Hoe Combineer Je Kleuren in de Decoratie van Je Huis?

Tiewen Visser Tiewen Visser
SLAAPZOLDER | denk in 3D, WEBERontwerpt | architectenbureau WEBERontwerpt | architectenbureau Moderne kinderkamers
Loading admin actions …

Het kiezen van de juiste kleur in je huis is altijd een lastige opgave. Welke kleur staat mooi in in je woning? Waar houd je zelf van en wat combineert goed? Zoals je ziet zijn er veel vragen die opkomen als je denkt aan het combineren van kleuren in je huis. In dit artikel gaan we in op enkele gedurfde en minder gedurfde kleurencombinaties en waarom die mogelijk bij jou zouden kunnen passen.

Kiezen voor contrast

Kleuren zijn bedoeld om sfeer te geven aan een ruimte. Contrastkleuren kunnen dat effect goed bereiken zonder meteen te kiezen voor een bont geheel van kleuren. In dit geval is de contrastkleur bijvoorbeeld rood. Rood steekt opvallend af tegen het koele wit en blauw dat al elders in de woning gebruikt is. Andere kleuren die opvallen kunnen bijvoorbeeld geel, oranje of zelfs bepaalde tinten paars of bruin zijn. Ook fel groen of fel blauw kan in een verder niet al te kleurrijke ruimte, zorgen voor contrast.

Kies voor een bepaald palet

Het kan gebeuren dat de ruimte inricht kleur nodig heeft, maar jij, net als in de tip hierboven, een te bonte stoet aan kleuren te veel vindt. In dat geval kies je voor een bepaald palet. Bij een palet aan kleuren moet je denken aan de plank waarop de schilder zijn verfjes doet. Hier kun je een bepaalde schakering aan kleuren maken die op het oog goed combineren. Bijvoorbeeld: en pastelachtig palet met zachte kleuren of juist een palet met veel koele kleuren samen (groen en blauw) of juist warme kleuren (rood en geel). Op die manier zorg je voor een bepaalde rust in huis.

Pak uit

Heb je geen boodschap aan rust en harmonie en houd je juist van uitbundigheid? Durf uit te pakken met kleur. Dat kan in de kleuren op de muren, in accessoires of de meubels die je kiest. Wees wel consequent en maak niet alleen een muur een bont geheel. Bonte kleuren moeten overal terugkeren in het interieur.

Houd de kleur zoveel mogelijk weg

Geen behoefte aan veel kleur? Houd het dan zoveel mogelijk uit je interieur en vervang de afwezigheid van kleur met warme materialen zoals hout en veel mooie kamerplanten.

Kies voor kleuren die bij elkaar passen

Kleuren hoeven niet bij elkaar te passen, maar wie rust in huis wil creëren, doet daar wel goed aan. Als stelregel kun je aanhouden dat kleuren die extreem contrasteren niet goed samengaan: rood en groen bijvoorbeeld. Geel en blauw of groen en blauw gaan dan weer wel heel goed samen en kunnen zorgen voor een mooi geheel.

Houd de kleuren binnen een bepaalde tint

Kleuren combineren hoeft niet altijd uit te gaan van verschillende kleuren, maar kan ook bestaan uit het toepassen van kleuren binnen een bepaalde groep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heleboel kleuren groen, geel of blauw samen in een bepaalde ruimte. Dot geeft harmonie aan een kamer en zorgt voor rust. Dus durf soms te kiezen voor kleuren binnen een bepaalde groep en wijk daar niet van af voor een zekere harmonie. Een goede schilder kan je hier ook over adviseren, of natuurlijk een ontwerper.

Houd jij van kleur in je huis?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!