De 11 Beste Soorten Kranen voor Je Gootsteen: Tips en Ideeën

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
NX902 Mat glas indigoblauw , Eiland de Wild Keukens Eiland de Wild Keukens Minimalistische keukens
Loading admin actions …

Ga je voor de eerste keer een keuken ontwerpen of ga je je huidige keuken een make-over geven? Dan zul je ongetwijfeld nadenken over welke kleuren, keukenaccessoires, materialen, etc. gebruikt zullen worden. Opteer je voor een prachtig kookeiland, een echte Amerikaanse frigo of een minimalistisch design? Waar je ook voor gaat, het is belangrijk dat je ook nadenkt over welke kraan je gaat installeren boven of in je gootsteen. Hoewel een keukenkraan vaak over het hoofd gezien wordt, draagt die enorm bij tot de functionaliteit en het design van de ruimte. Daarom geven wij hier de 11 beste soorten kranen voor je gootsteen mee. We gaan niet alleen dieper in op welke materialen je kunt gebruiken voor je kraan, maar ook hoe je op de beste manier de keukenkraan kunt uitkiezen en schoonmaken. Neem dit ideabook door en kom alles te weten over de perfecte gootsteenkraan!

Belangrijke vragen die je je moet stellen

Voordat je je kraan uitkiest en installeert, is het belangrijk dat je jezelf een paar cruciale vragen stelt. Zo moet je nagaan wie voornamelijk de kraan gaat gebruiken (zodat je die op juiste hoogte kunt installeren), wat voor gootsteen je hebt, of je wilt inspelen op duurzaamheid en wat het maximaal budget voor je kraan is. Deze aspecten hebben namelijk invloed op de soort kraan waar je voor moet gaan.

Rechts of links bedienen?

Een ander belangrijke vraag waarop je een antwoord moet vinden, is of dat je de kraan links of recht wilt bedienen. Installeer je de kraan links met de gootsteen aan de rechterkant? Dan zul je merken dat dit niet zo een handig design is. In dat geval kies je namelijk het beste voor een kraan die je vanaf de rechterkant kunt bedienen. Om je een praktisch voorbeeld te geven: Het hand waarmee je de pan of keukenpost vastpakt, is ook de hand die je gebruikt om de kraan te bedienen. Plaats je de kraan mooi in het midden? Dan creëer je een design dat je de meeste bewegingsvrijheid geeft, want je kunt daarmee zeer eenvoudig zowel de linkse als de rechtse afwasbak gemakkelijk met water vullen. Hou dus zeker de plek van de kraan ten opzichte van de gootsteen in het achterhoofd en stem de plaatsing van je kraan daarop af. 

Opteer voor een uittrekbare kop aan de kraan…

Het kunnen vullen van de afwasbakken en het afwassen van het keukengerei wordt nog gemakkelijker als je kiest voor kraan met uittrekbare kop. In zo’n kraan zit een uittrekbaar deel, dat enorm handig maar ook onzichtbaar is. Als je de kop niet gebruikt, dan ziet de kraan eruit als een reguliere versie. Gebruik je het uittrekbare stuk om je bak schoon te spoelen of te vullen met water, dan kun je de kop zeer eenvoudig uit de kraan trekken. Het stuk zit verborgen in de kraan met een flexibele slang zodat je de kop in alle richtingen kunt bewegen en alle hoekjes en kantjes van de afwasbak(ken) kunt bereiken. Dankzij deze slang kun je de kop ook zeer eenvoudig in de kraan terugplaatsen en ziet je keukenkraan er weer uit als een ‘normale’ versie. Functionaliteit, handigheid en moderniteit, dat is wat een uittrekbare kop aan de kraan je kan bieden!

… zeker als je niet veel tijd wilt besteden aan de afwas

Ben je iemand die elke dag verschillende maaltijden bereid, heb je geen vaatwasmachine en wil je niet elke avond tot aan je ellebogen in afwas en vuile vaat zitten? Dan is een kraan met uittrekbare kop perfect voor je! Dankzij het handig ontwerp kun je namelijk de richting van het water bepalen en kun je bijvoorbeeld de rechterbak vullen met warm water en de linkerkant met koud. 

Stel het design af of je wensen en smaak

Zoals je uit dit ideabook kunt afleiden, komen keukenkranen in verschillende vormen, kleuren en materialen voor. Hierdoor kun je het design van de kraan volledig afstemmen op je wensen, smaak en creatieve ideeën. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke kraan met draaiknoppen voor warm en koud water, een meer modern exemplaar met maar één hendel, een wondermooie kraan met sierlijke ronde vormen, een al even prachtige versie met een vierkante of rechthoekige afwerking, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos! Check dus zeker eens onze website en laat je inspireren of contacteer een van onze professionals om samen een unieke kraan voor je gootsteen te ontwikkelen. 

