Trapontwerp: Afmetingen, Materialen, Voorschriften en Meer

Tiewen Visser Tiewen Visser
Nieuwendammerdijk, HOP Architecten HOP Architecten Trap Metaal Zwart
Loading admin actions …

Trappen zijn onmisbaar in elk Nederlands huis. Met de trap kunnen we namelijk van de woonkamer naar de slaapkamers en badkamer komen. De trap heeft doorgaans een plek in de hal of zelfs in de kamer. Er zijn ook trappen die ons naar de zolder leiden. Hoe dan ook, trappen zijn onmisbaar om door jezelf  door je huis te kunnen verplaatsen, maar van welke materialen kunnen trappen gemaakt zijn en wat zijn de afmetingen en voorschriften voor trappen in Nederland? Je ontdekt het allemaal door snel verder te lezen.

Afmetingen van de trap

Het klinkt misschien een beetje maf, maar de Nederlandse overheid heeft zeer strakke bepalingen voor de afmetingen van de trap opgesteld. Dat betekent dat in een nieuwbouwhuis of een officieel overheidsgebouw de trappen moeten voldoen aan deze standaarden. We hebben op de website van de Rijksoverheid de wettelijke afmetingen gevonden voor trappen. Je kunt ze hieronder vinden:

  • Minimale breedte van de trap: 0,7 meter
  • Minimale vrije hoogte boven de trap: 1,9 meter
  • Minimale aantrede op de plek van de klimlijn die is gemeten loodrecht op de voorkant van de trede: 0,13 meter
  • Maximale hoogte van een optrede: 0,22 meter
  • De minimale afstand van de klimlijn tot de zijkanten van de trap: 0,2 meter


Andere afmetingen

Professionele trappenmakers zijn zich natuurlijk bewust van al deze afmetingen, maar weten ook dat er nog veel meer komt kijken bij het maken van een trap. Zo moeten ze er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de traptrede minimaal 38 millimeter dik mag zijn, de trap minimaal 80 centimeter breed mag zijn. Er zijn ook regels omtrent de beloopbaarheid van een trap, die wordt uitgerekend met een complexe wiskundige formule. Eigenlijk wordt hiermee simpelweg bedoeld dat de trap bijvoorbeeld lage en diepe treden heeft (denk aan de trap in de Koopgoot in Rotterdam) of juist hoge en smalle treden. Een trap met lage treden wordt ook wel een ‘luie trap’ genoemd.

Stootborden of niet?

Trappen hebben vaak een stootbord. Deze worden gemaakt van hout. Je kunt stootborden kiezen in dezelfde kleur als de treden of juist een andere kleur of ander materiaal. Wanneer een trap stootborden heeft noemen we dit een dichte trap en wanneer deze ontbreken noemen we het een open trap. Een open trap zien we vaker in de woonkamer en kan zijn gemaakt van metaal en hout. Een gesloten trap zien we vaker in de hal en kan meestal zijn gemaakt van hout en heel soms van beton.

Veilige traptreden

Traptreden zijn belangrijk voor de trap omdat ze veiligheid kunnen bieden en comfort. Denk bijvoorbeeld aan antislip op het voorste deel van de trap. Ook kan de trap zijn bedekt met vloerbedekking voor extra zacht comfort onder de voeten. Tegenwoordig zien we trapbekleding van materialen als laminaat, zoals op de vloer en soms ook leer, dat een levendige uitstraling geeft omdat het materiaal verandert als je het veel gebruikt.

Trapkasten

Trappen zijn tot slot niet alleen bedoeld om op te lopen. Er zijn vaak ook ruimtes onder te vinden ook bijvoorbeeld spullen op te slaan. De trapkast is een populaire plaats voor opslag van flessen frisdrank, oude plastic tasjes en de stofzuiger in Nederlandse huizen.

Een open trap of gesloten trap? Wat heeft jouw voorkeur?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine