist gezellig overkomen?

Heb ik een slaapbank nodig?

Welke materialen vind ik mooi en prettig?

Zodra of voordat de keuze gemaakt is kun je absoluut niet zonder een gebruikstest – want pas als de bank een uitgebreide zit-test succesvol heeft afgelegd kunnen we ervan uitgaan dat de bank niet alleen in ons interieur past, maar ook bij ons!

5. Het juiste licht

 Woonkamer door IMAGO DESIGN
IMAGO DESIGN

Industrial design – Doimo sofas -Metropolis

IMAGO DESIGN

De verlichting in een kamer is een van de belangrijkste hulpstukken om een accent in een ruimte te zetten en atmosfeer te creëren. Niet alleen dat, licht vervult ook een heel praktische functie – namelijk verlichting. Daarom moeten we over het algemeen zoveel lichtbronnen in de kamer hebben als functies voor het licht. Een leeslamp om bij te lezen, een indirecte lichtbron voor ontspannen maaltijden, een leuke staande lamp voor een warme sfeer, een felle en krachtige peer voor complete verlichting en een LED spot voor het accentueren van een mooi kunstwerk. Lichteilanden, of enkele plekken die verlicht zijn, maken een ruimte huiselijk terwijl de sfeer verder significant beïnvloed wordt door de sterkte en kleur van het licht. Hier zien we bijvoorbeeld hoe een woonkamer dat eigenlijk in een koele, industriële stijl is ingericht door gerichte verlichting toch warmte en gezelligheid uitstraalt.

6. De tv

Reusachtige wandkasten zijn tegenwoordig bijna volledig uit onze woonkamers verdwenen. In plaats daarvan zoeken we juist een plaats voor de tv op een bescheiden dressoir of zelfs direct aan de wand. Belangrijk voor een opgeruimde en veilige woonkamer is ook dat kabels en stekkerdozen goed verborgen worden: idealiter verdwijnen deze direct in het tv-meubel. Zo niet dan bestaan er vele praktische kabelverzamelaars en dozen die het ordenen van deze slordige draden eenvoudig maken!

7. Individuele accenten en decoratie

 Woonkamer door Bhavin Taylor Design
Bhavin Taylor Design

Hells Kitchen Penthouse

Bhavin Taylor Design

Ten slotte zijn het de kleine dingen die het verschil maken: een mooi vloerkleed, nieuwe gordijnen, een paar bijzondere accenten in de vorm van kussens of kaarsen – dit zijn de dingen die de woonkamer een uitzonderlijk karakter en individuele flair kunnen meegeven. Bij deze elementen kun je – vooral bij verder erg terughoudende kleuren – naar bonte patronen en opvallende kleuren grijpen die fantastische blikvangers vormen.

Na deze 7 praktische en creatieve tips heb je gegarandeerd een stijlvolle woonkamer naar jouw smaak. Als afsluiter hebben we nog een kleine tip voor een extra trendy geheel: maak gebruik van vrijstaande meubels zoals een sofa in het midden van de ruimte en een dressoir als visuele ruimteverdeler tussen woon- en eetkamer en je hebt je ruimte gelijk luchtigheid en een geheel andere dynamiek meegegeven! Probeer het ook eens bij jouw inrichting, en bereid je voor op een verbazingwekkend resultaat!

Lees hier nog meer ideeën voor de woonkamer en laat je leiden naar de beste meubels voor jouw woonkamer!

Hoe ziet jouw woonkamer eruit? Deel je stijl met ons bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!