Gipsplaten in huis, 10 ideeën om te kopiëren | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Gipsplaten in huis, 10 ideeën om te kopiëren

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Scandinavische kleedkamers van TEKNIA ESTUDIO Scandinavisch
Loading admin actions …

Wij wijden dit artikel aan gipsplaten en hun alternatieven. Gipsplaten zijn namelijk niet alleen praktisch, ze zijn ook decoratief. Wat ons betreft worden gipsplaatwanden (en plafonds) net te vaak in de  interieurversie van het verdomhoekje geplaatst. En dat is jammer, want gipswanden zijn ideaal voor het oplossen van ruimteproblemen. Zo maak je met gips bijvoorbeeld makkelijk extra niches om je spullen in kwijt te kunnen. Bovendien kun je gipswanden zowat overal plaatsen, het materiaal is namelijk licht en erg veelzijdig. De voorbeelden die wij voor je op een rijtje zetten behelzen onder andere de slaapkamer, een walk-in kast en een woonkamer. In dit artikel vind je 7 ideeën (en 3 alternatieven) ter inspiratie.

Een gipswand als room divider

Hoe maak je verschillende partities in je slaapkamer zonder daarbij in te boeten op natuurlijk licht? Gipsplaten bieden een praktische oplossing. Hier zien we bijvoorbeeld een mooi geplaatste gipswand die de twee functies van de slaapkamer indeelt. Tussen de twee platen zijn planken geplaatst die als kledingkast dienen. Een praktisch en functioneel voorbeeld waarbij je zowel het daglicht behoudt als een extra kast creëert om je kleding in kwijt te kunnen.

Gipsplaten voor een dynamische ruimte

Scandinavische huizen van homify Scandinavisch

Met gipsplaten kun je een inspirerende en geheel eigen kamer creëren, zoals hier. We zien in deze kamer de gipsplaten rondom de open haard. In deze woning is onder toezicht van een architect een renovatie uitgevoerd die enorm goed uitgepakt heeft. Het appartement stamt uit de jaren '70 en tijdens de renovatie werden twee uitgangspunten in het achterhoofd gehouden: maak een mooie verbinding tussen de twee verdiepingen en zorg dat de bestaande open haard het middelpunt van de woning blijft. De architect besloot te werken met gipsplaten om zo te komen tot de zachte organische rondingen boven de haard. In combinatie met het pistache groen wordt de functie van de haard nog eens onderstreept.

Gipswanden als borstwering

Gipsplaten kunnen makkelijk fungeren als veiligheidsingreep rondom trappen van een appartement. In het geval dat we hier aanhalen is ervoor gekozen om de gipsplaten te voorzien van een extra laag om kleur en textuur aan het gips te geven. Hierdoor oogt het gips net wat speelser. In combinatie met het felle groen van de overige muren zijn de gipsplaten een mooie manier om veiligheid en speelsheid samen te brengen.

Nieuwe ruimtes met gipsplaat

Decoratief en nuttig tegelijk; de gipsplaatwanden zorgen ervoor dat je makkelijk extra niches kunt creëren in een bestaande ruimte. Dit is vooral voor kleine appartement een mooie oplossing om tot nieuwe opbergruimte te komen. In de keuken die we hier zien wordt gespeeld met het verlagen van het plafond. Het totale wit in combinatie met de speelse kleuren zorgt voor een interessant effect dat de eigenheid van de woning benadrukt. De vierkante niches op de achtergrond dienen als houders voor wijnflessen. Deze mooie functie van gipsplaat is ook makkelijk te integreren in jouw woning!

Valse plafonds in gips

In deze woonkamer is door de architect gebruik gemaakt van gipsplaten om valse plafonds te maken. Mede door deze ingreep is het appartement dat slechts 62 m2 beslaat getransformeerd tot een ruime woning met welgeteld twee (!!) badkamers.  De woonkamer, in dit geval een mooie loft-achtige combinatie met de keuken, is voorzien van een vals plafond waarin spotlights geplaatst zijn. Het appartement oogt super ruim en licht terwijl wel duidelijk blijft dat het appartement verschillende functies heeft. Het kan dus echt, fijn wonen in een klein appartement. Meer weten over het optimaliseren van je kleine appartement? Hier lees je meer tips.

Een heldere oplossing

In dit appartement is duidelijk gebruik gemaakt van een strakke kleurkeuze. We zien wit, zwart en rood als accentkleur. De muren van gipsplaten passen perfect in de woonkamer, en als extra stap is niet alleen voor de wanden, maar ook voor het plafond gebruikgemaakt van gips. Op deze foto zien we hoe het verlaagde plafond mooi uitgelicht is om zo nog meer sfeer (en hoogte!) te geven aan het kleine appartement. Door de verlaging van het plafond gelijk te trekken met de ruimte van de keuken ontstaan ook hier weer twee delen in de kamer. Het scheiden van de functies is vooral van belang voor de optische beleving van de ruimte, Een strak interieur is hier het resultaat.

Een kastruimte in gips

Het is tijd om iets verder te kijken dan enkel gipsplaten muren en plafonds. Gipsplaat kan namelijk ook gebruikt worden om hele meubels te maken. In deze woning zien we dat mooi terug. De ontwerper heeft hier gekozen voor het aanbrengen van gipsplaten langs de muur om zo een mooie basis te maken voor tv, open haard en stereo-installatie. Door de gipswanden strak grijs te verven ontstaat een modern beeld. Het grote voordeel van het gebruiken van gips is hier dat je voordelig een op maat gemaakt meubel neer kunt zetten. Een mooie optie om ook thuis te kopiëren!

Een alternatief: hout

Wil je je kamer indelen in verschillende zones maar wil je geen gebruik maken van gipswanden om dat te doen? Op deze foto zien we een mooi voorbeeld waarin in een alternatief van gipswanden gebruikt is. We zien hier een houten wand die op de gietvloer geplaatst is. De uitwerking is strak en ruimtelijk en wordt nog kracht bijgezet door de slimme uitlichting ervan. Door LED-strips aan zowel de onder- als bovenzijde te plaatsen wordt de hoogte van de kamer benadrukt.

Een alternatief: artistiek met gips

Gipsplaten hoeven niet altijd vierkant en log te zijn. Op deze foto zien we hoe je ook creatief om kunt gaan met gips. Deze gipswand is een aantal dingen ineen: we zien een lamp, tv-meubel en een flessenhouder. Bovendien is deze wand op deze manier een statement in huis, een mooie manier om jouw persoonlijkheid te laten doorschemeren. Voor welke vorm zou jij kiezen?

Alternatief voor gips: ga voor staal

Private House van Ni.va. Srl Modern
Ni.va. Srl

Private House

Ni.va. Srl

Een laatste alternatief voor gipsplaat is het plaatsen van roestvrijstaal als tussenwand. In deze woning zien we daar een mooi voorbeeld van. In combinatie met de gegoten vloeren en industriële look is de materiaalkeuze geen vreemde eend in de bijt. Sterker nog, door het plaatsen van een stalen wand wordt de ruimte mooi samengetrokken. Vergeleken met gepleisterde muren, is staal een goede keuze voor de meer industriële woningen of mensen met een voorliefde voor modern, eigentijds en duurzaam. Staal zou bijvoorbeeld niet misstaan in een enorm loft bijvoorbeeld

Welke van deze opties is jouw favoriet? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!