Kies voor een kraan met een regelbare waterstroom

Wist je dat sommige keukenkranen voorzien zijn van een regelbare waterstroom? Die kranen bieden je de mogelijkheid om een zachte straal te selecteren als je bijvoorbeeld groenten en fruit wilt afspoelen, maar bijvoorbeeld ook een hardere straal als je hardnekkig vuil van je pannen wilt verwijderen. Je kunt niet alleen de ‘hardheid’ van de waterstroom bepalen, maar ook de temperatuur van het water. Als je opteert voor een kraan met regelbare waterstroom, dan kun je het stomend water gebruiken voor het koken en afspoelen van spaghetti, het vullen van potten met heet water, etc. Je kunt dit water ook gebruiken om thee te zetten en je hoeft dus niet te wachten totdat het water in je waterkoker warm geworden is. 

Roestvrijstalen gootsteenkraan

De roestvrije stalen gootsteenkraan is ongetwijfeld een van de klassiekers op vlak van keukenkranen. Deze soort blijft tot op vandaag enorm populair en daar zijn een paar goede redenen voor. Roestvrij staal is namelijk erg hygiënisch en is niet schadelijk voor de gezondheid. Zo is het voedselveilig, zuurbestendig en roestvrij, waardoor het perfect is voor in de keuken en tijdens het bereiden van maaltijden. Een ander voordeel van roestvrijstalen keukenkranen (en de eventueel bijhorende gootstenen) is dat ze een tijdloze look uitstralen. Hierdoor passen ze in elke keuken en zorgen ze voor een uniek design. Zowel het gewicht als de prijs roestvrijstalen gootsteenkranen zijn ook enorm laag. De kranen zijn licht en eenvoudig te monteren, zeker als je een van onze professionals inschakelt. Jammer genoeg komt een roestvrij stalen gootsteenkraan ook met een nadeel. Zo’n kraan is niet volledig krasvrij, waardoor de kraan snel beschadigd kan geraken. 

Massief messing keukenkraan

Als je een keukenkraan wilt die een lange levensduur heeft en die je enorm vaak kunt gebruiken, dan is een massief messing keukenkraan perfect voor je. Hoewel zo’n kraan relatief zwaar is, is het erg bestand tegen veelvuldig gebruik en tegen hard water. 

Verchroomd messing kraan

Wil je de handige eigenschappen van een massief messing keukenkraan in huis halen zonder dat je daarvoor je bankrekening moet leegplunderen? Kies dan voor een kraan gemaakt van verchroomd messing. Het materiaal is namelijk een goedkoop alternatief voor een massief messing kraan en heeft eveneens ook een lange levensduur. Dit is omdat de kraan voorzien is van een stevige beschermlaag die lang meegaat. Het is dus niet te verwonderen dat verchroomd messing een van de meest voorkomende materialen is voor keukenkranen. 

Zinken keukenkraan

Wil je niet veel geld uitgeven aan een (nieuwe) keukenkraan? Opteer dan voor een zinken keukenkraan, want zo’n exemplaar is namelijk voorzien van een klein prijskaartje. Zinken keukenkranen komen ook met een sterke beschermlaag en relatief lange levensduur, maar jammer genoeg zullen ze ook snel roesten als de beschermlaag aangetast wordt.

Hoe kun je de keukenkraan eenvoudig schoonmaken?

Als laatste willen we je ook nog een paar tips meegeven over hoe je op de beste manier je nieuwe gootsteenkraan kunt laten blinken: 

• Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen die chloorbleekloog, azijn- of zoutzuur of methaanzuur bevatten om je keukenkraan schoon te maken. Probeer ook schurende reinigingsmiddelen en schuursponsen te vermijden, want die kunnen krassen achterlaten op je kranen.

• Gebruik steeds één schoonmaakproduct en dus niet verschillende merken door elkaar. Dit is omdat je steeds de gebruiksinstructies omtrent de dosis en inwerktijd in het achterhoofd moet houden. 

• Als er kalk ontstaan is, kun je dat het beste verwijderen met een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Spuit het reinigingsmiddel op een zacht katoenen doekje en veeg daarmee de kraan schoon. Laat het middel zijn werk doen en spoel daarna de kraan af met proper water. Veeg die daarna nog even af met een droge doek en je verkrijgt in een instant een blinkende gootsteenkraan.

Wil je nog meer tips omtrent het kiezen van je keukenkraan? Neem dan zeker eens dit ideabook door!

Hoe ziet je nieuwe kraan voor je gootsteen eruit? Laat het ons zien via de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!