Een steenoven bouwen: hoe doe je dat?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een steenoven bouwen: hoe doe je dat?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
  door La Fleche Design, Mediterraan
Loading admin actions …

Een steenoven om de lekkerste pizza’s in te bereiden, wie wil dat nou niet de achtertuin hebben staan? Maar een steenoven kopen, daar is weinig lol aan te beleven. Het is veel leuker om zelf aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Het is geen makkelijke klus, dat geven we meteen toe. Toch is het met de juiste instructies goed te doen. Hoe moeilijker, hoe beter toch? Wie wil er nou binnen no-time klaar zijn met een leuk klusproject? In dit Ideabook nemen we stap voor stap door hoe jij je eigen steenoven kunt maken. Lees dus snel verder en ga binnenkort al aan de slag!

Stap 1: de basis in elkaar zetten

WWOO Concrete Outdoor Kitchen:  Tuin door NewLook Brasschaat Keukens, Landelijk
NewLook Brasschaat Keukens

WWOO Concrete Outdoor Kitchen

NewLook Brasschaat Keukens

Hier maken we onderscheidt tussen de oven zelf en datgene wat er omheen wordt gebouwd. Voor het tweede kun je verschillende materialen gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan bakstenen. Deze kunnen goed tegen de hitte en een bakstenen steenoven ziet er wat ons betreft gewoon het mooiste uit. De basis bouw je op van onderop en kun je ongeveer één meter hoog maken. Je kunt zelf bepalen hoe groot je oven wordt, als je er maar rekening mee houdt dat er een pizza in moet kunnen.

Stap 2: de brander maken

De brander moet groot genoeg zijn om hetgeen je wilt verwarmen van voldoende warmte te kunnen voorzien. Daarnaast moet er genoeg ruimte over blijven voor de oven om af te koelen. Rondom de brander stapel je een paar rijtjes bakstenen op, waarbij een minimum van vijf aan te raden is. En ook bovenop worden weer bakstenen geplaatst. Je moet het zo zien dat de brander eigenlijk gewoon wordt ingebouwd in je bouwwerk.

Stap 3: de boog maken

  door La Hacienda, Mediterraan
La Hacienda

Morena mexican clay pizza oven

La Hacienda

Bovenop de brander moet de boog komen waardoor je de pizza de steenoven in kunt schuiven. En achter de boog moet een ronding van bakstenen komen om de steenoven helemaal dicht te maken. Dit vraagt wat gepuzzel en is zeker niet het makkelijkste deel van de steenoven om te maken. Veel bakstenen moet je hiervoor op maat snijden of hakken en we raden je aan om vooraf een bouwtekening te maken.

Stap 4: de deuren en de schoorsteen maken

Buitenoven Deluxe:   door Toen=Hier, Landelijk
Toen=Hier

Buitenoven Deluxe

Toen=Hier

Om de oven helemaal af te maken moeten er deuren in de boog worden geplaatst en moet er bovenop een schoorsteen komen. De warmte moet natuurlijk wel de steenoven uit kunnen. Voor de schoorsteen moet je tijdens het dichtmaken van je steenoven dus een gaatje vrij houden. Een diameter van 155 millimeter een mooi formaat voor de schoorsteen. Vergeet niet om aan de deur een handvat te maken dat tijdens het bakken niet heet wordt, anders kun je de deur pas open doen als je pizza alweer koud is.

Stap 5: het eindresultaat

Het maken van een steenoven is geen gemakkelijke klus. We raden je dan ook aan om voor je begint op internet op zoek te gaan naar voorbeelden en bouwtekeningen. Eenmaal klaar mag het eindresultaat er wezen en geniet je zomers van heerlijke steenovenpizza en andere ovengerechten.

Meer weten over leuke doe-het-zelf projecten? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Heb jij nog tips voor het bouwen van een steenoven die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten, Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!