Je washok op orde, wij hebben de 6 gouden tips | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je washok op orde, wij hebben de 6 gouden tips

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Scandinavische badkamers van Elfa Deutschland GmbH Scandinavisch
Loading admin actions …

De wasmachine en droger, wasmiddel en kleding, manden en emmers: het kan best druk zijn in je washok. Hoe zorg je er dan voor dat de ruimte netjes oogt? Het kan soms nog een hele prestatie zijn om het allemaal voor elkaar te krijgen, we geven het toe. Met een fikse dosis doorzettingsvermogen en een beetje ruimtelijk inzicht kom je al een heel eind. Hoewel, de situatie kan best nog ingewikkeld zijn wanneer je vanwege ruimtegebrek toe moet met een vierkante meter, of de wasmachine geen eigen ruimte heeft. Dan is het van essentieel belang om gebruik te maken van alle hoeken, gaten en muren die je tot je beschikking hebt.

De volgende 6 tips zijn speciaal op een rijtje gezet voor hen die op zoek zijn naar het optimaliseren van hun washok. Ga jij voor de perfecte wasserette aan huis?

Werkbladen

Om in alle comfort te kunnen wassen en drogen is het van groot belang dat je genoeg ruimte hebt om gewoon fijn je werk te kunnen doen. Genoeg werkblad is hierbij zeker belangrijk. Als je niet, zoals hier, vaste bladen in je huis kwijt kunt, kan een opklapblad uitkomst bieden. Dit soort bladen maak je makkelijk vast aan de muur en hoef je enkel en alleen uit te klappen wanneer je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Op die manier hoef je geen kostbare vierkante meters op te offeren om je was te kunnen doen. 

In de badkamer?

Het is natuurlijk ideaal als je je wasmachine, droger en alle spullen die bij de was komen kijken kwijt kunt in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Toch heeft niet iedereen die luxe en zien we vaak dat de wasmachine ondergebracht wordt in bijvoorbeeld de badkamer. Is dit voor jou ook het geval? Geen nood. Zorg dat je een kast of een deel van een kast puur en alleen inricht voor zaken die met wassen te maken hebben. Op die manier heb je alles bij elkaar en is het doen van de was een koud kunstje. Zoek je ten slotte ook nog een plek om je was te drogen te kunnen hangen? Ook dat kan in de badkamer, tenminste, als je voldoende ventilatiemogelijkheden hebt. Kies voor een handige uittrekbare waslijn zodat hij niet in de weg hangt als hij niet in gebruik is!

Gebruik de muren

Vooral als de ruimte die je voor ogen hebt als washok niet al te groot is, is het een goed idee om de verticale wanden optimaal te benutten. De hoogte van een ruimte wordt namelijk vaak over het hoofd gezien terwijl het heus heel handig is om de planken soms tot het plafond op te bouwen. Met een klein trapje erbij kan je er alsnog bij en het geheel wordt er een stuk overzichtelijker van. Kijk ook eens naar de verschillende soorten opbergmogelijkheden. Planken zijn natuurlijk ideaal, maar soms zijn haakjes, hangers, extra zakken (zoals hier op de foto) of een grid net zo handig en overzichtelijk.

Multifunctioneel

Moderne keukens van homify Modern

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg je nou voor een heel eigen wasruimte wanneer je in een studio woont? Wanneer je woning een klein formaat heeft en je door de afmetingen geen washok in kunt richten zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden! Kies bijvoorbeeld voor een multifunctionele invulling van je keuken waarbij je je wasmachine zoals hier, naast je fornuis kwijt kunt. Op die manier maak je optimaal gebruik van de stroompunten. Bovendien staat een wasmachine helemaal niet raar in de keuken en kan je de keukentafel direct ook inzetten als was-vouw-station. Kies ook hier weer voor een enkele kast om al je wasmiddelen, wasverzachters en andere wasgerelateerde producten in op te bergen. Op die manier hou je de verschillende functies makkelijk gescheiden.

Manden, bakken en dozen

Misschien is dit wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven voor een opgeruimd washok: investeer in manden, bakken, containers en dozen. Of ze nu van riet, van hout, van plastic of van welk materiaal dan ook zijn, dat maakt niet uit. Feit is dat het direct netjes en schoon oogt, dat het op die manier makkelijk schoon te houden is en dat je precies weet waar je welk product kunt vinden. Natuurlijk is het wel zaak dat je je manden ergens kwijt kunt. Zorg dus, zoals we hier zien, voor voldoende plankruimte om de dozen op te kunnen bergen. De spullen die je niet vaak gebruikt kunnen mooi bovenin terwijl je de dagelijkse benodigdheden op ooghoogte kunt zetten.

Oog voor detail

Het functionele gedoe is inmiddels geregeld. Alles is netjes opgeborgen, alles heeft een eigen plek en je bent bijna klaar om de deur van je volledig ingerichte washok achter je dicht te trekken. Wacht echter nog heel even: het is tijd voor een laatste check. Ziet het er eigenlijk wel mooi uit? Onze hersenen zijn gemaakt om positief te reageren op zaken die we aantrekkelijk vinden. Dat geldt voor onze echtgenoot, maar net zo goed voor ons washok. Maak het dus ook gewoon mooi. Met een plantje bijvoorbeeld of een mooi trapje om bij de hoogste plank te kunnen komen. Het is dan wel een dagelijks te gebruiken ruimte, maar dat bekent niet dat het niet ook mooi kan zijn! 

Welke tip zijn we volgens jou nog vergeten? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!