Kleine Maar Geweldige Woonkamer Creëren? Dat Kan Met Deze 16 Tips!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Apartment Rotterdam, Inside Creations Inside Creations Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

Als je een kleine woonkamer hebt, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid wel al eens gedroomd hebben van een grotere ruimte, want met een grote woonkamer kun je enorm veel doen. Toch moet je zeker je hoofd niet te laten hangen, want zelf een kleine woonkamer kan omgetoverd worden tot een instant paradijs. Ok, het inrichten van zo’n ruimte vereist net iets meer denkwerk omdat je beperkt bent door de ‘grootte’, maar eens je weet hoe je de kleine kamer op de juiste manier inricht, ontwerp je in een instant geweldige kleine woonkamers. Omwille daarvan geven je we 16 tips mee die je absoluut zullen helpen bij het ontwerpen van je eigen woonkamer.

Less is more

Penthouse, CioMé CioMé Minimalistische woonkamers

Zoals voor elke kleine ruimte geldt ook hier de ‘less is more’ regel. Een kleine woonkamer heeft absoluut baat bij een minimalistische inrichting, die zeker niet sober of saai hoeft te zijn. Minimalisme is er vooral op gericht om de accessoires en benodigdheden die je echt gebruikt plaats te kunnen geven in de woonkamer en de bruikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Je kunt ook zelfs je kleine minimalistische woonkamer afwerken met decoratieve voorwerpen, maar zorg er wel voor dat de kamer niet te vol komt te staan.

Zet de functionaliteit nog meer kracht bij

Een woonkamer is meestal een functionele ruimte, waar je werkt, eet en ontspant. Omwille hiervan zul je deze kamer op een slimme manier moeten inrichten en dit kan door multifunctionele items te gebruiken. Zo kun je opteren voor bankjes waaronder een opslagruimte is zoals in dit voorbeeld of voor inklapbare tafels waar je zowel aan kunt werken als eten. Dankzij de multifunctionele benodigdheden zul je ook minder rommel achterlaten in de woonkamer, waardoor de kamer groter aanvoelt.

Grote banken zijn een must

Je hebt misschien wel al gelezen dat er alleen maar kleine meubelstukken in een kleine woonkamer mogen staan, maar toch mogen ook grote banken niet ontbreken in die ruimte. Een grote bank is namelijk een perfect element om de kamer nog groter te doen lijken. Een ander voordeel van een grote bank is ook dat je al direct de nodige zitplaatsen hebt voor je familie en je dus niet nog meer stoelen of banken moet kopen. Hierdoor bespaar je dus ruimte die je anders had moeten besteden aan extra banken of fauteuils.

Smalle kasten mogen niet ontbreken

Watervilla, CioMé CioMé Minimalistische woonkamers Meubilair,Comfort,Interieur ontwerp,Geel,Grijs,Rechthoek,Vloer,Vloeren,Lijn,Huiskamer

Als je een kleine woonkamer gaat inrichten, zijn de kasten en opbergruimte enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden. Hoewel je waarschijnlijk genoeg kastruimte wenst voor al je spullen, heb je waarschijnlijk niet de plaats om grote kasten te zetten. Zeker omdat de woonkamer anders te vol staat. Daarom raden wij aan om voor smalle en hoge kasten te gaan. Als je bang bent dat je niet aan het bovenste boek of accessoire kunt, dan kun je absoluut een verplaatsbare ladder integreren. 

Alles moet in proportie zijn

Of je nu kiest voor een grote ligbank of smalle, hoge kasten, je moet er steeds voor zorgen dat alle meubelstukken in proportie zijn en bij elkaar passen. Zorg ervoor dat alle meubels in verhouding zijn tot de kamer, dat er voldoende beweegruimte is tussen hen en dat ze ook perfect aansluiten bij de andere benodigdheden in je kleine woonkamer. Hiermee zorg je voor een gevoel van ruimtelijkheid en uitgestrektheid.

Wit zorgt voor een ruimer gevoel

Wil je graag meer kleur in je woonkamer brengen? Dan kan dit zeker en vast door het gebruik van lichtere kleuren aangezien die voor een open gevoel zorgen. Je vermijdt het beste donkere tinten omdat die een opgesloten vibe creëren. Als je je woonkamer echt ruimer wilt doen lijken, dan moet je kiezen voor witte muren. Op deze foto zie je hoe XXX.

Kies voor een harmonieus kleurenpallet

Een van de beste manieren om een kleine ruimte in te richten, is door een kleurenpalet te gebruiken dat harmonie en continuïteit uitstraalt. Probeer een aantal kleuren perfect en consistent met elkaar te combineren, waardoor het vernauwend gevoel vermeden wordt. Je kunt ook bijvoorbeeld opteren voor de combinatie van witte muren-zwarte accenten en grijze sofa’s met kleurrijke kussens. Waarom? Wel, dat bespreken we verderop in dit artikel.

