Hoe Kies Je het Juiste Vloermateriaal Uit: 12 Designs en Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Keuken met eiland, 3DDOC 3DDOC Moderne keukens
Loading admin actions …

Of je nu de vloer in je woning voor de eerste keer gaat aanleggen of de vloer in je appartement gaat uitbreken/renoveren, het is belangrijk dat je altijd twee keer stilstaat bij welke vloermateriaal je gaat gebruiken. Als je de verkeerde keuzes maakt, kan het namelijk zijn dat je te maken krijgt met een kromtrekkende parketvloer, vloertegels vol krassen of een vloer die je elk jaar opnieuw zult moeten vervangen. Om dit te voorkomen, kun je niet alleen onze professionals raadplegen, maar kun je ook zeker dit ideabook doornemen. Hier laten we je aan de hand van 12 designs en tips zien hoe je op de beste manier het juiste vloermateriaal voor in je woning uitkiest.

Voor welke vloer kun je gaan?

Voordat we dieper ingaan op hoe je nu het beste vloermateriaal uitkiest, willen we eerste dieper ingaan op welke vloeren er allemaal zijn. Zo kun je kiezen voor een vloer gemaakt van

• Hout

• Laminaat

• Parket

• Tegels

• Vinyl

• PCV

• Beton

Een houten vloer is dé ultieme klassieker

Als er een soort vloer is dat al jarenlang gebruikt wordt, dan is het ongetwijfeld wel een houten vloer. Meestal worden er voor deze soort voornamelijk planken gebruikt van eikenhout. Het is niet te verwonderen waarom. Eikenhout en een houten vloer geven namelijk een authentieke, klassieke en warme look aan elke ruimte. Dankzij de nerven en barsten is elke vloer uniek. Het handige is ook dat een houten vloer zoals deze in verschillende patronen (recht, visgraat patroon, diagonaal, etc.) gelegd kan worden en dat die ook nog eens lang meegaat. 

Toch komt een houten vloer jammer genoeg ook met een paar nadelen. Zo moet je deze vloer regelmatig onderhouden en die is ook duurder dan de andere soorten vloeren. Dankzij de temperatuurverschillen kan het ook zijn dat een houten vloer uitzet of inkrimpt.

Ga voor de meest populaire keuze

Laminaat heeft de voorbije jaren aan enorm veel populariteit gewonnen en daar zijn enkele goede redenen voor. Desondanks het feit dat laminaat uit vier verschillende lagen (balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag) bestaat, is het nog steeds relatief goedkoop. Het ziet er ook nog eens enorm prachtig uit en is gemakkelijk te onderhouden. In tegenstelling tot een houten vloer, is een vloer van laminaat goed bestand tegen temperatuurverschillen, waardoor die perfect gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Het jammere is wel dat de laminaatvloer eenvoudig beschadigd kan geraken, waardoor je die na verloopt van tijd volledig moet vervangen. Als je voor een laminaatvloer gaat, dan moet je ook zeker deze handige tips doornemen.

Prachtige parketvloer is een must-have

Net zoals een houten vloer, wordt een parketvloer gelegd in planken. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen massief en samengesteld parket. De planken van massief parket zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen terwijl bij samengesteld parket vaak multiplex en eikenhout gebruikt worden. Of je nu massief of samengesteld parket gebruikt, je zult altijd kunnen rekenen op een warm en chique ogende vloer. Als je deze vloer goed onderhoudt en eventueel repareert bij enkele beschadigingen, gaat de parketvloer ook zeer lang mee. Enkele van de nadelen van een parketvloer zijn wel dat die vaak veel duurder is dan andere soorten en dat parket beïnvloed wordt door de temperatuurverschillen.

Veelzijdige en slijtvaste tegelvloer

Ben je van plan om je badkamer of keuken te voorzien van een nieuwe vloer? Dan raden wij aan om een tegelvloer te leggen. Dit is omdat tegels zeer sterk, slijtvast en bijna niet kapot te krijgen zijn. Tegels komen ook voor in allerlei kleuren, maten en soorten, waardoor deze vloer er eentje is die perfect afgesteld kan worden op het design van de kamer. Een tegelvloer gaat ook zeer goed samen met vloerverwarming waardoor je nooit koude voetjes zult krijgen. Het jammere aan een betegelde vloer is dat die lastig is om schoon te maken en niet geluidswerend is.

