Color Meets Basic: Kleuren die Combineren met Houten Lakken

Tiewen Visser Tiewen Visser
TINY APARTMENT WITH A GARDEN VIEW, Kumiki Kumiki Industriële slaapkamers Hout Hout
Loading admin actions …

Hout is niet vaak onbewerkt. Doorgaans gebruiken we een houtlak om het hout duurzamer en mooier te maken. Lakken van hout zorgt er echter ook vaak voor dat het hout een andere uitstraling krijgt. Het wordt bijvoorbeeld glimmender of donkerder. Van nature combineert hout met elke kleur, maar zodra je het materiaal in de lak zet, kan het nog wel eens een andere uitstraling krijgen. In dit artikel onderzoeken we hoe bepaalde soorten hout met lak passen bij bepaalde kleuren. Op die manier kunnen we de beste kleuren-houtcombinaties voor je vinden. Dus ga mee met ons op een ontdekkingstocht langs hout en kleuren.

Donkere lak combineert het beste met lichte kleuren

Of het nu creme, wit, beige of licht grijs, geel of groen en blauw is, een donkere lak combineert vaak beter met lichte kleuren om de balans tussen het donkere hout en de rest van je woning in ere te houden. Op zich zouden grijs, zwart en donkergroen of blauw ook best kunnen, maar donkerrood, oranje of caramel zouden echt een verkeerde keuze bij dit type hout en kunnen al snel zorgen voor een te roodachtig en vintage gevoel in je huis.

Lichte houtlak: pastel

Lichte houtlak is de meest gangbare lak en past bij veel soorten kleuren. Met wit kan het ook prima, maar meer pastelkleuren gaan helemaal fijn samen met deze lichte lak. Denk aan lichtblauw, roze of mint.

Eikenhouten lak

Eikenhouten lak, met een gematigd bruine kleur die neigt naar cognac, past goed bij fellere blauwe en groene kleuren omdat het zorgt voor een balans tussen de felle kleur en het zeer basic houten meubel.

Groen en hout

Ook hier, in deze woonkeuken, zien we weer dat cognac in het hout fijn samen blenden met groen. Het is een ideale combinatie voor iedere interieur avonturier.

Zachte lak met zwart of donkere kleuren

Een zachte lak die de structuur en kleur van het hout eer aandoet, zoals een transparante lak, passen perfect bij donkere kleuren zoals donkergroen, zwart of marineblauw. Probeer deze balans, net zoals bij donker hout met lichte kleuren in ere te houden als je hout combineert met een kleur.

Licht hout met oranje

En we blijven bij licht hout, want het combineert ook heerlijk met oranje, zeker als het lichte hout een licht roodachtige gloed heeft, wat het oranje kleurtje extreem versterkt. Probeer hier ook andere warme kleuren aan toe te voegen, zoals okergeel of bordeauxrood.

Grijs en hout: basic meets basic

Tot slot deze stijl, waarbij een basic kleur een basic hout ontmoet. Grijs en hout gaan perfect samen, zeker in combinatie met een enkele andere kleur als statement of veel zwart en wit voor een rustige balans.

Hout en kleur: alles kan

De conclusie van deze zoektocht naar lakken en hout is dat vrijwel alles kan. Dit mooie tafeltje laat dat ook weer goed zien: een groene, witte en paarse poot gaan perfect samen met hout. Hout is daarmee zoiets als je spijkerbroek in je garderobe, het combineert zo’n beetje met alles. Alleen hout op hout werkt niet altijd even goed of donkere kleuren met donker gelakt hout. Vraag een schilder of interieurontwerper om hulp als je er alsnog niet uitkomt.

Houd jij van hout met kleur?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine