Geldermalsen: van schuur tot huis

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Op het platteland bij Geldermalsen vind je een bijzonder bouwwerk dat ooit een schuur was. Een architectenbureau uit Rotterdam heeft hier van een oude schuur een prachtige, moderne woning gecreëerd met behoud van het originele, klassieke exterieur. Maxwan Architects and Urbanists is een architectenbureau dat wereldwijd bekend staat door zowel hun internationale als nationale projecten. De spectaculaire vernieuwingen van de stationsgebieden bij Rotterdam CS en Leiden CS zijn bijvoorbeeld door dit bureau gecreëerd. Maar ondanks de uitvoering van grootse projecten die tot in Moskou reiken is Maxwan Architects innovatief genoeg om ook van een kleine, Hollandse schuur een groots design naar internationale standaarden af te leveren!

De opdracht

Het verhaal begint bij de koop van een oude schuur langs de rivier de Linge in Geldermalsen. De eigenaren kloppen aan bij Maxwan Architects met het verzoek hun droom werkelijkheid te maken en van deze oude schuur een gemoderniseerde, opgeknapte en stijlvolle woning te maken waarin de eigenaren kunnen ontspannen, hun vrienden in kunnen ontvangen en wijnproeverijen kunnen organiseren voor hun klanten. Hier zien we het resultaat in de vorm van een modern ingerichte woonkeuken dat met oog voor licht en ruimte is uitgedacht maar waar de oude historie van het gebouw ook een plekje heeft gevonden.

Maar laten we weer even teruggaan naar het begin…

Het gebouw

In eerste instantie hadden de eigenaren de schuur een eenvoudige uitbouw meegegeven door 10 meter lengte, over twee vloeren verdeeld, aan de bestaande constructie toe te voegen. Maar, na bezichtiging door de Maxwan architecten bleek de woning slecht leefbaar te zijn: donker, bedrukkend en zonder enige relatie tot het prachtige landschap waarin het gebouw staat. Daarnaast waren de openingen (ramen en deuren) in de façade te klein, op de verkeerde plek of beide. De architecten stelden voor de inrichting van het huis te inverteren en de kantoren en opslagruimte in de recente uitbouw te plaatsen en de privéruimten in de oude schuur vorm te geven om zo optimaal van de originele, landelijke sfeer van het bouwwerk gebruik te maken. Daarnaast werd de façade aangepast tot er een aangenaam symmetrisch, open en uitnodigend aanzicht ontstond dat gebruik maakt van gemoderniseerde kozijnen en glaswerk maar met behoud van de traditionele vorm en stijl van de schuur.

Meer licht

Zoals we in deze afbeelding goed kunnen zien is er bij de overgang tussen muren en dak een strook van de constructie compleet verwijderd om plaats te maken voor ramen langs de gehele lengte en aan beide zijden van het gebouw. In combinatie met de witte muren en de witte schuine wanden naar de nok is er zo een ongelooflijke hoeveelheid licht en ruimtelijkheid in de woning gebracht dat dankzij de deels afgebroken en zwevend vormgegeven tweede verdieping door de gehele ruimte kan spelen. Door de oude dakspanten in originele staat te houden is het karakter van deze schuurwoning behouden gebleven en wordt warmte en huiselijkheid toegevoegd aan het woongedeelte.

Huiselijk

Terug naar de woonruimte zien we hier hoe er met gebruik van het contrast tussen hout en lichte wit- en grijstinten wederom ruimtelijkheid en warmte opgeroepen wordt. Dankzij het zachte kleed en de kleurige kussens is van deze open haardplek een ontspannen en gezellige ruimte gemaakt dat niet door zware of vele meubels gestoord wordt.

Deze afbeelding vertoont ook het bijzondere meubel dat door de architecten voor deze woning ontworpen is en keuken, trap en bibliotheek in één vormt. Zo worden de begane grond en bovenverdieping samengetrokken in de overgang van wit naar hout en van beneden naar boven. Het luchtige design van de trap toont weer het talent van Maxwan om alle mogelijke ruimte in deze woning te ontdekken en uit te buiten.

De bibliotheek

De rondleiding door deze fantastische renovatie besluiten we met een close-up van de trap en de bibliotheek die, zoals we hier zien, samen een eenheid vormen en naadloos in elkaar overlopen. Zo is een minimalistisch, overzichtelijk en vooral bijzonder mooi geheel gecreëerd dat ook de ruimte biedt om eenvoudig en gemakkelijk plaats te nemen om door de persoonlijke collectie boeken en tijdschriften te bladeren.

Het brede talent dat Maxwan Architects and Urbanists vormt heeft zich hier op spectaculaire wijze bewezen door deze traditionele schuur in Geldermalsen om te vormen tot een modern, licht en in stijl functionerende woning!

Zou je hier wel willen wonen? Vertel ons wat jou aan deze schuurwoning bevalt!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!