Hoe Zorg je dat je Interieur Duurzaam en Ecologisch is?

Tiewen Visser Tiewen Visser
homify Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

Duurzaam is enorm belangrijk. We vragen steeds meer van onze aardbol en het klimaat warmt op waardoor we steeds minder prettig kunnen wonen. Het is dus helemaal niet raar om duurzame keuzes te maken in huis, zoals het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook isolatie of een tuin met veel planten en gras zijn goed voor het milieu en de biodiversiteit. Maar welke keuzes kun je eigenlijk maken in je interieur om een bijdrage te leveren aan het milieu? In dit artikel nemen we je mee langs een aantal tips.

Kies duurzame lampen

Een geweldige keuze voor je appartement is het vinden van duurzame lampen voor je woning. Lampen die vaak branden kunnen enorm veel energie slurpen. Daarom is het goed te zoeken naar zeer duurzame LED-lampen. Het is een mythe dat deze lampen een koud wit licht geven. Je kunt zien aan de hand van het aantal lumen hoe warm de lamp is. Hoe meer lumen, hoe witter en feller het licht.


Duurzame en ecologische meubels

homify Landelijke woonkamers Salon- & bijzettafels

Duurzame en ecologische meubels vinden kan lastig zijn. En je moet onthouden dat alles wat gemaakt wordt een bepaalde impact heeft op het milieu. Toch doen veel verschillende meubelmakers er alles aan om de impact op het milieu enorm te verminderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van FSC-goedgekeurd (Forest Stewardship Council) hout. Andere manieren om meubels duurzaam te maken zijn het gebruik van oude materialen zoals steiger houten planken of materialen zoals oude plastics hergebruiken, bijvoorbeeld voor stoffen of hele meubels.

Haal planten in huis als natuurlijke verfrisser

Plantenbakken met groene planten studioMERZ Moderne gangen, hallen & trappenhuizen Plant,Kamerplant,Bloempot,Venster,terrestrische plant,Interieur ontwerp,huis,Gras,Arecales,Hout

Wil je je huis verfrissen met een apparaat? Zonde, planten kunnen namelijk net zo goed de lucht in jouw woning aangenamer, vochtiger en gezonder maken. Er zijn tal van planten die de vieze luchtjes van binnen en buiten kunnen zuiveren. Loop naar het tuincentrum en laat je informeren welke kamerplant het meest zuiverend is.


Gebruik hout in huis

Hout is een duurzaam product. Dat klinkt gek want voor hout kap je bomen, toch is het anders dan bijvoorbeeld steen of beton een product dat, mits het goed wordt bijgehouden door de beheerders, weer gereguleerd terug kan aangroeien. Niet voor niets gebruiken duurzame architecten daarom vaak hout! Bomen kunnen 20 tot 120 jaar na het planten geoogst worden en dan weer teruggroeien terwijl veel andere bronnen, zeker als er olie of steen gebruikt wordt, eeuwen en eeuwen nodig heeft om terug te komen.

Vintage meubels

Niets is zo duurzaam als vintage. Gebruikte en tweedehands meubels zijn namelijk al gemaakt en dragen niet meer bij aan een productieproces waarbij giftige stoffen of CO2 vrijkomt. Kies dus zeker voor gebruikte meubels als je een duurzaam interieur wilt maken.

Beton cire in plaats van echt beton

Marike setting Sosft bad, maatwerk kast en wastafel Comma Marike Moderne badkamers Bad,Sanitair armatuur,Spiegel,Tik,Eigendom,Badkamer,Armatuur,Hout,Wasbak,Interieur ontwerp

Beton is heel hard en gaat lang mee maar het proces om beton te maken is niet een heel duurzaam materiaal en na de sloop is beton niet te hergebruiken. Hout is daarom bijvoorbeeld een goede vervanger, maar wat als je een betonlook wilt? Dan zijn keuzes als beton cire of een betonverf een goede optie zonder het materiaal beton te hoeven gebruiken.

Heb jij keuzes gemaakt die duurzaam zijn? Vertel ze aan ons!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine