Do or Don't: Meerdere Kookeilanden in de Keuken

Tiewen Visser Tiewen Visser
Kitchen for a Castle by Christopher Howard, Christopher Howard Christopher Howard Inbouwkeukens Marmer Wit
Loading admin actions …

Het kookeiland is een geliefd onderdeel van de keuken voor iedere keukenliefhebber. Het geeft je de ruimte om fijn te koken en te experimenteren met je kooktechnieken omdat je veel ruimte hebt met ingrediënten en verschillende pannen te werken. Het kookeiland bestaat doorgaans uit een keukenblok dat ergens midden in de keuken wordt geplaatst, al dan niet op een door de keukenplanner bepaalde plaats.

Op dit blok bevindt zich meestal de kookplaat of het gasstel en soms is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een zwevend pannenrek. In Amerikaanse keukens, die soms huge zijn, worden door bepaalde Amerikanen zo nu en dan zelfs twee of meer kookeilanden geplaatst. In Europa en Nederland zien we dit niet zo vaak, maar er zijn wel varianten op het idee van meerdere kookeilanden in de keuken.

In dit artikel kijken we naar een aantal van deze meerder kookeilanden in de keuken en laten we zien hoe je een keuken kunt opstellen in deze stijl. Dus lees snel verder als je benieuwd bent naar kookeilanden en varianten daarop voor je eigen keuken.

De ultieme combo: tafel en kookeiland

Wil je meerdere kookeilanden in je keuken? Dan is de combinatie met een tafel een goed idee. Ook een barretje kan helpen. We zullen dat vaker zien in dit artikel.

Tafel in de lengte

Een voorbeeld van een verlengd kookeiland zie je hier met het plaatsen van deze tafel aan de zijde van een kookeiland, waardoor er als het ware twee kookeilanden ontstaan.

Uitklapbare keukenvergroter

Wil je de keuken op een simme manier uitbreiden? Denk dan eens aan een uitklapbare tafel voor je keuken zodat deze in een handomdraai groter lijkt.

Extra kookeiland voor je speciality koffie

Ben je gek op goede espresso of americano? Denk er dan eens over een kookeilandje te maken voor je cafeïneshots. Je kunt het eiland gewoon tegen de muur zetten, maar wel los buiten je gewone keuken plaatsen.

In een U-vorm

Kookeiland kunnen elkaar raken. Het zijn dan eigenlijk schiereilanden. In deze hoefijzer- of u-vorm zie je hoe mooi een kookeiland vormgegeven kan worden.

Nostalgische keuken met klassiek kookeiland

Meerdere kookeilanden plaatsen in je keuken kan er rommelig uitzien. Het is dan vaak zaak de stijl van de keuken erop aan te passen. Een klassieke keuken kan hier goed bij passen. Doorgaans heb je daar al een losse oven en soms een losse vaatwasser instaan. Een los houten kookeiland kan er dan prima tweemaal in staan.

Combineer ronde vormen

Maak gebruik van verschillende vormen als je werkt met verschillende kookeilanden.

Keuken met doorkijkjes

Een keuken met verschillende hoeken en doorkijkjes is doorgaans het meest ideaal voor het plaatsen van verschillende kookeilanden.

Kookeiland gaat de hoek om

Meerdere kookeilanden in je keuken? Dat werkt meestal het beste als je keuken een hoekje omgaat, zoals hier gebeurt met deze paal.

Kookeiland bar

Het laatste kookeiland dat prima in een setje met meerdere eilanden toegepast kan worden is deze mooie lange bar met bijpassende barkrukken. Combineer het met een kookeiland met gasstel en oven of eentje met een tafel en snijplank.

Vind jij meerdere kookeilanden een DO or een DON'T?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine