Laminaatvloer voor in Huis Kiezen: Hou Rekening met deze 16 Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Flinke aanbouw woonhuis Zeist, Boks architectuur Boks architectuur Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Een laminaatvloer is al jaar en dag een populaire keuze voor in huis. Het is relatief goedkoop, zorgt voor een authentieke houtlook en is zeer duurzaam en daarom maken er steeds meer mensen gebruik van. Laminaat komt in alle kleuren, vormen en formaten voor. Toch is het belangrijk dat je twee keer nadenkt bij het kiezen van je laminaatvloer. Zo moet je rekening houden met de kamer waarin je de vloer gaat plaatsen, welke soort laminaat je wilt gebruiken, in welk design de vloer geplaatst moet worden, etc. Om ervoor te zorgen dat je de juiste vloer kiest, geven wij hier 16 tips en vloerdesigns mee die je in het achterhoofd moet houden als je bij een van onze professionals gaat aankloppen voor het leggen van een (nieuwe) laminaatvloer.

Voordelen

Net zoals een houtenvloer, vinylvloer of elke andere soort, komen ook laminaatvloeren met zowel voor- als nadelen. In dit onderdeel gaan we in op de voordelen en wat verderop bespreken we ook de nadelen.

• Laminaat is er in diverse prijsklassen: Aangezien er zowel goedkope als duurdere laminaatvloeren zijn, is er voor ieder budget een vloer beschikbaar. Hoewel sommige vloeren duur kunnen uitvallen, zijn de meeste laminaatvloeren relatief betaalbaar.

• In allerlei vormen en kleuren: Laminaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en daardoor is er altijd wel een vloer dat perfect aansluit bij het interieur. Je kunt opteren voor een laminaatvloer met een houtlook, maar ook voor eentje die iets meer weg heeft van natuursteen. Natuurlijk komen de vloeren ook in verschillende donkere en lichte kleuren.

• Authentieke houtlook: Dankzij de laminaatvloer haal je de echte houtlook in huis en dit tegen een kleiner prijskaartje. Tegenwoordig zijn er laminaatvloeren die voorzien zijn van reliëf en noesten.

• Zeer duurzaam: Als de planken beschadigd geraken, kun je die zeer eenvoudig vervangen, zeker bij kliklaminaat. Moest je verhuizen, dan heb je geluk, want de laminaatvloer kan uitgebroken worden en terug herlegd worden in de nieuwe woning. Als je de vloer goed onderhoudt, heb je er jarenlang geniet van.

• Het is eenvoudig zelf te leggen: Hoewel je voor het leggen van een laminaatvloer een van onze professionals kunt inschakelen, kun je die vloer ook zelf leggen dankzij het handige kliksysteem

• Perfect te combineren met vloerverwarming. Zelfs al heb je vloerverwarming kun je nog steeds opteren voor een laminaatvloer.

• Eenvoudig te onderhouden: Laminaatvloeren zijn niet alleen gemakkelijk te leggen, maar ook eenvoudig te onderhouden. Gewoon stofzuigen en dweilen en je vloer blijft in optimale conditie.


Nadelen

Jammer genoeg zijn er ook een paar nadelen verbonden aan laminaatvloeren dus hou hier zeker rekening mee als je voor dit soort vloer gaat:

• Gevoelig voor krassen: Een laminaatvloer is een van de vloerensoorten die het minst bestand is tegen krassen.

• Weinig demping: Hoewel er goedkope laminaatvloeren zijn, bieden die niet zoveel demping van het (contact)geluid

• Gevoelig voor kromtrekken: Als je overweegt om de laminaatvloer in de badkamer te leggen, is het wel belangrijk dat je in het achterhoofd houdt dat de vloer kan kromtrekken door vocht

• Sneller vuil: Een laminaatvloer wordt relatief snel vuil, zeker omdat er tussen de naden vuilresten en stof kan blijven zitten. Het voordeel is wel dat deze vloersoort gemakkelijk schoon te maken is.


Patronen en kleur

Een van de aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van laminaat, is het uiterlijk ervan. Het houtpatroon zorgt voor grote diversiteit in patronen en kleuren en hierdoor is er ongetwijfeld een vloer die perfect is voor in je woning. De kleur van het laminaat, daarentegen, heeft invloed op de sfeer en de belevenis van de ruimte. Als je voor donkere tinten gaat, lijkt de ruimte zowel kleiner als sfeervoller. Een lichte kleur zorgt dan weer voor een open gevoel en zorgt ervoor dat de kamer minder beslagen overkomt. Het licht in een ruimte verandert de hele dag door en daardoor kan het lastig zijn om de juiste kleur te kiezen. Wij raden aan om de kleur te bepalen op verschillende momenten van de dag (bijvoorbeeld zowel ’s morgens als ’s avonds) zodat je 100% zeker bent van de kleur)

Vorm

Het is ook belangrijk dat je de juiste vorm van het laminaat kiest. De vorm heeft namelijk een invloed op het patroon waarin de vloer gelegd wordt. Als je voor een laminaatvloer gaat, dan kun je opteren voor tegels, planken of een visgraatmotief.

V-groef of niet

Je krijgt ook de keuze uit laminaat met of zonder een v-groef. Als je voor de echte onvervalste houtlook wilt gaan, dan is een vloer met v-groef uiterst geschikt voor je. Dit is omdat de v-groeven ervoor zorgen dat de groeven meer zichtbaar zijn. Een vloer zonder groeven daarentegen zorgt voor een strakkere uitstraling.

Dikte

Het is ook belangrijk om na te denken over de dikte van de laminaatvloer. Als je vaak over de vloer loopt (bijvoorbeeld als je de laminaatvloer wilt leggen in de woonkamer), dan betekent dit intensief gebruik dat je moet gaan voor een dikte tussen 8 en 10mm. Wordt de vloer gelegd in ruimtes die minder gebruikt worden, dan is een vloer me een dikte van 7mm voldoende.

Het volledig interieurdesign

Als je een nieuwe laminaatvloer gaat aanleggen, moet die 100% passen bij het bestaand interieur. Sta dus zeker op voorhand een stil bij de algemene look die het volledig interieurdesign uitstraalt. Het is belangrijk dat je die look en sfeer behoudt. Is je woning voorzien van een landelijke stijl? Opteer dan voor bruintinten. Wil je een natuurlijke uitstraling verkrijgen? Dan zijn lichte of natuurlijk ogende vloeren perfect.

Kosten

Zoals vermeld zijn laminaatvloeren relatief goedkoop waardoor die een minder grote hap uit je budget vereisen. Het is wel nog altijd van cruciaal belang om een vooropgesteld budget in het achterhoofd te houden zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

De waterbestendigheid

keuken met trap ARK+ Moderne keukens kasten,Eigendom,aanrecht:,Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,Vloeren,houtbeits,Vloer,muur

Als je laminaat legt in de badkamer of keuken, dan moet die vloer water -en vochtbestendig zijn. Anders kan het laminaat namelijk kromtrekken en dat wil je natuurlijk vermijden. Als je nog meer inspiratie wenst voor keukenvloeren, dan is dit ideabook zeker iets voor je!

Hou ook rekening met de ondergrond

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ondergrond waarop je het laminaat gaat leggen. Moet er nog een waterbestendig of geluiddempende ondergrond gelegd worden. Als er al een vloerverwarming ligt op de ondergrond, dan heb je geluk. Een laminaatvloer is namelijk compatibel met vloerverwarming, aangezien die de warmte steeds doorgeeft.

Voorzie altijd genoeg laminaat

Woonkamer ARCHiD Klassieke woonkamers ornament,renovatie,verbouw

Als je een offerte laat opmaken door een van onze professionals of zelf gaat bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt, is het van cruciaal belang dat er steeds 10-25 procent meer laminaat berekend wordt dan dat je nodig hebt. Bij het aanleggen van een laminaatvloer zul je altijd wel een paar stukken hebben die niet gelegd kunnen worden. Moest je dan na het leggen van de vloer toch nog steeds planken overhouden, dan kun je die gebruiken om later beschadigde of versleten planken te vervangen. Hieronder gaan we dieper ingaan op welke soorten van laminaat je kunt aanleggen.

Kliklaminaat

VERBOUWING JAREN '70 WONING, a-LEX a-LEX Moderne woonkamers Meubilair,Bank,Interieur ontwerp,Woonkamer,Plant,Vloer,Grijs,Vloeren,Comfort,Kamerplant

Kliklaminaat wordt gelegd door middel van een kliksysteem en is lijm-vrij. De klikverbinding tussen groef en veer zorgt ervoor dat je gemakkelijk twee planken aan elkaar kunt klikken. Hierdoor kun je niet alleen zeer gemakkelijk de vloer aanleggen, maar ook eenvoudig vervangen door een andere als je dit wenst.

Extra breed laminaat

Extra breed laminaat is laminaat dat meestal tussen 19 en 28 cm breed is. Omwille van die extra breedte, is deze vorm van laminaat ook nog iets duurder dan andere soorten.

Vlak laminaat

Vlak laminaat is een laminaatsoort zonder v-groef. Hierdoor krijg je een strakke en vlakke vloer die geen groeven heeft.

Tegellaminaat

Tegellaminaat ziet eruit als echte vloertegels en hierdoor is het steeds populairder geworden.

Waterbestendige versie

Waterbestendig laminaat is de perfecte soort voor in badkamer en keuken. De waterbestendigheid wordt gegarandeerd door extra toplaag en een speciale watervaste lijm. Je kunt ook gerust je volledige woning uitrusten met waterbestendig laminaat.

In welke ruimte ga je je laminaatvloer leggen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine