Eigentijdse vs Moderne Interieurarchitectuur: Ontdek deze Stijlen!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Woonboerderij, Richèl Lubbers Architecten Richèl Lubbers Architecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Eigentijds design, moderne architectuur, huidige ontwerpen,… je zou denken dat deze synoniemen allemaal over dezelfde soorten stijl van interieurdesign gaan. Wel, niets in minder waar. Hoewel ‘eigentijds’ en ‘modern’ vaak door elkaar gebruikt worden, zijn er toch enkele grote verschillen tussen een eigentijds ontwerp en een modern design. Zo is een eigentijdse stijl veel veranderlijker en moeilijker vast te pinnen. Bij een modern design wordt de nadruk gelegd op strakke lijnen, warme kleuren en een gebalanceerd design. Er zijn dus duidelijke verschillen en om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt op vlak van stijlen, gaan we in dit ideabook dieper in op de verschillen en gelijkenissen tussen de eigentijdse en moderne designs.

Wat is een modern design?

De moderne stijl vond zijn oorsprong in Scandinavië en Duitsland en kwam vooral op tussen het begin en het midden van de 20ste eeuw. In designs die geïnspireerd zijn op deze stijl vind je meestal strakke, eenvoudige vormen en lijnen, neutrale en aardse kleuren, natuurlijke materialen zoals hout, leer en steen, en gestroomlijnde silhouetten terug. Wil je graag inspiratie opdoen voor stenen designs? Dan zijn deze 12 fantastische designs de perfecte inspiratie. Moderne designs worden ook vaak voorzien van grote ramen, hoogglans afwerking, en chromen accenten. De meubels hebben een open ontwerp waardoor de ruimte nog groter en opener lijkt. Die openheid wordt in bepaalde kamers zoals een badkamer naar een nog hoger level getild door het gebruik van glazen douchewanden of zwevende spiegels aan de muur.

Wat is een eigentijds ontwerp?

‘Eigentijds’ verwijst, in tegenstelling tot ‘modern’, niet naar een specifieke tijdsperiode. De term slaat vooral op de evolutie en de veranderingen van de populaire en trendy stijlen. De hedendaagse stijl, die teruggaat tot de jaren 1970, is altijd uniek omdat het elementen ontleent van andere ontwerpstijlen zoals het modernisme, minimalisme en Art Deco. 

Hoewel de stijl enorm veranderlijk is, zijn er toch een paar kenmerken die je meestal terugvindt in eigentijdse designs. Zo worden er vaak neutrale en natuurlijke tinten, minimalistische ontwerpen, strakke lijnen, en materialen zoals nikkel, chroom en hennep gebruikt. Hedendaagse ontwerpen zijn ook vaak asymmetrisch en zijn vaak voorzien van een open design. 

De verschillen tussen moderne en eigentijdse designs: Verschil 1 – Kleuren

Nu je weet wat elke stijl omvat, gaan we hier dieper in op de verschillen tussen beide stijlen. Het grootste verschil tussen moderne en eigentijdse designs, zijn de kleuren en tinten die gebruikt worden. Als je al eens onze moderne designs ontdekt hebt, dan heb je al gezien dat die meestal voorzien zijn van aardsere tinten zoals turquoise, bruin en groen. Hedendaagse interieur stijlen daarentegen zijn vaak zwart-wit en grijs.

Verschil 2: De functie van de accessoires

In een modern ontwerp hebben de decoratieve accessoires meestal een vaste functie of doel en alle toebehoren worden altijd gebruikt. In een hedendaags design, daarentegen, hebben de decoratieve stukken meestal een esthetische functie en dragen vooral bij tot de algemene vorm en stijl van het design.

Verschil 3: De veranderlijkheid van de stijl

De hedendaagse stijl is vloeiender dan de moderne versie. Dit is omdat de eigentijdse ontwerpen zeer eclectisch zijn en hun inspiratie en stijlkenmerken uit verschillende tijdperken halen. Moderne designs volgen meestal een bepaald aantal regels omtrent minimalisme, gebalanceerd ontwerp en strakke lijnen.

Verschil 4: Koud versus warm

Een ander verschil is dat moderne ontwerpen vaak warmer en minder koud of grimmig aanvoelen dan een hedendaagse design. Dit is omdat onze interieurarchitecten meestal veel natuurlijke en warme neutralen kleuren gebruikt in moderne ontwerpen. Hedendaagse interieurstijlen zijn net iets grimmiger aangezien ze vaak een monochromatisch zwart en wit design omvatten. 

Verschil 5: Het ontwerp van de meubels

Ook de meubels die gebruikt worden in de designs verschillen van elkaar. Zo zijn eigentijdse meubels vaak ronder. De rechte en sterke lijnen van het design zelf passen perfect bij de rondingen van de meubels. Eigentijds meubilair heeft vaak scherpe hoeken en rechte lijnen. Die meubels zorgen vaak voor een mix van comfort en een frisse look en feel en zijn gemaakt van nikkel, roestvrij staal en chroom. 

Verschil 6: De gebruikte materialen

Het laatste verschil is dat moderne designs vooral milieuvriendelijke en natuurlijke elementen bevat. Dit is omdat onze interieurarchitecten die gestroomlijnde look en feel nog meer kracht willen bijzetten. De elementen en materialen die gebruikt worden zijn meestal steen, hout en leer. Bij een eigentijds ontwerp daarentegen wordt er meestal een beroep gedaan op materialen zoals staal, chroom en jutte. 

Gelijkenissen – nummer 1: Minimalistisch ontwerp

De grootste gelijkenissen tussen beide stijlen is dat de ontwerpen vaak minimalistisch zijn. Dit is omdat er in de stijlen vooral strakke lijnen en geen te opzichtige designs gebruikt worden. De stijlen worden vooral gekenmerkt door eenvoudige ontwerpen en een verfijnde en tijdloze elegantie.

Gelijkenis 2: Een ruim en open gevoel

Of je nu voor een hedendaags design of modern ontwerp gaat, je zult altijd een open, comfortabel ruimtelijk gevoel creëren. Dit is omdat ontwerpers steeds een open plattegrondconcept gebruiken. Zo loopt de keuken vaak over in de eetkamer of in de woonkamer. 

Gelijkenis 3: De afwezigheid van sierlijke ontwerpen

In zowel moderne als hedendaagse designs worden er geen sierlijke ontwerpen of zware meubels of accessoires gebruikt. In plaats daarvan wordt er geopteerd voor een eenvoudige en strakke look.

Gelijkenis 4: Het design van de meubels

De laatste gelijkenis is het design van de meubels. De meubels zoals banken, voetenbanken en stoelen hebben altijd zichtbare en ‘kale’ poten. Ze zijn ook vaak voorzien van reflecterende oppervlakken van glas en metaal. Gaande van bijzettafels met een metalen onderstel tot houten tafelbladen, je vindt het zowel in een modern design als hedendaags ontwerp.

Hoe kun je een modern ontwerp creëren?

Wil je graag je woonkamer, keuken, etc. in een modern jasje steken? Dan ben je hier aan het juiste adres. We geven je namelijk enkele tips mee over hoe je een modern design kunt ontwerpen. Als je van plan bent om een modern ontwerp te creëren, zorg er dan voor dat je: 

  • De functie voorop stelt: Hou bij het ontwerpen vooral de functie van de meubelstukken, accessoires en de algemene ruimte in het achterhoofd.
  • Natuurlijke en budgetvriendelijke materialen gebruikt: Het is ook belangrijk dat je kiest voor budgetvriendelijke materialen en meubelstukken die gemakkelijk te maken zijn.
  • Klassiek modern meubilair in huis haalt: Een modern design komt pas echt tot leven als je klassieke designstukken koopt zoals credenza's met strakke deuren, authentieke verlichting of banken met vierkante lijnen die een beetje drama in de ruimte brengen.
  • Het decor minimalistisch houdt: Het is belangrijk dat je voor een strak en minimalistisch design gaat en dus niet teveel meubelstukken of accessoires gebruikt.

Hoe kun je een eigentijds design ontwerpen?

Wil je graag een hedendaagse badkamer, slaapkamer, eetruimte, etc. ontwerpen? Dan moet je zeker deze aspecten in het achterhoofd houden dat je:

  • Voor lage meubels kiest: Wil je je woonkamer een eigentijdse make-over geven? Gebruik dan laaghangende, lage of zweven meubels.
  • Voor een opvallend palet gaat: In een hedendaags design wordt vaak veel kleur en een contrastrijk tintenschema gebruikt. Combineer dus zeker eens gedurfd zwart met krachtig wit en voeg dan nog eens een rood of geel kleuraccent toe.
  • Voor een strakke afwerking zorgt: Hedendaags ontwerpen staan bekend omwille van hun strakke en industriële materialen. Kies bijvoorbeeld eens voor meubels die er stevig uitzien, maar ook glad en zacht aanvoelen. 
  • Voor een minimaal en sober ontwerp gaat: Net zoals een modern design moet je ook een hedendaags ontwerp minimalistisch, strak en netjes houden. 
Moderne versus hedendaagse stijl: Welke vind je het mooist?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!