Stenen Muren – Een Stukje Geschiedenis met Design – Ambitie

Juntos Juntos
VILLA - LA GARDE FREINET - Pierre naturelle, PASSAGE CITRON PASSAGE CITRON Mediterrane muren & vloeren
Loading admin actions …

Spanje – het land van de zon, de pijnbomen, de stranden en de bloeiende rosmarijn. Maar er is zo veel meer aan dit land. Als je goed denkt is vooral ook de architectuur boeiend, historisch en geheel anders dan in de koudere streken van Europa. Denk alleen al aan de muren die de terrassen vormen. Heb je er ooit bij stilgestaan hoe die gemaakt zijn?

Droogsteenmuren

Zo genoemde ‘droogsteenmuren’ zijn een heel bijzonder, want deze bouwwerken zijn gemaakt zonder cement, mortel of ander vulmateriaal. Het is een internationaal cultureel verschijnsel dat UNESCO geclassificeerd heeft als immaterieel cultureel erfgoed.

Droogsteenmuren

Deze droogsteen constructies geven nog steeds vorm aan sommigen landschappen in Spanje en leveren hun bijdrage tot verschillende woonstijlen, landbouw en veeteelt.

Droogsteenmuren

Deze droogsteenmuren werden ooit gebouwd om bijvoorbeeld terrassen te bouwen waarop planten geteeld konden worden. Ze worden gemaakt van de roodachtige stenen die overal te vinden zijn.

 

Speciale muren

Niet alleen in Spanje bestaat deze ‘kunst van het metselen met droge stenen’, maar ook in Griekenland, Cyprus, Frankrijk, Kroatië, Slovenië, Italië en Zwitserland.

Stenen zijn hip

Nog steeds is deze kunst zeer gevraagd, ook al gaat het vaak vooral om het gezicht van ruwe, natuurlijke stenen aan een muur en wordt meestal wél voor materiaal gekozen om deze bij elkaar te houden.

Stenen zijn hip

Zeker in de moderne huizen, wordt met verschillende soorten stenen gespeeld, die zowel verschillende eigenschappen en kleuren hebben.

De hand van de kunstenaar

Ieder stenen muur is uniek en ook de hand van de kunstenaar – vakman kan worden herkend. Als je goed kijkt, heeft ieder muur zijn eigen stijl, zijn eigen ritme. Veel oudere structuren vertonen Romeinse invloeden met grote stenen. Dit wordt nu vaak in nieuwe designs weer opgepakt.

De hand van de kunstenaar

Ieder vakman heeft zijn eigen manier om de stenen te gebruiken en te plaatsen.

De hand van de kunstenaar

Hierdoor ontstaan unieke vormen en kunstwerken. De muur is dan niet alleen praktisch en nodig, maar ook prachtig en uniek design.

Wil je graag verhuizen naar Spanje maar ben je bang dat het te warm is voor je? Lees dan hier hoe je de temperatuur thuis omlaag kunt krijgen…

Heb jij liever een witte muur met muurdecoratie of liever een unieke muur?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!