Hoe het Beste Vloermateriaal Kiezen? Wel, met deze 15 Voorbeelden!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten, Nimeto Utrecht Nimeto Utrecht Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

Als je een nieuwe woning gaat inrichten of je huidige woning gaat renoveren, dan zul je waarschijnlijk beginnen met de vloer. De vloer is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van het interieur en er moet veel aandacht aan besteed worden. Dit is omdat de vloer praktisch moet zijn (aangezien je er constant over loopt), maar ook uit het perfecte materiaal moet bestaan (dat perfect bij de ruimte passen). Daarbij komt ook nog eens dat er duizend-en-een soorten zijn waaruit je kunt kiezen voor je vloer. Hout, tegels, vinyl, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos! Maar hoe kun je het beste vloermateriaal kiezen? Wel, door naar deze 15 voorbeelden te kijken. We geven je 15 tips mee, net zoals een paar handige voorbeelden die je zeker eens moet toepassen. Ontdek dit ideabook en laat je inspireren.

Gietvloeren

homify Vloeren

Eerst willen we je een paar soorten vloeren meegeven waaruit je kunt kiezen. De eerste soort is de gietvloer. Dit is de meest moderne trend van het moment. De vloeren worden niet gelegd, maar wel gegoten (what’s in a name, right?). Hierdoor heb je geen naden en krijg je direct een moderne, eigentijdse en industriële uitstraling. Gietvloeren kunnen gelegd worden met allerlei materialen zoals polyurethaan, terrazzo, cement, etc.

Laminaatvloeren

Keuken in donkere uitvoering. 3DDOC Moderne keukens donker,mat,zwart,marmer,tegel,laminaat,hout

Laminaat is nog steeds een van de meest populaire vloeren en daar zijn een paar goede redenen voor. Zo’n vloer is gemakkelijk te leggen, relatief goedkoop en is zeer onderhoudsvriendelijk. Het beste van al is, is dat het geschikt is voor verschillende kamers (slaapkamer, keuken, badkamer, etc.) en dat het perfect te combineren is met een vloerverwarming aangezien de vloer nooit krimpt. Een laminaat vloer is ook eenvoudig te onderhouden. 

Houten vloeren

Net zoals laminaat, zijn ook houten vloeren perfect voor diverse ruimtes. Dit is omdat je verschillende designs kunt maken met het hout. Je kunt de houten latten horizontaal, verticaal of in een speciaal motiefje leggen. Hierdoor kun je de vloer zeer personaliseren. Als je je houten vloer nog meer waterdicht wil maken, dan moet je zeker deze zeven stappen toepassen.

Vinylvloer

Vinylvloer is een van de meest ondergewaardeerde vloeren. Dit relatief goedkoop materiaal zorgt in een instant voor een unieke en stijlvolle ruimte en het is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden ook. Dankzij hun vochtbestendige eigenschappen is de vinylvloer ook perfect voor in de badkamer. Een vinylvloer bestaat uit harde kunststof en uit meerdere lagen (waarvan de bovenste een slijtvaste laag is) waardoor je bijna twintig jaar lang van deze vloer kunt genieten.

Tegelvloeren

Tegelvloeren komen voornamelijk terug in de keuken of badkamer, aangezien je die eenvoudig kunt schoonmaken en aangezien deze vloer enorm sterk en slijtvast is. Hierdoor is het bestand tegen zeepproducten of hete olie-spetters, water en vuil. Natuurlijk zijn deze vloeren ook geschikt voor in de slaapkamer of woonkamer. Met tegels kun je ook nog meer doen op vlak van designss dan met hout of laminaat. Er zijn namelijk grote en kleine tegels die uit diverse kleuren bestaan en daardoor kun je ongeveer elk design ontwerpen.

Betonvloer

Een betonvloer is ongetwijfeld de hype van het moment als het op vloeren aankomt. Dankzij de hedendaagse industriële look brengt deze vloer namelijk een stijlvolle en unieke vibe in je woning. Een betonvloer is perfect voor diegene die niet graag kuisen, want de vloer heeft een hoog onderhoudsgemak, en dankzij de stevigheid van de vloer, gaat een betonvloer ook jarenlang mee. Wil je je beton zelf polijsten? Dan kan dat met deze eenvoudige tutorial.

PVC vloer

Ook PVC is een vloer dat uit diverse lagen bestaat. De kunststof die gebruikt wordt is sterker dan vinyl en dankzij de beschermende toplaag gaat zo’n vloer ook zeer lang mee. De vloer is ook gemakkelijk te onderhouden en is perfect voor als je vloerverwarming in je huis hebt.