Ontwerp een kleine woonkamer vol attitude

Als je meer attitude of punch wilt toevoegen aan je woonkamer, dan kan dit zeker en vast met kleur. Hoewel we afraden om felle kleuren op de muren te gebruiken, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om accessoires toe te voegen in zeer opvallende kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor knalrode kussens, helder blauwe kleine bijzettafeltjes en funky kleurige stoelen. Het wit van de muren zorgt voor een ruim gevoel en de kleuren zorgen ervoor dat de kamer direct meer leven ingeblazen wordt. 

Ga voor zoveel mogelijk natuurlijk licht

Net zoals wit, zorgt natuurlijk licht ervoor dat de kamer ruimer aanvoelt. Om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik kunt maken van het daglicht, moet het natuurlijk licht altijd de kans krijgen om ‘naar binnen te komen’. Probeer dus voornamelijk jaloezieën te gebruiken. Als er niet veel natuurlijk licht is, dan kun je ook nog wat lampen in de woonkamer hangen. Kies vooral voor lampen met een eenvoudig design die een gevoel van helderheid en ruimte creëren. 

Benut de muren ten volle

Het is ook belangrijk dat je de muren steeds op de meest optimale manier benut. Niet alleen door er lange smalle kasten tegen te plaatsen, maar ook door er bijvoorbeeld multifunctionele items aan te bevestigen. Dit TV-meubel is uiterst geschikt voor je televisie en doet ook dienst als een boekenplank. Omdat de kabels slim achteraan verborgen werden, wordt de TV een echt decoratiestuk in de kleine woonkamer. Als je de TV volledig wilt wegwerken, zorg er dan voor dat het verborgen zit achter een uitschuifbare kast.

Maak een spiegelmuur…

Spiegels zijn een geweldige manier om je kleine woonkamer groter te doen lijken. Het is daarbij belangrijk dat je niet de ‘gewoonlijke’ rechthoekige of vierkantige spiegels kiest, maar wel voor spiegels in diverse vormen en formaten. Die creëren een ruimtelijk effect en voegen een design element aan de ruimte 

… of ga voor een grote spiegel!

Hier zie je hoe er voor een grote spiegel gegaan werd in plaats van voor verschillende kleintjes. De reden hiervoor is omdat een groot formaat een gevoel van diepte in de woonkamer weerspiegelt. Dankzij die spiegel kan het gereflecteerd (dag)licht zich nog veel beter verspreiden doorheen de gehele kamer waardoor het ruim, licht en ontspannend gevoel nog vergroot wordt.

Laat tussenwanden achterwege

Verbouwing stadswoning, B-TOO B-TOO Minimalistische woonkamers

Hoewel tussenwanden voor de nodige privacy zorgen, zijn ze niet echt geschikt voor kleine woonkamers. Als je je woonkamer groter wilt laten lijken, dan raden wij aan om tussenwanden achterwege te laten. Dankzij open plattegronden bespaar je ruimte en zorg je voor een ruimer gevoel. Wees dus niet bang om je woonkamer, eetkamer en keuken in elkaar te laten overlopen.

Kies voor een gezellige open haard

Open haarden geven in een instant een romantische en gezellige sfeer aan een kleine woonkamer, dus als je het geld hebt om een echte open haard of een kunstmatige versie te laten installeren door onze professionals, dan moet je dit zeker eens overwegen. 

Blaas de kamer direct meer leven in!

Als je de kleine woonkamer direct meer leven en avontuur wilt inblazen, dan zijn kunstwerken de perfecte optie voor je. Je hoeft zeker niet te gaan voor een opvallend stuk. Misschien wil je wel verschillende kleine kunstwerkjes met elkaar combineren om zo een impressionante woonkamer te ontwerpen die een groot gevoel uitstraalt.

Planten zijn key

Planten zijn misschien het laatste waaraan je denkt als je een kleine woonkamer gaat inrichten (omdat er nu eenmaal belangrijkere benodigdheden zijn die in de kamer moeten staan), maar toch mogen planten niet ontbreken. Ze zorgen voor een gevoel van sereniteit en rust en hebben een positieve impact op je lichaam en geest. Opteer wel altijd voor hoge planten, want die zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Als je nog meer kleine en schitterende kleine woonkamers wilt ontdekken, dan kan dit ideabook je zeker helpen.

Welke tips ga je toepassen? Laat het ons weten via de comments

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!