10 innovatieve ontwerpen voor de serre overkapping | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 innovatieve ontwerpen voor de serre overkapping

Daan Nijssen Daan Nijssen
Aanbouw en interieurplan woning Moderne serres van Jolanda Knook interieurvormgeving Modern
Loading admin actions …

Wie houdt er niet van een serre? Deze zonovergoten kamer waar het altijd warm, licht, droog en groen is combineert het beste van binnen en buiten. Ooit waren serres, toen nog beter bekend als wintertuinen, voorbehouden aan koningen, die dure glazen huizen lieten aanleggen om het hele jaar door exotische planten in te laten groeien. Tegenwoordig kunnen echter steeds meer mensen zich deze luxe veroorloven. De serre is dan ook al decennia lang immens populair. Veel serres zijn als uitbouw tegen het huis aangebouwd of zijn zelfs geheel vrijstaand en hebben daarom een eigen overkapping nodig. Voor een luxueuze ruimte als de serre volstaat echter niet elk dak. Gelukkig kan men glazen overkappingen op talloze manieren inrichten en ook andere bouwmaterialen lenen zich goed voor serre overkappingen. Doe hier mee inspiratie op voor innovatieve serre overkappingen.

Victoriaanse serre overkapping

Hoewel wintertuinen en oranjeries al sinds de zeventiende eeuw in Europa voorkwamen, kwam het concept van de wintertuin pas echt tot bloei in het victoriaanse Groot-Brittannië. In dit rijk waar de zon nooit onderging had met immers planten en bloemen van over de hele wereld tot zijn beschikking. Bovendien hadden de Britten destijds een grote voorliefde voor tuinieren. De victoriaanse wintertuin maakte nog steeds volop gebruik van neoklassieke elementen zoals gouden driehoeken en koepelbouw. In deze tijd werd echter ook het voorheen als luxueus beschouwde glas voor het eerst op industriële schaal geproduceerd. In Britse wintertuinen is er dan ook optimaal gebruik gemaakt van glas. Klassiek en modern werden zo gecombineerd.

Een traditionele glazen serre overkapping

Orangeries Moderne serres van Franklin Windows Modern

Hier zien we een voorbeeld van een traditionele glazen serre overkapping. Serre overkappingen van dit ontwerp zijn al decennia lang erg geliefd en niet zonder reden. De schuin oplopende glasplaten, gemonteerd in een frame van stevig wit kunststof, ontmoeten elkaar in het midden en maken zo optimaal gebruik van de driehoekvorm: een vorm die binnen de bouwkunst vrijwel synoniem is met stabiliteit. Het glas laat het zonlicht door houdt de warmte vast. Zo ontstaat er een kunstmatig broeikaseffect waardoor het binnen de serre altijd prettig warm is en waardoor de planten goed kunnen groeien.

Een neoklassieke serre overkapping

Het concept van de serre komt voort uit de wintertuinen die in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw menig Europees hof sierden. Nog altijd associëren veel mensen de serre met luxe en overvloed. Door de serre in te richten in neoklassieke stijl, creëer je eenvoudig de ambiance van de oude wintertuinen. Denkt men aan neoklassiek, dan denkt men waarschijnlijk als eerste aan de gouden driehoek; de vorm die vaak geassocieerd wordt met de daken van Griekse tempels. Een serre gemaakt van glazen panelen, witgeverfde deurposten en raamkozijnen en overkapt met een neoklassiek dak zou niet uit de toon vallen of de berg Olympus.

Overkapping van de vrijstaande serre

Klassieke serres van homify Klassiek

Voor mensen met een grote tuin is een vrijstaande serre een interessante optie. De serre kan zo van alle kanten zonlicht binnenlaten en bovendien siert zo'n vrijstaand glazen gebouwtje de tuin. Een ontwerp dat zich goed leent voor de vrijstaande serre is dan van de paviljoen, zoals in dit voorbeeld. Het hele paviljoen is uitgevoerd in glas. Het witgeverfde houten frame neemt een minimale hoeveelheid ruimte in. Het dak heeft een piramidevorm en bovenop het eerste dak is nog een verhoging aangebracht, dat eveneens een piramidevormig dak heeft. Deze verhoging is er niet alleen voor de sier. In de verhoging zijn ramen aangebracht die met open kan zetten om de buitenlucht binnen te laten. De ramen klappen alleen naar boven over, waardoor ze ook wanneer de openstaan de regen tegenhouden.

Een matglazen serre overkapping.

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland Moderne serres van Mooieverandas.nl Modern
Mooieverandas.nl

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland

Mooieverandas.nl

In beginsel is het broeikaseffect iets moois. Het broeikaseffect zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde relatief constant blijft, waardoor er complex leven mogelijk is. Het is echter het versterkte broeikaseffect waar we voor op moeten passen. Zo ook in jouw persoonlijke broeikas: de serre. Vooral in hete zomers kan de serre veranderen in een sauna en kan de overvloed aan licht een verblindend effect hebben. Een simpel maar effectief middel om dit te voorkomen, is door de overkapping van de serre uit te voeren in matglas. Matglas laat zonlicht door, maar niet te veel en niet te fel.

Serre overkapping van dakpannen

Dat men voor een serre overkapping niet per se glas hoeft de gebruiken wordt goed geïllustreerd door dit voorbeeld. Alle muren zijn uitgevoerd in transparant glas, gemonteerd in een onbeschilderd houten frame, terwijl een dak bedekt met aarden dakpannen het geheel overkapt. Men zou verwachten dat dergelijke uiteenlopende materialen niet goed met elkaar samengaan, maar het tegendeel blijkt waar. Deze serre lijkt nog het meest op een traditioneel Hollands tuinhuisje, alleen dan van glas.

Rieten serre overkapping

Deze is speciaal geschikt voor tropische serre's: een rieten overkapping. Riet roept al snel associaties op met de tropen en is bovendien erg licht. Men kan de gehele overkapping uitvoeren in riet; dit geeft een authentiek gevoel en laat de buitenlucht binnen, maar is ook minder goed bestand tegen regen en bovendien erg brandbaar. Men kan ook rieten matten aanleggen onder of boven de glazen panelen. In dat geval dient het riet voornamelijk als versiering.

Serre overkapping van hout of bamboe

​Zicht vanaf tuinkamer naar tuin Moderne serres van Roorda Architectural Studio Modern
Roorda Architectural Studio

​Zicht vanaf tuinkamer naar tuin

Roorda Architectural Studio

Hout wordt traditioneel veel gebruikt voor vloeren, maar ook plafonds kan men beleggen met houten planken of laminaat. Hetzelfde geldt voor bamboe. Deze duurzame houtsoort is erg in opkomst en kan niet ontbreken in een modern huishouden. Planken gemaakt van bamboe zijn meestal erg smal, wat zorgt voor een welkome afwisseling op de traditionele brede houtplanken. Voer de vloer en het plafond uit in hout of bamboe en de muren in glas. Het is een gouden combinatie.

Beschilderde serre overkapping

Met plafonds kan men van alles doen. Men kan ze vervaardigen van hout, bamboe, steen, beton, en men kan ze uitgebreid versieren. Door het plafond te beschilderen voegt men op een eenvoudige manier iets toe aan de sfeer in de kamer. Wanneer men een serre met een 'gewoon' plafond heeft, is het aan te raden om deze in de kleuren van een blauwe hemel te beschilderen. Om het compleet te maken kan men de muren beschilderen met planten, bloemen, bladeren en vlinders.

​De geïntegreerde serre

Projects Moderne serres van louise2 Modern
louise2

Projects

louise2

Waarom zou je een apart dak bouwen voor je serre als je de serre ook kan incorporeren in het huis? Om het concept van de geïntegreerde serre te illustreren heb ik maar meteen een extreem voorbeeld genomen: we zien hier een knus landhuisje van natuursteen, overkapt met kleine zwarte dakpannen, waarbij een groot deel van de muur is uitgevoerd in glas, waardoor het zonlicht van alle kanten binnen kan komen. Ook hier zie je weer dat de combinatie ouderwets natuursteen en modern glas helemaal niet met elkaar hoeft te vloeken.

Hou jij meer van de traditionele glazen serres, of wil je liever iets moderners. Laat het weten in de reacties.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!