Parketvloer

Wil je een parketvloer aanleggen? Dan kun je kiezen voor massief of samengesteld parket. Die eerste vloer bestaat 100% uit natuurlijke materialen, terwijl die tweede soort samengesteld is uit de combinatie van multiplex en hout. Voor welk parket je ook gaat, het materiaal is steeds van topkwaliteit waardoor de parketvloer altijd een stijlvolle vibe toevoegt aan je woning.

Steentapijt

Heb je nog nooit van een steentapijt (stone carpet of korrelvloer) gehoord? Dan wordt het tijd dat je die nu ontdekt. Omdat de vloer bestaat uit kunsthars en kleine korrels, kun je de vloer enorm personaliseren. Hoe kleiner de korrel, hoe stijlvoller de vloer en er zijn allerlei kleurcombinaties, groottes en vormen mogelijk. Omwille hiervan is elke vloer uniek en het maakt niet uit voor welk design je ook gaat, een steentapijt zorgt direct voor een warme en natuurlijke vibe.

Kurkvoer

Wil je een zeer duurzame vloer aanleggen dat van hoge kwaliteit en gemakkelijk te onderhouden is? Dan is een kurkvloer een vloer waar je voor moet kiezen want zelfs in een ruimte waar je veel komt, gaat een kurkvloer lang mee. Een vloer zoals deze bestaat uit een combinatie van natuurlijke stoffen (zoals kurk en eik), hars en andere producten. Hoewel een kurkvloer een natuurlijke lichtbruine kleur heeft, komt die tegenwoordig in verschillende kleuren voor. 

Badkamervloer

Nu je weet welke vloeren er allemaal zijn, gaan we even dieper in op welke vloeren het beste passen bij welke kamer. We nemen je eerst mee naar de badkamer. De stoom van een warme douche, de zeepresten, etc. Omwille van al dat vocht en de producten, is het afgeraden om een houten vloer of een betonnen vloer te gebruiken in de badkamer. Een tegelvloer daarentegen is perfect. Het maakt niet uit of je voor grote of kleine tegels kiest, je krijgt steeds een uitstekende badkamervloer. Wil je toch graag een houtachtige look? Kies dan voor pvc-vloeren of parket leggen als je dat wilt. 

Keukenvloer

De keukenvloer moet tegen een stootje kunnen, want tijdens het koken zullen er spetters op de vloer terechtkomen, zal er misschien bestek op de vloer vallen, etc. Daarom raden wij aan om voor een vloer te kiezen die uit laminaat, pvc of tegels bestaat en hout achterwege te laten.

Woonkamervloer

homify Industriële woonkamers Tafel,Bank,Plant,Plank,Bloempot,Kamerplant,Comfort,kasten,Fotolijst,Gebouw

Ga je een (nieuwe) woonkamervloer aanleggen? Dan heb je veel gelukt, want je kunt enorm veel kanten uitgaan met de woonkamervloer. Gaande van beton tot laminaat tot hout en pvc, je kunt het allemaal gebruiken. Voor welke vloer je moet gaan, hangt af van hoe gemakkelijk/moeilijk het moet zijn om de vloer te onderhouden. Zo zijn laminaat en pvc vloeren eenvoudig te onderhouden, maar is het schoonmaken van een gietvloer net dat tikkeltje lastiger. Hout is het moeilijkste materiaal aangezien je krassen in een instant ziet en het hout ook kan vervormen.

Kies de juiste ondervloer

homify Mediterrane keukens aanrechtblad,kasten,Keuken,Fornuis,Plant,Bloempot,Keukenapparaat,Hout,Interieur ontwerp,Gasfornuis

Nadat je je favoriet materiaal gekozen hebt, moet je ook de juiste ondervloer kiezen. Dit kan lastiger zijn dan het uitzoeken van een vloer en daarom staan onze professionals maar al te graag klaar met hun hulp. Het is belangrijk om te weten welke ondervloer bij de ondergrond van jouw huis past. Zo moet je voor een oude woning een andere ondervloer gebruiken dan voor een ultramoderne woning.

Kies de juiste kleur

Last but not least, het is ook enorm belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Met de juiste kleur kun je het design van elke kamer vervolledigen en samenbrengen en eventueel ook optische illusies creëren. Zo zorgt een donkere vloer ervoor dat de kamer er direct kleiner uitziet, terwijl een lichte kleur voor een verruimend gevoel zorgt. Natuurlijk moet je een vloer kiezen die perfect bij je wensen en smaak past. Wat je hartje ook begeerd op vlak van vloeren, materialen en kleuren, je moet er zeker voor gaan!

Voor welke vloer ben je gegaan? Laat het ons wete via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine