Gaming Room voor de Gepassioneerde Gamer met Stijl

Juntos Juntos
Tv & play room, Originals Interiors Originals Interiors Moderne mediakamers
Loading admin actions …

Een goede vriend van mij doorbracht vroeger veel tijd achter de pc met zijn favoriete videospellen. Op weekenden kwamen zijn vrienden, met hun pc’s en dan werd met oneindig veel kabels en verlengsnoeren een pc – paradijs opgebouwd waar zij dan hun ‘Lan – party’ vierden. Ik herinner me de emotie voor het spel begon, hoe zij zenuwachtig de pc in elkaar zetten, vloekend hun headsets gingen zoeken en kabels aan elkaar vastzetten. Eenmaal begonnen, was er weinig te horen en kon je de spanning voelen. Iedereen staarde geconcentreerd op zijn scherm en luisterde naar onhoorbare (headset) stemmen. Na twee dagen en nachten, rook het naar zweet, oud bier en sigarettenrook en de droge lucht van te veel computers op een ruimte. Bleek en met te weinig nachtrust, kwamen de vrienden er langzaam uitrollen, min of meer klaar om weer de echte wereld in te gaan.

De kamer van mijn vriend had voornamelijk dit: veel stopcontacten (en/ of verlengsnoeren), tafels, stoelen en asbakken. Weinig luxe voor veel speelplezier.

Inmiddels zien speelkamers er wel anders uit, gamen is niet alleen voor bleke nerds, maar een (min of meer) gerespecteerd tijdverdrijf voor jongeren én ouderen. Met de acceptatie van het gamen is ook de inrichting van de respectievelijke kamer behoorlijk veranderd. Maar: wat is er nodig voor een gaming room?

Volg mij op mij reis en denk met me mee. Ben ik iets vergeten?

Wat is een gaming room?

Ten eerste mogen we even bedenken wat een gaming room of speelkamer eigenlijk precies is. Spelen zijn er velen, en afhankelijk over welke spelen we het hebben, is er een andere inrichting nodig. Traditioneel (toen elektronische spelen nog niet bestonden) hadden veel grote huizen en villa’s aparte ruimtes om te ontspannen. Vaak vond je hier een biljard tafel, een soort ‘gentlemens’ sport’. Ook poker tafels waren erg geliefd en wijdverspreid. Hiermee kon de huisheer laten zien dat het aan ruimte en gelegenheid om te ontspannen niet ontbrak en de gasten zich volledig konden overgeven aan de beauties van het leven. Ook dure, handgemaakte schaaktafels kennen wij van deze tijden. In mijn persoonlijk beeld staat er ook nog een ouderwetse platenspeler… Veel later kwamen er ook nog spelen als dart bij, maar dan hebben we het al over partykelders en dartspelen van Walmart. 

Hedendaagse partykelder

Vandaag de dag is de partykelder weer modern – maar wel met een modern tintje. We hebben het niet langer over een, min of meer ranzige en liefdeloze, kelder met een aantal spelen, en bar en neonbuis, maar elegante salons met zachte verlichting en houten, state – of – the – art biljard tafels. Alleen: dit is geen gaming room in de klassieke betekenis van het woord. 

Gaming room = kantoor?

Er zijn geen grenzen als het gaat om het inrichten van jouw speelkamer. Natuurlijk zijn er een paar kernonderdelen (b.v. tafel en stoel) die in elke kamer thuishoren. Maar is een gaming room dan gewoon een kantoor? Nee, want te toebehoren zijn iets anders, gezien de doelstelling van het gebruik anders is. Gamers brengen vaak uren en uren achter de schermen door – daarom moet het allemaal perfect afgestemd zijn. Een monitor arm die de monitor op de juiste hoogte en afstand houdt is erg belangrijk.

Met een zwenkarm voor monitoren wordt beeldschermwerk een stuk gezonder, omdat de monitor zich aan jou aanpast – niet andersom. De kans op pijn in rug en oog wordt kleiner omdat je de zithouding aanzienlijk kunt verbeteren. Als je voortdurend moet bukken (de zogenaamde schildpad) om een correcte positie ten opzichte van het beeldscherm te krijgen, kan dit op lange termijn houdingsproblemen veroorzaken.

Als onderschat hulpmiddel voldoet de beeldschermbeugel altijd aan de individuele omstandigheden van het gamen, zodat je kunt reageren op lichtinval en verschillende zit- en sta-posities. Monitorarmen bevorderen een gezonde, comfortabele zithouding. 

Andere elementen voor de gamer tafel zijn een gaming toetsenbord, gaming headset en houder, gaming muis en een mouse bungee. Wie niet weet wat dat is: Een muis bungee is een apparaat waarmee de draad van een computermuis wordt vastgezet, zodat de kabel niet in de knoop raakt en volledige bewegingsvrijheid wordt geboden. 


Welke techniek heb je nodig?

Naast het juiste setup voor lange dagen en nachten achter het scherm, zijn ook de juiste technische onderdelen van enrom belang. Stel je had na eindeloos vechten het spel kunnen winnen, maar ineens haakt jouw computer? Hoe ontzettend balen zou dat zijn. Veel (of misschien de meeste?) gamers bouwen daarom hun eigen gaming PC. Om maar een aantal belangrijke onderdelen te noemen mag je denken aan de processor, geheugen (RAM), grafische processor (GPU), gegevensopslag, voedingseenheid, systeemkoppeling en randapparatuur voor spellen. Dit is uiteraard niet voldoende informatie om zelf een gaming pc te bouwen, maar daarvoor zal je ook een wat uitgebreider DIY handleiding nodig hebben (en wellicht een meer ervaren schrijver). Feit is, dat een echte gamer niet voor een oude windows zit, maar er wat meer benodigdheden van te pas komen. Je mag hier onder ander denken aan een goede ventilatie van de ruimte. Niet alleen moeten jouw hersenen na lange uren tenminste een beetje zuurstof hebben, maar ook de systemen hebben koele lucht nodig om op topniveau te kunnen blijven functioneren.

Geluidsysteem

Of je nou een gepassioneerde gamer bent, of een liefhebber van films (ook een belangrijke doelstelling voor veel mediakamers), het geluid moet kloppen en mag hard! Hoe beter het geluid is, hoe meer authentiek voelt de wereld op het scherm. Hier moet en mag nergens aan gespaard worden; het geluid is een must waar iedereen blij van wordt (behalve wellicht de buurman die probeert te slapen). Let hierbij op prijs – kwaliteitverhouding en laat je tijd met het kiezen voor de juiste apparatuur. 

Stijl mag

Decoratie is niet voor iedereen en ik geloof mijn vriend van vroeger vond het minder belangrijk. Maar ik ben bijna zeker dat er alsnog het een of ander (spel – gerelateerde) poster aan de muur hing. Als hij vandaag een mediakamer zou inrichten, zou hij dit wellicht wat professioneler aanpakken. Wat past bij het stoute, eigenwijze beeld van de gamer (toch wel de skateboarder tussen de voetballers) zijn stoere graffiti ’s of andere unieke creaties. Deze mogen aansluiten bij de spirit van de spelen en de spelers en inspireren om op verloren momenten weer moed (of doorzettingsvermogen) te geven. Bijzonder leuk als je iemand persoonlijk kent die kan en wil tekenen voor je. 

Zitgelegenheden

“Zitten is het nieuwe roken”, las ik laatst ergens. Dat kan zomaar, en toch zie ik nog niemand een heel weekend lang achter een game screen staan. Ik geloof dat het best fijn is om op kantoor weleens te mogen staan, maar de afwisseling is hier de oplossing. Daarom is ook voor de meeste gamers hun stoel een enorm belangrijke aangelegenheid. Stel je bent net verder dan ooit van tevoren, je gaat om een nieuwe hoek en – bam – de stoelleuning staat net verkeerd waardoor je de monsters te laat kunt afmaken… Het zou toch maar net! Ook weet iedereen die – waar dan ook – vaak en veel zit, hoe erg de rugpijn kan doen, de benen kunnen slapen en de verkeerde zithoogte voor hoofd- en armpijn kan zorgen. Verschillende of gespecialiseerde stoelen en zitgelegenheden zijn daarom enorm aan te raden. 


Verlichting

Lampen met daglicht-LED's of neutraal witte LED's zijn ideaal voor de basisverlichting van de speelzaal (gaming room). Een belangrijk punt voor een goede verlichting in de gameroom is de keuze van geschikte lichtkleuren. LED strips of lichtstrips zijn een geweldige manier om het uiterlijk van de gaming room tegen lage kosten te verbeteren. De LED-strip met afstandsbediening kan praktisch overal flexibel worden bevestigd (bijv. op de monitor, het bureau, de foto, de computer, enz.). 


Kleuren

Je hebt twee opties. Als je eenvoudig en minimalistisch wilt blijven, kies dan een rustige, zachte witte kleur. De kamer kan wit, beige of taupe zijn. Deze kleuren tonen de eenvoud van de speelkamer en zorgen ervoor dat deze er netjes en schoon uitziet. Anders kun je ook voor heftige kleuren gaan en het rood – lila van de schermen overnemen naar de inrichting. Let wel op dat je kleuren kiest die bij je passen, want de verkeerde kleur gedurende lange uren kan moe maken of zelf pijn veroorzaken. Denk dus even goed na, voor welke doeleinden de kamer verder nog gebruikt gaat worden. Is het, net als op de foto, ook een salon, dan zijn zachte kleuren meestal het meest geschikt. 

De minimalistische mediakamer

Hier heb je een geweldig voorbeeld van een zeer terughoudende, minimalistische kamer, waar alleen het broodnodige staat. 

Cinema voor twee

Casa2020, MapOut MapOut Moderne mediakamers

Wil je vooral films kijken en helemaal opgaan in de film? Dan is dit een geweldige opstelling. Als je nu nog een goed soundsysteem hebt, dan mis je alleen nog popcorn.

De ultieme kamer

Wat voor jou de ultieme gaming room is, dat weet ik niet en dat is ook afhankelijk van een heleboel persoonlijke keuzen. Deze kamer is in ieder geval bijzonder mooi en aantrekkelijk en komt qua verlichting en opzet al aardig in de buurt. Als nu de technische details binnen de ruimte en aan de computer kloppen, dan staat het gamer geluk niets meer in de weg.

Ook de gamer zal gaan zweten in de zomer: lees hier hoe je jouw huis kunt voorbereiden op de zomer!

Ben ik iets essentieels vergeten?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!