Eten conserveren in een potje: zo doe je het! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Eten conserveren in een potje: zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Rustieke keukens van Marcello Gavioli Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Eigengemaakt eten heeft een bepaalde charme en aantrekkelijkheid. Vers gekweekt uit eigen moestuin. En vervolgens in de maaltijdsalade.. of in de weckpot als overheerlijke chutney. En dat geeft natuurlijk net dat beetje extra wanneer je bij gebakken scones een eigengemaakte jam serveert. Ook wanneer je het druk hebt, kun je bijvoorbeeld een keer per jaar een grote hoeveelheid chutney of jam maken zodat je er niet al te veel tijd aan kwijt bent.

Maar hoe doe je dat nu precies? Eten inmaken en conserveren. We zetten het overzichtelijk voor je op een rij. 

Wecken in heet water

Belangrijkste bij eten conserveren is dat zowel het eten, je keuken als het materiaal brandschoon is. Elke bacterie kan ervoor zorgen dat het geweckte eten later bederft en dat is zonde. Voor wecken in heet water heb je nodig: weckpotten inclusief rubber ringen en klemmen, een grote pan of weckketel, soda en tang. Plaats de weckpotten eerst in de vaatwasser of reinig ze met een bad van kokend water en soda. Maak de te wecken producten goed schoon en ontdoe ze van steeltjes en pitten. Vul de weckflessen tot onder de rand met groente of fruit en sluit ze. Plaats ze op het rooster in de weckpan of plaats ze op een doek in de pan. Bij de juiste temperatuur start de wecktijd. Laat de potten erna afkoelen en plaats er een etiket op met de inmaakdatum.

Wecken door middel van druk

Industriële keukens van homify Industrieel Hout Hout

Je kunt ook kiezen voor inmaken door middel van hoge druk met een pressure canner. Dit is een grote hermetisch afgesloten pan die je heel langzaam onder druk kan brengen. Met deze pressure canner kun je op veel hogere temperaturen inmaken met stoom waardoor je ook de meer bederfelijke groenten en fruit kunt inmaken. Je kunt er op dezelfde manier mee wecken als de hierboven beschreven methode met heet water door de weckpotten in de pressure canner te plaatsen en deze volgens de gebruiksaanwijzing in tien minuten te wecken met stoom.

Invriezen

Een andere bekende en beproefde manier is natuurlijk invriezen. Maak de groenten en fruit goed schoon en ontdoe ze van pitten en lijsten. Fruit kun je zo in diepvrieszakken invriezen. Vergeet niet de soort fruit en datum er op te vermelden. Voor groente is het handig om deze even kort te blancheren. Afhankelijk van de temperatuur van je vriezer en soort groente en fruit gelden verschillende houdbaarheidsdata. Check dit van te voren op internet en schrijf de uiterste datum op de diepvrieszakken. Wil je graag weten hoe je de opbergruimte in je keuken zo optimaal mogelijk benut dan kun je ook dit artikel lezen.

Drogen

Drogen kan op verschillende manieren. Dit kan natuurlijke gewoon in de buitenlucht of zon. Maar je hebt ook speciale droogplaten en vriesdrogers. Bij vriesdrogen worden de waterdeeltjes in de producten ingevroren. Je kunt ook je oven gebruiken om producten te drogen. Over het algemeen vindt dit plaats bij temperaturen tussen de 50 en 75 graden in droge lucht op de reguliere ovenstand. Snijd de producten in kleine stukken op plakken en bestrooi ze met suiker of zout. Je kunt de gedroogde producten wanneer je ze goed afgesloten bewaard zo'n twee maanden gebruiken.

In het zuur

Lakes By Yoo 2 van Future Light Design
Future Light Design

Lakes By Yoo 2

Future Light Design

Het inmaken in azijn of alcohol wordt al vele eeuwen toegepast. Ook in deze tijd wordt dit nog gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan augurken en zure bommen. Ook hiervoor dienen de glazen potten weer schoon te zijn door middel van uitkoken met soda of door deze in de vaatwasser te plaatsen. Maak de groente schoon en vermeng deze met een hand grof zout. Dit zout spoel je er vervolgens af. Vervolgens verhit je een gelijk deel water en azijn tot kookpunt en dit giet je over de groente in de pot. Je herhaalt dit nog een keer. Na het openen is de inhoud van de pot beperkt houdbaar.

Wat is jouw favoriete inmaak recept?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!