Een Afkoelende Woningmarkt? Drie Opties om te Overwegen

TYCHO VAN MEIJEREN TYCHO VAN MEIJEREN
Een afkoelende woningmarkt? Drie opties om te overwegen, press profile homify press profile homify Villa
Loading admin actions …

De woningmarkt koelt iets af. Dit komt doordat de hypotheekrente de afgelopen tijd flink is gestegen en huizenkopers minder geld kunnen lenen bij de bank. Daarnaast blijven de huizenprijzen licht stijgen, waardoor de financiering lastiger wordt. Dit zorgt voor onzekerheid bij huizenkopers, die niet weten of ze nu een huis moeten kopen of beter kunnen wachten. Daarom geven we in dit artikel een aantal opties voor wat te doen in de afkoelende woningmarkt. 

1. Minder eigen geld inleggen

Door de gestegen hypotheekrente en de nog altijd stijgende huizenprijzen, wordt het steeds lastiger om de financiering rond te krijgen. Er zijn minder bezichtigingen en biedingen en het aanbod neemt toe. 

Dit biedt wellicht juist kansen, bijvoorbeeld als je minder hoeft te overbieden om het huis te kopen. Niet alle woningen worden namelijk boven de vraagprijs verkocht. Het is handig om op de staat van de woning te letten en of je er nog veel aan moet doen. Denk aan een slechte fundering of het vervangen van kozijnen. 

Als er niet zoveel interesse in het huis is, kun je dit misschien gebruiken om de verkoopprijs te drukken. Blijft je bod op of rond de vraagprijs, dan is de kans groot dat je minder eigen geld in hoeft te leggen. Je mag immers 100% van de uiteindelijke taxatiewaarde als maximale hypotheek afsluiten.

2. Evalueer je eigen situatie

Is het echt nodig om ergens anders te gaan wonen, bijvoorbeeld omdat je huidige woning te klein is geworden, of doordat je gaat scheiden? Of is de nood niet zo hoog en zit je nog wel even goed? Het is raadzaam om je eigen situatie te beoordelen en een goede afweging te maken of verhuizen wel echt nodig is. 

Houd ook de huizenprijzen goed in de gaten, want er verandert momenteel veel. Blijf daarnaast online of bij een adviseur checken hoeveel de hypotheekrente is en wat je maandelijkse lasten worden voordat je de stap zet. Je moet het namelijk wel kunnen en willen betalen.  


3. Blijf rustig en raadpleeg een adviseur 

Doorstromers doen er goed aan om niet ongeduldig te worden, ook als hun huis wat langer te koop staat. Voor hen is het belangrijk om advies te vragen bij een adviseur over wat ze het beste kunnen doen. De verkoopprijs verlagen om sneller van het huis af te zijn is een optie, maar kan er ook voor zorgen dat er minder overboden wordt op je huis. Het is verstandig om dat soort zaken van tevoren af te wegen.

Verkopers moeten waarschijnlijk ook rekening houden met minder overwaarde. Het kan daarom handig zijn om wat extra spaargeld opzij te zetten, zodat een eventuele tegenvallende verkoopprijs (deels) kan worden opgevangen. Het blijft lastig om in te schatten wat je het beste kunt doen. Houd daarom de situatie goed in de gaten en vraag altijd advies bij een adviseur. 


Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!