Onaangekondigd bezoek! Je huis schoon in 5 minuten | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Onaangekondigd bezoek! Je huis schoon in 5 minuten

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Industriële woonkamers van Home Deco Decoración Industrieel
Loading admin actions …

Ding-dong. De bel gaat. Wat, nu al? Ze zouden toch pas om drie uur komen? Iedereen kent dit soort voorvallen wel waarbij je bezoek of onaangekondigd of gewoonweg veel te vroeg voor de deur staat. En wat dan te doen als je om je heen kijkt en je huis is een rommelboel? Snel opruimen natuurlijk! 

Het liefst hebben we natuurlijk altijd een opgeruimd huis dat qua schoonheid niet zou misstaan in een chique interieurtijdschrift. Gelukkig kost het niet heel veel moeite om een huis eens goed op te ruimen. Vooral wanneer het slechts voor het oog netjes moet zijn, zijn er een aantal simpele tips. Kijk bijvoorbeeld eens welke elementen 'ruis' veroorzaken in je opruimkamer van keuze. (Of eigenlijk, hoeveel rommel kan je spotten?) Door met een vuilniszak of opbergmand even een rondje te doen pik je deze elementen er zo uit. Berg ze zo snel mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor vuile kleding, handdoeken, pyjama's op de slaapkamervloer: wandel een rondje met je wasmand en deze troep is zo verdwenen. Heb je hier eigenlijk echt geen tijd voor, doe dan wel het rondje maar gooi de troep in de dichtstbijzijnde afgesloten ruimte, in een kast bijvoorbeeld. Het echte opruimen komt later wel, als het bezoek weer vertrokken is! Een andere tip om snel een opgeruimd huis te hebben is om oog te hebben voor details. Nu de grote rommel weg is, is het van belang de kussens even op te kloppen, de afstandsbedieningen op te bergen en de stoelen en kleden even netjes recht te schuiven. In de keuken berg je nog snel even de vuile borden op, liefst natuurlijk in de afwasmachine maar als dat niet gaat breekt nood wet; niemand gaat in je kasten kijken! Goed, het begin is er, maar er zijn nog veel meer tips voor een prachtig ogend opgeruimd huis in vijf minuten. Ben jij klaar om de snelste schoonmaaktrucs te ontdekken? Let's go.

Ruim de troep op!

De woonkamer van je huis is de eerste en belangrijkste kennismaking die je gasten met jouw woning hebben en dus willen we daar direct een goede eerste indruk achterlaten. De snelle opruimsessie van hierboven heeft al geholpen om overmatige troep op te ruimen. Het stylen is nu aan de orde. Zorg dat je alles even netjes in het gareel zet. Rechte lijnen ogen netter dan schuine en dat geldt voor bijna alles: van de afstandsbedieningen (netjes naast elkaar), tot de stoelen (recht ten opzichte van het vloerkleed). Als alles recht staat is het zaak even te kijken of er nog grote objecten zijn die een stofbeurt kunnen gebruiken. Ga met een geel doekje even snel over de tv en het dressoir. Als je met je bezoek tv gaat kijken en bijvoorbeeld van een voetbalwedstrijd wil genieten, gaat de tv toch het middelpunt van de belangstelling zijn. Een schone en stofvrije tv is dan zeker van belang. 

En dan de woonkamer

In de badkamer is hygiëne natuurlijk van essentieel belang. Eigenlijk zou in dat opzicht deze ruimte altijd aan deze frisse standaard moeten voldoen, het feit dat er bezoek over de vloer komt is daar geen uitzondering in. Toch zijn er kleine ingrepen die je kunt ondernemen om de ruimte nog frisser te doen ogen. Vooral wanneer je een huishouden met kids hebt, kan er namelijk ongemerkt nog best wat troep en viezigheid de badkamer in sluipen. Zorg ook hier weer dat de vloer volledig vrij is en haal een snelle doek over spiegels en kranen. Glimmende oppervlakken ogen frisser dan hun doffe tegenhangers. Vergeet ten slotte niet te checken of er nog voldoende wc-papier is en of de zeep misschien nog bijgevuld moet worden.

De keuken

Moderne keukens van LUSIARTE Modern

We zeiden het hierboven al: de eerste en belangrijkste stap om je huis opgeruimd te doen ogen is om alle 'ruis' te verwijderen. Met andere woorden: ruim snel de troep op! Werp een snelle blik in alle ruimtes die je bezoek gaat zien zoals de keuken en de hal, de eetkamer, je woonkamer en misschien ook de wc. Richt je aandacht direct even op de grote oppervlakken, als deze namelijk blinken ziet de ruimte er ook meteen wat netter uit. Een snelle doek over de hoge oppervlakken en een stofzuigsessie voor de vloeren doet wonderen.

