5 Handige Tips om een Ruimte Breder te Laten Lijken

Tiewen Visser Tiewen Visser
Ruime stadswoning met uitzicht op de grachten, BNLA architecten BNLA architecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Hollandse huiskamers hebben nogal eens de neiging smal te zijn. Gelukkig heb je wel vaak een hoop ruimte in de diepte, maar in de breedte wil het allemaal nog al eens te wensen overlaten. Geen nood! Er zijn tal van handige tips om je smalle ruimte of smalle woonkamer een stuk breder te laten lijken. Wij hebben een aantal van deze tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij de woonkamer een stuk breder kan doen laten lijken.

Plaats je bank een stukje van de muur

Smalle woonkamer? Dan kies je al snel voor de standaard opstelling: bank tegen de muur, bijzettafel ervoor, misschien een kleed, een stoel en dan het tv-meubel of een haard aan de andere kant. Maar wist je dat in sommige smalle woonkamers de bank een stukje van de muur vandaan zetten enorm ruimtelijk kan werken? Je zorgt er op deze manier namelijk voor dat de zithoek als het ware luchtiger en ruimtelijker oogt. Je kunt ook je bank haaks tegen de muur plaatsen of ervoor kiezen een hoekbank te nemen om zo net even wat meer diepte, vorm en ruimte te creëren. Overigens doen meubels op pootjes het altijd goed om wat meer breedte te creeeren in een kamer. Verder kan een streep in de breedte op een vloerkleed of de kussens van je bank er ook voor zorgen dat je kamer optisch breder lijkt.

Wandkasten maken ruimer

Of we ze nou over de lengte of over de breedte plaatsen, wandkasten, een wandbankje of andere mooie wandobjecten maken een ruimte optisch groter. De beste oplossing is en blijft een lange wandkast over de lengte. Het effect is namelijk dat je smalle woonkamer een geheel vormt. Je kunt stellingkasten in iedere maat vinden of een aantal verschillende kasten naast elkaar plaatsen. Ook lage kasten of zelfs een wandbankje over de hele lengte kan fantastisch werken. In het geval je geen geschikte kast kunt vinden, kun je een kastenbouwer in de hand nemen voor een op maat gemaakte kast.


Kies heldere en lichte kleuren

Zithoek met Jeanneret stoel en akoestisch kunstwerk van Mokkō voor geluidsabsorptie Mokko Moderne woonkamers Hout Hout zithoek, akoestiek, jeanneret, loungestoel, kunstwerk, walnoot, keukentafel, mokko

Een ruimte lijkt optisch groter door het juiste gebruik van licht, spiegels en natuurlijk lichte kleuren. Beige, wit, lichtblauw of lichtgroen zijn kleuren die de ruimte optisch ruimer maken. Kun je dan helemaal niet met kleur werken? Natuurlijk wel! Maar wissel lichte kleuren met elkaar af. 

Maak statements en kies grote meubels

Afleiding is een ware kunst in je interieur. Het is dan ook niet raar om bij een smalle woonkamer statements te maken zodat de vrij beperkte breedte van je ruimte wordt opgeslokt door de aandacht die uitgaat naar dat behang of die spannende bijzettafeltjes. Pas wel op dat je niet overdrijft, want het kan ook te rommelig of druk worden, waardoor de muren juist op je afkomen en dat wilde je nou net voorkomen! Ook kiezen voor grote meubels in plaats van kleine meubels zorgt ervoor dat je aandacht daar naartoe gaat in plaats van de breedte van de kamer.


Creëer fijne nisjes en kies ronde vormen

Familiehuis, Amsterdam Zuid, Binnenvorm Binnenvorm Eclectische woonkamers Plant,Meubilair,Tafel,Bank,Fotolijst,Kamerplant,Comfort,Raam,Huiskamer,Interieur ontwerp

Nisjes, hoekjes en zitjes. Dat zorgt ervoor dat je ruimte wat meer speelsheid krijgt en niet oogt als een lange hal waar toevallig een eettafel, tv en bank instaat. Je kunt nisjes het beste maken met ronde en zachte vormen. Kies bijvoorbeeld voor een ronde eettafel die je middenin de eethoek zet of vind een paar leuke fauteuils waarmee je zithoekjes maakt of ronde bijzettafeltjes en dito stoelen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, maar je moet soms even schuiven en zoeken!

Heb jij een ruime woonkamer of een smalle en hoe los je de ruimtelijke problemen op? Deel je verhaal gerust met ons!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine