Een loft appartement in Barcelona

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het Raval district in Barcelona, in een gebouw uit 1860, heeft architect Alex Gasca een klein appartement gerenoveerd: 40 m² groot is dit het thuis geworden van een fotograaf. Door de scheidingsmuren weg te halen is één grote, vloeiende ruimte ontstaan waar licht het meest aanwezige materiaal is. Als immaterieel materiaal dat de gehele ruimte erin doet baden vervagen onderscheidingen en laat iedere textuur weer anders oplichten. Zo is een ruimte ontstaan waar geen donkere kamers en hoeken zijn, maar waar een visueel open en aantrekkelijke sfeer heerst.

Het concept

Naast de Sant Antoni markt, op de hoogste etage van dit 6 verdiepingen tellende gebouw, vinden we deze loft dat uitzicht biedt op de gevarieerde, multiculturele buurt. Vele ramen, verspreid over alle muren, laten het licht iedere hoek en donkere plek vinden van dit gerenoveerde appartement. Het is juist dit natuurlijke licht dat de aandacht naar het interieur richt. Wat dan opvalt is de gedeeltelijke partitie van glazen blokken dat de badkamer privacy geeft zonder het overvloed aan licht te hinderen.

De functies

Vanuit dit perspectief zien we goed hoe de glazen partitie in de ruimte functioneert. De lange, glazen ruimte die de badkamer huist scheidt twee andere kamers: de slaapkamer, dat met een groot raam een ruime en lichte kamer vormt en een keuken dat met hout en beton de industriële stijl van deze loft goed aanvult. Deze twee ruimten vormen niet de gehele ruimte van het huis maar houden een strook ruimte vrij van de ingang naar de achterwand waarvandaan je alle gebieden kunt zien en bereiken. We kunnen dit zien als een soort dagruimte waarin geleefd wordt tussen het slapen en koken in.

De materialen

Bij het afbreken van het oude interieur – het verwijderen van de muren en de vloerbekleding – werden een aantal elementen blootgelegd die nu een integraal onderdeel vormen van de inrichting en stijl. Dit valt het meeste op door het plafond, waar het bijzondere structuur van dakbalken en bakstenen in originele staat is gehouden en dit appartement een huiselijk industrieel karakter geeft. Ditzelfde effect wordt versterkt dankzij de blootgelegde constructie van de muur links, waar het patroon van de stenen en het mortel een natuurlijke decoratie vormen. In contrast met de muur en het plafond zijn de overige muren glad en eenvoudig wit vormgegeven terwijl de nieuwe houten vloer en het keukenblok van hout en beton het geheel tot een eenheid maken in kleur en materiaal.

Trukendoos

Zoals we al genoemd hebben verschuilt zich achter het glazen compartiment een prachtige badkamer. Deze lichtgewicht en aangename badkamer is in twee richtingen gebouwd zodat bij het binnengaan zich links de douche bevindt en rechts de wastafel. Waar normaliter betegeling zou zijn zien we hier de glazen constructie van de binnenkant, dat een elegant contrast vormt met het ruwe plafond en de donkere betonnen vloer.

Doordat er geen deur is en er zo een ruime doorgang van de slaapkamer naar de badkamer is, ontstaat er veel ruimte en ventilatie zonder verlies aan persoonlijke privacy. Hier zien we hoe het beton van de vloer ook gebruikt is voor de wandbekleding en de wastafel, waardoor de ruimte een sereen geheel vormt. De ruwe bewerking van dit materiaal brengt de ruimte hier weer samen met het plafond en maakt van de badkamer een waardige toevoeging aan dit appartement.

Het laatste geheim…

Na een compleet beeld van dit appartement vragen we ons natuurlijk af waar de wenteltrap naartoe leidt… Als we de stalen treden volgen vinden we bovenaan een groot terras dat een spectaculair uitzicht over Barcelona biedt. Lopend over de gehele lengte van het appartement kan de bewoner hier genieten van het weer, het uitzicht en vooral: het licht, dat door het trapgat ook naar binnen schijnt. Zo eindigen we waar we begonnen: bij licht. Hier zien we weer goed hoeveel licht en leven door dit minimalistische ontwerp schijnt en van raam naar raam je oog door de ruimte leidt en je uiteindelijk naar boven en naar de vrijheid van het terras buiten brengt.

Als creatief werk kunnen we ons goed voorstellen hoe een creatief kunstenaar zich hier direct thuis voelt. Met meer dan genoeg ruimte voor alle mogelijke kunst uitspattingen maar met alle nodige voorzieningen bij de hand kan zo in stijl kunst en creativiteit ontdekt worden.

Wat vind jij van deze industriële inrichting van de loft? Deel je mening hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!