Verschillende Soorten Keukeneilanden: Ontdek de 13 Unieke Designs!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
INTERIEURSTYLING JAREN 30 WONING, HEEMSTEDE, Lexi Beckord Interior Lexi Beckord Interior Keukenblokken
Loading admin actions …

Ben je iemand die graag kookt en/of tijd doorbrengt in de keuken en wil je daarom graag uitpakken met een oogverblindende kook -en eetruimte? Dan mag een keukeneiland absoluut niet ontbreken! Dit uiterst modern meubelstuk is niet alleen enorm praktisch, maar draagt ook veel bij tot de esthetiek van de keuken. Een keukeneiland staat meestal in het midden van de keuken, waardoor je er gemakkelijk rondom kunt lopen. Een kookeiland tilt ook je sociaal leven naar een hoger level, want het is enorm leuk om samen met je geliefde of familie te koken of om een babbeltje te slaan met je gasten terwijl je aan het koken bent. Om ervoor te zorgen dat je het perfecte eiland uitkiest voor in je keuken, gaan we hier dieper in op de verschillende kookeilanden, hun voordelen en designs.

Keukeneiland: Hoe uitkiezen?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende soorten keukeneilanden, geven we je hier enkele tips mee over hoe je op de beste manier je eiland kunt uitkiezen. Als je een keukeneiland wilt kopen, bepaal dan:

• De functie: Is het vooral om te koken of voor het afspoelen van groenten, fruit, etc.?

• De vorm: L-vorm, U-vorm, losse blokken tegenover elkaar, schiereiland, etc. 

• De verrijdbaarheid: Een eiland met of zonder wieltjes? 

Kookeiland: Wat is het?

 Het meest bekende keukeneiland is ongetwijfeld het kookeiland, zeker omdat beide termen vaan door elkaar gebruikt worden. Dit eiland wordt voornamelijk gebruikt om te koken en daardoor is het uitgerust met onder andere een kookplaat en afzuigsysteem. In een traditioneel keukendesign zit de afzuiging normaal verwerkt in een afzuigkap tussen de keukenkasten, maar bij een kookeiland is dit net iets anders. Bij zo’n eiland wordt er namelijk gebruik gemaakt van een afzuiging in het plafond of werkblad. 

Kookeiland kiezen: Waar rekening mee houden?

Als je een kookeiland uitkiest, dan is het belangrijk dat je antwoorden vindt op vragen zoals:

• Is mijn keuken open en ruim genoeg voor een kookeiland?: Je moet minimum een meter plaats hebben aan elke kant. Je moet ook plaats genoeg hebben om alle keukenkasten open te doen.

• Kook ik alleen of met meerdere mensen?: Als je vaak met verschillende mensen tegelijkertijd kookt, dan moet je ervoor zorgen dat de ruimte net iets groter is, zodat iedereen vrij kan bewegen.

• Welke stijl?: Je kunt kiezen voor een klassiek, modern, landelijk, etc. kookeiland. Er is ongetwijfeld een eiland dat perfect bij je stijl en wensen en bij het interieur van je woning past, dus zit zeker eens samen met onze keukenarchitecten voor het ontwerpen van je eigen kookeiland.

• Liggen er de nodige leidingen en elektriciteitskabels?: Het is ook van cruciaal belang om na te gaan of je de nodig leidingen en elektriciteitskabels hebt om je kookeiland van water, stroom en elektriciteit te voorzien.

Kookeiland: Voordelen

Als je een kookeiland in je keuken wilt plaatsen, dan heb je geluk. Dankzij zo’n eiland kun je namelijk rekenen op:

• Enorm veel werkruimte: Je kunt niet alleen met verschillende mensen samen koken, maar hebt ook ruimte genoeg voor verschillende werkbladen voor het snijden van vlees, het schillen van groenten, het pellen van fruit, etc.

• Meer opbergruimte dankzij de extra keukenkasten: De meeste kookeilanden zijn voorzien van kastjes onder het eiland die voor extra opbergruimte zorgen.

• Een moderne en zeer praktische keuken: De keuken ziet er uniek uit en wordt meestal ook je tweede leefruimte.

• Een persoonlijke bar: Als je dit wenst, kun je een deel van het kookeiland omtoveren tot een handige cocktailbar. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn een paar prachtige barkrukken. Ideaal voor een drankje na een lange werkdag of een overheerlijke cocktail tijdens happy hour op vrijdag. 

Kookeiland: Nadelen

Jammer genoeg brengt een kookeiland ook enkele nadelen met zich mee. Zo:

• Neemt een kookeiland enorm veel ruimte in: Hierdoor kun je geen kookeiland installeren als je maar een kleine keuken hebt.

• Valt de rommel veel meer op door de openheid van het kookeiland: Een kookeiland kan ook rommelig ogen, want het is vaak open aan de onderkant. Hierdoor zie je dus direct al je spullen staan.

• Moeten leidingen vaak verlegd worden voor het fornuis of de gootsteen: Het kost veel geld en tijd om dit te laten doen.

Kookeiland: Ontdek de verschillende designs

Als je een kookeiland kiest, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de materiaalkeuze, kleur en stijl van het eiland. Het kookeiland heeft namelijk een grote invloed op het design van je keuken en je wilt dus dat je kookruimte een prachtig geheel wordt. Wil je een kookeiland in een industriële stijl? Kies dan voor de combinatie van staal, zwart design, donkere tinten etc. Als je voor een landelijke keuken wilt gaan, dan is de combinatie van grijs of wit en robuust houten perfect voor je.

Nog meer inspirerende kookeiland designs

Als je je kookeiland wilt omtoveren tot een echte blikvanger, dan moet je zeker eens overwegen om voor een eiland te kiezen dat volledig betegeld is of dat uit verschillende materialen gemaakt is. dit ideabook

Schiereiland: Wat is het?

Heeft je keuken niet de traditionele vierkantige vorm of is die keuken klein(er) en wil je toch nog steeds een keukeneiland plaatsen? Dan moet je zeker opteren voor een schiereiland. Je zet dit eiland met een zijde tegen een muur, waardoor het minder het minder plaats in beslag neemt dan andere soorten. Als je een lange, smalle keuken hebt, dan is het schiereiland het perfecte eiland voor je. De lengte van het meubelstuk doorbreekt namelijk de lengte van de keuken en zorgt ook voor een afgebakend gevoel. 

Schiereiland: De voor -en nadelen

Net zoals een kookeiland, komt ook een schiereiland met verschillende voor -en nadelen. Het grootste voordeel is dat hoewel dit eiland relatief weinig ruimte in beslag neemt, je nog steeds kunt rekenen op handige en extra opbergruimte. Hoewel het eiland compacter is dan een kookeiland, is het toch nog altijd groter dan bijvoorbeeld de klassieke opstelling. Hierdoor past een schiereiland niet in een kleine keuken. Je moet er namelijk voor zorgen dat je een meter vrije ruimte hebt rondom alle zijden van het schiereiland om voldoende te kunnen bewegen.

Schiereiland: De verschillende vormen

Hoewel een kookeiland alleen maar in het midden van de ruimte gezet kan worden omwille van de grootte, kun je een schiereiland op verschillende manieren ontwerpen en plaatsen. Meestal wordt het schiereiland haaks op een keukenblok geplaatst of parallel met een keukenblok. 

Als je voor die eerste opstelling gaat, dan ontstaat er een prachtige en handige T-opstelling. Je kunt namelijk eenvoudig bij de verschillende keukenonderdelen en elementen. Hierdoor is het niet te verwonderen dat er vaak gekozen wordt om een kookplaat, spoelbak, etc. in het schiereiland te verwerken zodat je eenvoudig kunt koken. Als je kiest voor het tweede design waarbij het eiland parallel aan het keukenblok geplaatst wordt, dan krijg je direct een luxueuze en open uitstraling die op die van een kookeiland lijkt.

Natuurlijk zijn er ook nog andere opstellingen mogelijk zoals een hoekkeuken, U-vormige keuken met eiland, één groot schiereiland, etc. dus zit gerust eens samen met een van onze professionals om je keuken te ontwerpen.

Schiereiland: Ontdek de diverse stijlen

Het is al gebleken dat een schiereiland op verschillende manier geplaatst kan worden, maar wist je dat je dit eiland ook in diverse stijlen kunt ontwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een uiterst minimalistische keuken met een modern schiereiland door strakke afwerkingen, minimalisme, neutrale kleuren en luxueuze keukenbenodigdheden te combineren. Je kunt ook gerust meer warmere designs ontwerpen met een schiereiland. Denk bijvoorbeeld aan een landelijke stijl waarbij hout en natuurlijke materialen centraal staan of boerenkeuken met een robuust-ogend schiereiland.

Spoeleiland: Wat is het?

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met een spoeleiland je keukengerei of ingrediënten  afspoelen. Er is geen kookplaat aanwezig maar wel een grote en handige spoelbak. Een spoeleiland wordt praktisch als je het tegenover je ingebouwde kookplaat zet, want zo kun je bijvoorbeeld je ingrediënten afspoelen op het spoeleiland en je dan direct omdraaien om je eten klaar te maken op het kookgedeelte. Een spoeleiland kan ook perfect gecombineerd worden met een zitgedeelte of een paar barkrukken. Zo kun je, terwijl je afwast, altijd een praatje slaan met je familie of gasten. 

Spoeleiland: Voor -en nadelen

Het grote voordeel van een spoeleiland is dat je geen dampkap of afzuigkap nodig hebt. Er hoeven namelijk geen geuren van je eten naar buiten gevoerd te worden. Een ander voordeel is dat een spoeleiland in een, twee, drie een prachtige en overzichtelijke uitstraling geeft aan je keuken. Je kunt niet alleen rekenen op extra bergruimte, maar ook een wondermooi modern totaal design. Zeker als je dat ‘bar-gevoel’ van het eiland in huis gaat halen. Het grootste nadeel van zo’n eiland is dat het installeren van een spoeleiland niet altijd even haalbaar is. Omdat er water nodig is voor de spoelbak, moet het eiland voorzien worden van waterafvoer. Denk maar bijvoorbeeld aan koud en warm water en het vuilwater dat moet kunnen weglopen. Het is belangrijk dat je checkt of dit het geval is/kan zijn voordat je een spoeleiland gaat installeren.


Welk keukeneiland verkies je? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine