10 Verschillende Plafondlampen: Ontdek Onze Designs en Tips Hier!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Interieur Hip interieur, Architectenburo Mosterman Architectenburo Mosterman Moderne keukens
Loading admin actions …

Wil je je slaapkamer net dat tikkeltje gezelliger maken, een rustgevende sfeer in je woonkamer halen of je stijlvolle en chique keuken wat meer belichten? Dan kan dit met de juiste (sfeer)verlichting. Je kunt niet alleen kiezen voor kleine kastlampjes of staande lampen maar ook voor lampen in het plafond. Die zijn misschien iets moeilijker te installeren (vraag zeker raad aan onze professionals), maar zorgen steeds voor de gewenste sfeer en verlichting. Omdat plafondlampen in verschillende stijlen en vormen voorkomen, willen we je hier de 10 beste soorten plafondlampen meegeven alsook een paar tips omtrent hoe je de lampen op de beste manier kunt uitkiezen.

Hoe kies je de plafondlampen uit?

Hoe kies je de plafondlampen uit?

Plafondlampen zijn ongetwijfeld het verlichtingselement bij uitstek in je woning en daarom is het van cruciaal belang dat je deze tips in het achterhoofd houdt  als je de lampen gaat uitkiezen:

• Elke lamp is verankerd in het plafond: Ga eerst na of je zo’n design mooi vindt en of het bij je interieur past. 

• Elke lamp is zowel verlichting als decoratie: Omdat de lampen zowel dienen als verlichting als decoratie, moet je ervoor zorgen dat de stijl van de lampen overeenkomt met de stijl van je woning/kamer.  

• Elke specifieke kamer verdient een specifieke soort lamp: Voor welke lamp je moet gaan, hangt af van de kamer waar je de plafondlampen in wilt hangen. Zo zullen de lampen in je woonkamer of keuken fellere moeten zijn dan bijvoorbeeld die in je slaapkamer.


Welke lichtbronnen zijn er?

Als je nieuwe plafondverlichting gaat uitkiezen, dan kun je kiezen uit verschillende lichtbronnen. Zo krijg je meestal de keuze uit:

• Spaarlampen: Deze lampen zorgen voor een helder en warm licht waardoor elke ruimte een rustgevende sfeer uitstraalt. Hoewel het een tijdje duurt vooraleer een lamp op volle sterkte aanstaat (het gebeurt namelijk geleidelijk) en ook het watt-percentage lager is, kun je met spaarlampen toch een volledige ruimte verlichten. Je spaarlamp heeft naar alle waarschijnlijkheid ook een zeer lange levensduur (tussen 6.000 en 20.000 uren).

• LED-verlichting: Deze soort van verlichting is een perfect alternatief voor de gloeilamp en halogeenlamp. LED-verlichting verbruikt ongeveer 85% minder energie dan gloeilampen en is dus veel milieuvriendelijker. In tegenstelling tot een spaarlamp, gaat de LED-verlichting steeds op volle sterkte aan.

Een verscheidenheid aan prachtige hanglampen

Wil je je eetkamer, woonkamer, etc. op een prachtige manier verlichten? Dan moet je zeker opteren voor de hanglampen. Er bestaan duizend-en-één soorten en stijlen hanglampen, maar elk van hen wordt  gekenmerkt door de lampenkap die met een kabel aan het plafond hangt. Het is belangrijk dat je bij het uitkiezen van de hanglampen niet alleen rekening houdt met de stijl en vorm, maar ook met de functie van de lampen: 

• Basisverlichting. Dit is de algemene verlichting van je woning en als je je hanglampen wilt gebruiken als basisverlichting, moet je ervoor zorgen dat de hoeveelheid licht overal hetzelfde is in huis.

• Sfeerverlichting: Als je de hanglampen wilt gebruiken voor het creëren van sfeer, dan kun je je lampen die je kunt dimmer om de juiste sfeer in huis te halen.

• Functionele verlichting. Dit zijn lampen met een specifieke functie. Dit zijn meestal hanglampen die een fel licht geven, waardoor je goed kunt zien welke taken je aan het uitvoeren bent in huis.

• Gerichte verlichting. Zijn de hanglampen gerichte verlichtingen? Dan moet je zeker eens opteren om die boven een speciaal meubelstuk te hangen zodat je dat nog meer in de kijker zet.

• Decoratieve verlichting: Deze verlichting is puur ter decoratie.

Wondermooie armaturen en plafondlampen

Als je plafondlampen wilt hangen die voorzien zijn van prachtige armaturen, dan moet je zeker eens kiezen voor een design zoals hetgeen in dit voorbeeld. Plafondlampen met armaturen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en stijlen en als je je plafondlamp gaat uitkiezen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met: 

• De stijl van de armatuur: De stijl moet perfect passen bij de lampen en het interieur.

• De dikte van de armatuur: De dikte van de armatuur moet afgesteld worden op de grootte van je plafond. Heb je veel ruimte? Dan mogen de armaturen net iets groter zijn dan moet je een kleine plafond hebben. 

• De waterdichtheid van het armatuur: Ben je van plan om nieuwe plafondlampen in de badkamer te hangen? Dan is het van cruciaal belang dat de armaturen en lampen waterdicht zijn. Je wilt namelijk een kortsluiting voorkomen.

Stijlvolle plafondspots

Of je nu je slaapkamer, woonkamer of badkamer wilt verlichten, met plafondspots lukt het zeker. Deze lampen laten namelijk iedere kamer prachtig tot zijn recht komen. Je kunt ze namelijk niet alleen gebruiken voor het verlichten van de hele ruimte, maar ook voor het belichten van een bepaald meubelstuk of kunstwerk. Omdat plafondspots met verschillende aantallen lichtpunten geplaatst worden, kun je kiezen hoeveel lichtpunten je wilt en op welke plekken. Dankzij de verschillende stijlen, intensiteiten en kleuren, zijn er dus altijd wel plafondspots die perfect bij je interieur passen.

In één, twee, drie warme kleuren in huis!

Als je een rustgevend gevoel in huis wilt halen, dan mogen lampen met een warm licht zeker niet ontbreken. Deze warme kleur doet je ongetwijfeld denken aan het natuurlijk zonlicht wat absoluut een invloed heeft op je humeur en gevoel. Als je uit je bed stapt met het gevoel dat het zonlicht schijnt, dan zul je je in een instant gelukkiger voelen (denk bijvoorbeeld aan die zonovergoten zomerdag). Warm licht in de vroege ochtend is ook perfect om op een rustige manier wakker te worden. ’s avonds doen lampen met een warme verlichting je denken aan ofwel een zonsondergang of een open haardvuur, wat direct voor een relaxerend en ontspannend gevoel zorgt.

Ga voor een modern thuiskantoor met neutrale kleuren

Wil je graag je thuiskantoor verlichten met prachtige plafondlampen? Dan raden wij aan om te kiezen voor lampen die een neutraal wit of een neutrale kleur uitstralen. Omdat de lampen nooit ‘te warm’ of ‘te koud’ zijn, hebben ze een stimulerende werking op de concentratie en hierdoor zijn ze uiterst geschikt voor op kantoor. Het beste van al is, is dat deze kleur vaak voor een moderne uitstraling zorgt.

Til de functionaliteit en helderheid naar een hoger level met koud licht

Ben je van plan om thuis je eigen praktijk op te starten? Dan is het het beste dat je kiest voor plafondlampen die een koude verlichting uitstralen. Deze lichtkleur wordt namelijk vaak gebruikt op plaatsen waar functionaliteit, helderheid en productiviteit naar een nog hoger level getild moeten worden. 

Strak, stalen, industrieel design

Wil je het industrieel design van je woning echt in de kijker zetten? Dan moet je opteren voor lampen die vervaardigd zijn met stalen elementen. Deze lampen hebben daardoor een robuuste en stoere uitstraling en passen dus perfect bij je industrieel interieur.

Fan van minimalistische stijl? Opteer voor moderne plafondlampen

We weten allemaal dat het bij een minimalistische stijl vooral draait om functionaliteit en de ‘back-to-basic’ aanpak. Als je voor zo’n design wilt gaan, is het aangeraden om voor moderne plafondlampen te gaan. Deze zijn namelijk meestal voorzien van strakke lijnen, wat perfect aansluit bij de harmonie, witheid en elegantie van een minimalistisch design.

Eentje voor de vintage liefhebbers

De vintageplafond verlichting is de voorbije jaren enorm populair geworden, zeker als die voorzien is van LED-lampen. Dankzij deze combinatie kan namelijk de look van oude gloeilampen nagebootst worden, wat direct een retrostijl aan je woning geeft. Het handige is, is dat deze lampen ook perfect aansluiten bij een meer rustieke look.

Goudkleurige designs

Ga je nieuwe verlichting uitzoeken en wil je meegaan met de laatste trends? Dan raden wij aan om te kiezen voor gouden verlichtingen. Goud is nog steeds een enorm populaire trendkleur op vlak van accessoires en verlichting, zeker omdat het perfect past bij zwarte lampen of een donkerkleurig design. Ben je op zoek naar meer trends omtrent (plafond)verlichting? Neem dan dit ideabook eens door.

Welke verlichting vind je het mooist? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine