Eetkamer en Keuken Combineren: Ontdek deze 14 Handige Designtips!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Villa in de duinen: met uitzicht op zee zijn alle dromen vervuld, BNLA architecten BNLA architecten Mediterrane eetkamers
Loading admin actions …

Bij het ontwerpen van je eigen woning kun je alle kanten uitgaan. Een badkamer met ligbad, een woonkamer met een openhaard, een keuken met kookeiland, etc., je kunt je creativiteit altijd de vrije loop laten gaan. Denk je eraan om je keuken en eetkamer te combineren omdat je dit open design enorm prachtig vindt of omwille van plaatsgebrek? Dan ben je hier aan het juiste adres! We geven je hier 14 praktische en zeer handige designtips mee voor als je de keuken en eetkamer wilt integreren in eenzelfde kamer. Ontdek onze tips en inspirerende designs hier voor jezelf!

Kies voor een subtiele scheiding

Is je woning niet groot genoeg om twee aparte ruimtes te creëren, maar wil je toch graag de eetkamer en keuken van elkaar afscheiden? Kies dan voor een subtiele scheiding. Dankzij zo’n scheiding blijft de ruimte open maar heeft elke plaats wel zijn eigen functie. Als je met een van onze professionals samenzit, kun je kiezen uit tal van mogelijkheden omtrent de perfecte scheiding. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een lage kast die je plaats tussen de keuken en eetkamer. Op die manier creëer je niet alleen de nodige scheiding, maar heb je ook plaats om bijvoorbeeld je kookaccessoires, eetgerei, etc. in op te bergen. Wil je graag een rustieke vibe? Dan kun je opteren voor een halfhoog muurtje van prachtige stenen. 

Laat je accessoires dienst doen als scheiding

Je kunt ook decoratieve accessoires gebruiken om beide ruimtes te kunnen afbakenen. Zo kun je bijvoorbeeld een groot tapijt onder de eettafel leggen of prachtige slingers tussen de kamers hangen.

Installeer een vals plafond

Een andere manier om toch een scheiding te kunnen ontwerpen, is door een vals plafond te gebruiken. Als je een vals plafond boven de keukenruimte plaatst, dan krijg je direct de mogelijkheid om spots en een dampkap te installeren. Zo creëer je in een instant een aparte ruimte voor je keuken. 

Voeg een ontbijtbar toe

Het installeren van een ontbijtbar is een geweldige manier om de keuken en eetkamer van elkaar te kunnen scheiden, maar die toch nog steeds met elkaar te verbinden. Zo’n bar kan dienen als eettafel, maar kan ook dienen als een aanrecht voor al je keukenspullen. 

Gebruik de nodige textuur

Een geweldig idee om dynamische en afgescheiden ruimtes te ontwerpen is door de juiste textuur te gebruiken. Zo kun je samen met onze professionals ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld ruwe lijnen of ruw gezaagd houten balken perfect gecombineerd worden met de strakke en gladde afwerking van natuursteen of marmer. Hier zie je hoe het wit in de keuken prachtig contrasteert met de bakstenen muur in de eetkamer.

Gebruik zeer contrasterende kleuren…

Een andere scheiding die je kunt gebruiken, is een scheiding door middel van kleur. Schilder de muren van je keuken in een bepaalde kleur en zorg dan voor een contrasterend effect door de muur van de eetkamer in een andere tint te schilderen. Je kunt ook kiezen om meubels in verschillende kleuren te kiezen. Hier zie je hoe blauw gebruikt wordt in de keuken en zwart in de eetkamer.

… of kies voor soortgelijke kleuren

Als je geen scheiding wilt gebruiken en de ruimtes in elkaar wilt laten overvloeien, dan moet je voor de nodige kleurbalans zorgen. Kleur geeft direct meer sfeer aan de ruimtes, maar het is belangrijk dat je de tinten op de perfecte manier combineert. Kies voor een paar tinten die je in elke ruimte terug laat komen. Hier werd gegaan voor een prachtige mix van grijs en zwart.

Wit zorgt voor de perfecte harmonie

Wil je graag een mooie harmonie creëren tussen een open geïntegreerde keuken en eetkamer? Dan kan dit door gebruik te maken van witte tinten en natuurlijke materialen. Hierdoor krijgt de volledige ruimte een traditionele en klassieke stijl en wordt er een prachtig geheel ontworpen. Als je er dan nog eens houttinten, grijze kleuren of bakstenen aan toevoegt, dan wordt de harmonie naar een nog hoger level getild. 

Ga voor verschillende vloeren

Een zeer creatieve en speelse manier om de ruimtes van elkaar te scheiden, is door de vloer in twee te delen en te kiezen voor twee diverse materialen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een mooie houten vloer in de eetkamer, terwijl je voor in de keuken prachtige stijlvolle stenen kiest. Je kunt ook bijvoorbeeld opteren om andere tegels te kiezen in de eetkamer dan in de keuken. Ja, er zijn enorm veel combinaties denkbaar. 

Het uitkiezen van de juiste verlichting is key

Zoals altijd is het uitkiezen van de juiste verlichting van enorm groot belang, zeker als je een geïntegreerde ruimte gaat inrichten. Als je de mogelijkheid hebt om de eettafel nabij een raam te plaatsen, dan moet je dit zeker doen. Het natuurlijk licht is namelijk de gemakkelijkste te verkrijgen lichtbron. Om ervoor te zorgen dat er ook ’s avonds de nodige verlichting is, raden wij aan om te kiezen voor plafondlampen die je kunt dimmen en die ook een stijlvol element hebben waardoor ze bijdragen tot de algemene esthetiek van de kamer. Hanglampen zijn ook uiterst geschikt, omdat ze voor veel verlichting en ook voor de nodige scheiding tussen de keuken en de eetruimte zorgen. Wil je graag spectaculaire verlichting in huis halen? Dan zijn deze 13 ideeën perfect voor je!

Opteer voor diverse stijlen…

Een andere manier om de keuken en het eetgedeelte te scheiden is door beide ruimtes op een andere manier in te richten. Zo kun je bijvoorbeeld een strakke eetkamer vol witte prachtige stenen te combineren met een landelijke keuken voorzien van elegant hout. Ook een meer minimalistische keuken sluit ook perfect aan bij een opvallende eetkamer.

… of voor dezelfde stijl

Je kunt er ook voor kiezen om de keuken en eetkamer in eenzelfde stijl in te richten. De ruimtes zullen misschien minder van elkaar onderscheiden kunnen worden, maar het levert wel een fantastisch plaatje op. Als je ervoor wilt zorgen dat ruimte één geheel lijkt, kun je bijvoorbeeld dezelfde materialen en accessoires in elke kamer gebruiken. Zo kun je opteren voor houten keukengerei in de keuken en voor een gepolijste houten eettafel.

Installeer een multifunctionele glazen wand

Als de eetkamer en keuken in een ruimte overlopen, raden wij ook aan om een glazen wand te installeren tussen beide (als dit mogelijk is). Deze wand zal er niet alleen voor zorgen dat de ruimtes groter lijken, maar ook dat ze afgebakend zijn van elkaar. Aangezien de wand van glas is, zijn beide ruimtes nog steeds visueel met elkaar verbonden.

Kies voor een U-vormige keuken

Je kunt beide ruimtes ook perfect van elkaar scheiden door te kiezen voor een U-vormige keuken. Dankzij deze conceptuele scheiding, krijgt elke ruimte de functies en de intimiteit die ze verdienen, en kun je ook de eetkamer zeer eenvoudig binnenstappen. Zorg er wel voor dat de weg van de keuken naar de eetkamer niet te lang is, want anders wordt het zeer onpraktisch. De eetruimte moet ver genoeg van de keuken zijn, zodat je toch nog steeds twee afgescheiden ruimtes ontwerpt, maar ook dichtbij genoeg zodat je het eten gemakkelijk van de keuken naar de eetkamer kunt dragen. Dankzij de U-vorm kun je er ook voor zorgen dat de verschillende activiteiten (koken in de keuken en eten in de eetkamer) op een rustige manier uitgevoerd kunnen worden. Om de scheiding van de U-vorm nog meer kracht bij te zetten en om de ruimtes nog meer af te bakenen, kun je tapijten of een andere vloerbedekking, hoge keukenbladen of banken installeren. 

Hebben deze tips je geholpen met het inrichten van je keuken-eetkamer? Laat het ons weten via de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine