Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Scholten & Baijings | Designer producten voor in huis

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het jaar 2000, in Amsterdam, werd Scholten & Baijings, Studio for Design opgericht. Nu, 14 jaar later, heeft dit bureau dat door Stefan Scholten en Carole Baijings gerund wordt, al drie Dutch Design Awards gewonnen en verschillende internationale awards en nominaties! Dit beroemde paar werkt voor bekende bedrijven zoals IKEA, MINI en Moooi, en voor gerenommeerde instituten als het Cooper-Hewitt museum en het National Design Museum in New York, het Museum Boijmans Van Beuningen en nog vele andere. Daarnaast wordt hun werk regelmatig gepubliceerd in tijdschriften als Wallpaper*, Frame, Elle Deco, de Financial Times, de International Herald Tribune etc, en verschijnen ze in het International Design Year Book.

Na al deze indrukwekkende getuigen van het internationale talent van deze homify experts willen we jullie hun prachtige en internationaal erkende designs niet onthouden! Daarom laten we jullie hier 7 van hun design producten zien die het talent en originaliteit van dit duo voor een breed scala aan woonproducten tentoon stellen:

Handwerk

Scholten & Baijings staat bekend om hun unieke minimalistische designs en een gebalanceerd gebruik van kleur in combinatie met traditionele handwerktechnieken en industriële productie. Een voorbeeld hiervan is hun serie Dot Chairs (stip stoelen) die een eenvoudig frame in hout of metaal gecombineerd ziet met een minimalistisch gevormde witte zitting. Wat deze meubels hun naam geeft zijn de op geregelde afstanden aangebrachte gaatjes of 'stippen' in de zitting die de stoel speels en luchtig maken zonder aan de eenvoud ervan af te doen.

Gekanteld

Een andere meubelserie van de hand van Scholten & Baijings is de Tilt-Top Table dat qua design prachtig bij de serie Dot Chairs past. Het onderstel van deze tafel is qua vorm en stijl namelijk gelijk aan dat van de stoel hierboven en straalt dezelfde eenvoud en stabiliteit uit. Maar, deze tafel verbergt een extraatje: het tafelblad kan gekanteld worden, waarna de derde poot naar binnen gedraaid wordt zodat in een mum van tijd deze tafel efficiënt opgeborgen kan worden. De onderkant van het tafelblad legt zo een design verrassing bloot in de vorm van een kleurovergang typisch voor de ontwerpers. Deze tafel is daarnaast in verschillende kleuren en patronen te verkrijgen en demonstreren het talent van dit ontwerpbureau voor hun keuze voor betoverende kleuren en subtiel gebruik van materialen, dat dit stel internationale bekendheid en bewondering levert. Hun onafhankelijke werk zowel als hun werk in opdracht wordt dan ook verzameld en wereldwijd tentoongesteld.

Sleutels?

Voor zowel klanten als fabrikanten ontwerpen en ontwikkelen Scholten & Baijings hun producten waaronder, zoals we al gezien hebben, verscheidene meubels in hun kenmerkende stijl. Maar, de expertise van dit design duo strekt zich uit tot allerlei mogelijke interieurproducten zoals lampen, tapijten, kleurige plaids, bedlinnen en servies.

Hier zien we een van de ontwerpen die het stel ontwikkeld heeft voor de gang, overloop of een andere ruimte waar het zijn vele functies kan vervullen: waar dit gebeurt is tenslotte aan de gebruiker! Naast het kenmerkende, subtiele gebruik van kleur in dit product zien we hoe op een elegante, eenvoudige manier een kapstok en bergplaats voor bijvoorbeeld sleutels of sieraden gecombineerd zijn. Zonder de gang, overloop of andere kleine ruimte op te vullen worden zo de taken van kapstok en tijdelijke bergplaats in één subtiel design verwerkt.

Flare

Dit tweede product in de lijn Flare dat Scholten & Baijings voor Schönbuch heeft ontwikkeld laat heel mooi zien hoe het kenmerkende kleurgebruik van deze lijn in een ruimte werkt. De blauwe kleurovergang van dit wandmeubel geeft kleur maar ook rust aan de ruimte, terwijl het eenvoudige, zwevende design het licht en de ruimtelijkheid van de woning bewaart en benadrukt. De afgeronde hoeken van deze ruime kast geven dit minimalistische design, net als het andere Flare product hierboven, daarnaast de vriendelijkheid en rust die ook in de andere meubels en designs van het duo te vinden zijn.

Grafisch

Naast de subtiele kleurovergangen die we hierboven gezien hebben staan de minimalistische designs van Scholten & Baijings ook bekend om het gebruik van grafische effecten met behulp van rasters, kleur, transparantie of gelaagde patronen en door het oog voor detail dat erin verwerkt is. Al deze elementen van hun design, gecombineerd met wat we hierboven al gezien hebben, zijn kenmerkend voor hun bijzondere manier van werken dat dit duo van 2006 tot 2011 ook aan de Design Academy onderwezen heeft. Deze manier van werken is gebaseerd op het gebruik van persoonlijke vaardigheden op het gebied van handwerk om een unieke vorm van expressiviteit en creativiteit aan het ontwerpproces toe te voegen. In dit proces worden ideeën en ontdekkingen gedaan die in de vorm van individuele producten leiden tot een uniek, uiteindelijk design. Hierbij wordt maar zelden gebruik gemaakt van software en dan alleen om technische tekeningen en overzichten te maken die het proces en het eindproduct nu en dan ondersteunen.

Een van de resultaten van dit ontwerpproces is de serie bedlinnen designs, die je misschien niet van ontwerpers van meubels zou verwachten. Maar ook textiel is een zeer gewaardeerd deel van het ontwerpportfolio van Scholten & Baijings. Hier zien we één van hun unieke grafische designs afgebeeld dat naast het kenmerkende gebruik van subtiele pasteltinten ook een interessant patroon van lijnen en vlakken tentoonspreidt. Door de toevoeging van donkergrijze en zwarte details ontstaat een spannend contrast dat van iedere slaapkamer een design expositie zal maken.

Bamboe

Ook op het gebied van materialen lijkt het duo Scholten & Baijings geen angst voor variatie te hebben. Deze dienbladen van bamboe, in de kenmerkende afgeronde vormen die we inmiddels van dit duo kennen, maken gebruik van het minstens zo kenmerkende minimalistische design om de natuurlijke structuur en kleur van bamboe het decoratieve werk te laten verrichten. Let ook op de zachte, subtiele kleurtinten die aan het hout gegeven zijn om verschillende aspecten van het hout te belichten.

Porselein?

Als laatste laten we hier een set innovatief design van Scholten & Baijings zien, dat onder de naam Paper Porcelain de decoratieve mogelijkheden van porselein uitrekt tot de producten die hier in de afbeelding zowel als in het Textielmuseum te bewonderen zijn. Want, ondanks dat dit servies er als karton uitziet zijn deze kopjes en borden toch echt van porselein gemaakt! De functioneel lijkende vouwlijnen van deze ontwerpen zijn de enige decoratie op dit servies, terwijl de lichtgrijze kleur van het porselein de illusie van gevouwen karton versterkt.

Deze heel verschillende producten, die toch allemaal duidelijk het stempel van Scholten & Baijings dragen, zijn maar een klein deel van de uitgebreide collectie van dit duo. Zowel te koop als tentoongesteld vormen de resultaten van dit tweekoppige ontwerpbureau een portfolio dat duidelijk tussen kunst en productontwerp zweeft en zich in beide gebieden thuis voelt. Zowel in musea als in huis te vinden vormen deze ontwerpen een reeks kunstobjecten die door iedereen in huis gehaald en gebruikt kunnen worden en zo design tot functioneel woonproduct én decoratief object maakt!

Voor meer kunstobjecten die in huis ook een functie kunnen vervullen kun je hier lezen over verschillende spannende designer producten van homify ontwerpers.

Welke van deze Scholten & Baijings producten zouden goed in jouw huis staan? Vertel het ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!