De badkamer

APARTMENT “VERBI” Minimalistische badkamers van Polygon arch&des Minimalistisch Tegels
Polygon arch&des

APARTMENT “VERBI”

Polygon arch&des

De meesten van ons maken iedere dag gebruik van de keuken en dat gebruik vertaalt zich door in een berg servies en bestek om elke dag af te wassen. Omdat we natuurlijk niet de hele dag door de afwas doen, we staan met elk bordje direct met de handen in het stop, kan het zomaar zo zijn dat je aan het eind van de dag een gootsteen vol afwas hebt staan. Als dan het bezoek voor de deur staat, ziet dit er wel heel onoverzichtelijk en ongastvrij uit. Dus was te doen? Wij raden je aan om als de wiedeweerga alles in de afwasmachine op te bergen. Hoe sneller hoe beter. En netjes hoeft het helemaal niet te zijn, de kans dat je bezoek in de afwasmachine kijkt is minimaal. Geen afwasmachine in huis? Als de nood echt aan de man is berg je de troep gewoon snel op in de oven. Het klinkt misschien bijzonder maar.. opgeruimd staat netjes!

Haarvrij

Onze kleine harige vrienden brengen naast veel liefde ook veel haren in ons leven. Het hebben van huisdieren is daarmee niet alleen prachtig, maar kan ook best lastig zijn. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je woning altijd goed geventileerd is en ten alle tijden voorkomen dat je beesten, vooral poezen staan hierom bekend, je bank en bekleding kapot krabben. Om dit euvel te voorkomen kan je een extra beschermlaag op je meubels aanbrengen. Een grand-foulard bijvoorbeeld is bovendien snel op te ruimen wanneer je bezoek over de vloer krijgt. Twee vliegen in een klap, want je bent nu meteen verlost van alle haren! Voor het schoonmaken van je tapijt en meubels zijn er speciale elektrostatische doekjes te verkrijgen. Een snelle haal en ook van je overige meubels zijn de haren verdwenen.

Het belang van licht

Met een vleugje stijl en een gezonde dosis deskundig inzicht kun je het daglicht gebruiken als bondgenoot om een frisse en ordelijke look neer te zetten. Als je bezoek je midden op de dag verrast, is het een gouden tip om meteen alle ramen even open te gooien en je huis te ventileren. De open ramen zorgen voor frisse lucht en een heldere kamer. Als je echter gebruik moet maken van kunstlicht, probeer dan een gezellige sfeer te creëren door vooral indirecte verlichting te gebruiken. Met zachte belichting zet je een intieme sfeer neer en kan je als bonus ook nog in de niet verlichte hoeken wat troep wegmoffelen.

De kleine details

Het is belangrijk om de oppervlakken van meubels mooi opgeruimd te houden en zo te organiseren dat elk element van de kamer visueel de indruk wekt in evenwicht te zijn. Je kunt bijvoorbeeld controleren of de kussens van de bank allemaal op hun eigen plaats staan, fotolijstjes en frames netjes uitgelijnd zijn, en tijdschriften, kranten en ander drukwerk netjes op een stapel liggen. Deze eenvoudige acties zullen niet meer dan een paar seconden in beslag nemen en het is een van de makkelijkste manier om de beste versie van je huis te tonen.

Lekkere luchtjes

Een goed ingericht huis spreekt alle zintuigen aan en zodoende is het belangrijk om al onze zintuigen mee te nemen wanneer je je huis opruimt. Zicht hebben we hierboven al veelvuldig behandeld, maar vergeet ook zeker de prettige geur niet. Probeer thuis een aangename geur te creëren door in ieder geval nare geurtjes te voorkomen. Goed ventileren helpt hierbij. Om een extra fijne geur in je woning te brengen zijn geurkaarsjes en interieurparfums een goede optie. Wees hier wel spaarzaam mee want wanneer je 'geurblind' wordt kan het gebeuren dat je te overdadig met de geuren omspringt. Een parfum dat zelf zijn dosering in de gaten houdt is daarbij perfect. 

En nog een laatste truc

Om stress te voorkomen is het natuurlijk het makkelijkste om een vast schoonmaakschema aan te houden om op die manier je huis in goede staat te houden. Zorg hierbij voor een basis van goede schoonmaakmiddelen, een sterke stofzuiger en veel schone doekjes. Doe zo'n eenmaal per week een grote schoonmaak. Komt er vervolgens onaangekondigd bezoek over de vloer dan hoef je alleen maar de kleine dingetjes op te ruimen. 

Welke tip mis je nog in dit Ideabook? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!