Vinyl vloer is de meest duurzame vloer ooit!

Als je op zoek bent naar een vloer die enorm lang meegaat, die nog goedkoop is en gemakkelijk te onderhouden is, dan moet je zeker opteren voor een vinyl vloer. Dankzij de slijtvaste en harde bovenlaag en meerdere lagen, is deze vloer enorm sterk en gaat die gemiddeld tot 20 a 30 jaar. Vinyl vloeren zijn ook vochtbestendig, waardoor die perfect is voor in de badkamer of keuken. Deze vloer heeft ook een geluiddempende werking. Voor diegene die graag warme voetjes hebben, is een vinyl vloer ook een uitstekende keuze aangezien die goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Als je veel zware meubelstukken hebt, raden wij aan om voor een andere soort vloer te kiezen, want zware meubels kunnen krassen achterlaten op een vinyl vloer. 

Stevige, betaalbare en warme PVC vloer

Net zoals vinyl, kan ook PVC gebruikt worden voor op de vloer. Een PVC vloer bestaat uit verschillende lagen en dankzij de uiterst beschermende toplaag is deze vloer enorm sterk. Een PVC vloer wordt tegenwoordig in stroken gelegd, waardoor je zo’n vloer moeilijk kunt onderhouden van een laminaat vloer. Het handige aan PVC is dat zo’n vloer relatief betaalbaar is en in tal van verschillende designs voorkomt. Je kunt PVC ook gemakkelijk onderhouden en combineren met vloerverwarming. Het enige nadeel is dat je voor deze vloer vaak je huidige vloer volledig moet uitbreken, want omwille van de dunheid van PVC, kun je die vloer niet over je huidige leggen.

Onbreekbare betonvloer

Ben je van plan je woning een industriële, tijdloze of moderne look te geven? Dan moet je kiezen voor een trendy betonvloer. Deze soort wordt steeds populairder omwille van de onbreekbaarheid en het groot onderhoudsgemak. Jammer genoeg komt een betonvloer met redelijk wat nadelen. Zo is het zeer hard en niet geluidsabsorberend. Je moet deze vloer ook jaarlijks eens grondig onder handen nemen zodat die lang meegaat.

Wat dacht je van een tapijt?

Hoewel bovenstaande vloeren zeer populair geworden zijn de voorbije jaren, leggen ook steeds meer mensen een tapijt op vloer. Niet alleen omwille van het esthetisch vermogen van een tapijt, maar ook omwille van de warmte ervan. Een tapijt houdt warmte perfect vast en voelt enorm zacht aan. Hierdoor is een tapijt perfect voor in de slaapkamer, zeker tijdens de koude wintermaanden. Het enige nadeel dat verbonden is aan een tapijt is dat zo’n vloerbedekking moeilijker schoon te maken is dan bijvoorbeeld een laminaatvloer of eentje gemaakt van vinyl.

Tip 1: Wil je vloerverwarming of niet?

Nu je weet welke soorten vloeren er zijn, willen we je enkele tips meegeven die je in het achterhoofd moet houden als je je nieuwe vloer gaat uitkiezen. Het eerste waar je rekening mee moet houden is of je vloerverwarming wenst of niet? Bij vloerverwarming zitten er buizen met warm water onder je vloer die ervoor zorgen dat de warmte beter verdeeld wordt over je woning. Als je kiest voor vloerverwarming, worden meestal radiatoren achterwege gelaten. Zoals je al gemerkt hebt, is niet elke vloer geschikt voor vloerverwarming. Als je voor deze soort van verwarming wilt gaan, opteer dan voor vloeren die gemaakt zijn van PVC, laminaat of tegels.

Tip 2: Welke uitstraling moet de vloer hebben?

Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen omdat de vloer voor een groot deel de look en het design van je woning bepaalt. Wil je graag een vloer aanleggen die voor een knusse look zorgt? Gebruik dan hout want dat geeft de meest authentieke en warme uitstraling. Wil je een meer industriële look? Dan is een vloer gemaakt van beton perfect voor je.

Tip 3: De grootte van je budget

Je moet ook steeds je vooropgesteld budget in het oog houden. Sommige vloermaterialen zijn namelijk goedkoper dan andere en zullen dus beter geschikt zijn als je maar een relatief beperkt budget hebt voor je nieuwe vloer.

Voor welke vloer wil je gaan? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine