Hoge Plafonds vs Lage Plafonds: Hoe Zorg Je Dat Ze Mooi Blijven?

Tiewen Visser Tiewen Visser
APARTMENT BERLIN IV, THE INNER HOUSE THE INNER HOUSE Moderne woonkamers
Loading admin actions …

In Nederland zijn we niet vaak gezegend met een hoog plafond. Dat blijft meestal voorbehouden aan oudere panden in de stad en die bewonen we niet zo vaak. In steden als Berlijn of Kopenhagen zie je dit soort panden vaker. Toch kunnen ook in sommige nieuwbouwwoningen in Nederland hoge plafonds zitten. Dat kan soms zorgen voor kopzorgen in de inrichting. 

Aan de andere kant kun je met een laag plafond ook een hoop gedoe hebben. Het lijkt misschien alsof het plafond op je hoofd drukt! In dit artikel behandelen we de voordelen en nadelen van hoge plafonds vs lage plafonds en hoe je deze problemen mogelijk op kunt lossen.


Laag plafond: verf een randje wit

Een laag plafond kan nogal drukkend voelen. Je lost dat natuurlijk op door dit plafond wit te verven, maar heb je er wel eens over nagedacht om een klein randje van je muur, die mogelijk een andere kleur heeft, mee te verven in de kleur van je plafond? Zo maak je het plafond optisch hoger!

Balken voor zeer hoog plafond

Dubbel hoge leefkeuken ARCHiD Klassieke keukens Meubilair,Raam,Gebouw,Armatuur,Plant,Hout,Interieur ontwerp,Woonkamer,Schaduw,Vloer

Heb je een huis met een extreem hoog plafond? Bijvoorbeeld omdat je een boerderij hebt verbouwd of simpelweg een huis hebt zonder tweede verdieping? Denk dan eens aan het plaatsen van balken. Meestal zitten die al in de ruimte of alles te verstevigen, maar met moderne architectonische oplossingen is dat al niet altijd meer nodig. De balken geven je de mogelijkheid lampen op te hangen maar ook simpelweg meer sfeer en een betere akoestiek.

Kastenwanden

Gek genoeg zijn kastenwanden tot aan het plafond zowel voor een hoog als een laag plafond een goed idee. Waarom? Bij een laag plafond zorgt het voor en optisch hoger plafond doordat de kast helemaal doorloopt tot aan de top. Zie bijvoorbeeld bij je hoogte keukenkastjes in huis. Een hoog plafond met een kastenwand is simpelweg een ingenieuze oplossing om veel op te slaan zonder je huis helemaal vol te proppen met kasten. Misschien heb je echter wel een trapje nodig om de bovenste planken te vinden.

Balkon in huis

Hoog plafond? Maak een soort extra verdieping in huis. Dat kan zo’n balustrade of binnenbalkon zijn, zoals hier, maar ook zoiets als een hoogslaper of een andere ‘verdieping’ die bestaat uit een halve verdieping zorgt voor meer woonruimte maar ook veel ruimte in de verticale stand van je woning.

Houten latten

Een hoog plafond werkt goed met houten latten. Het is sfeervol en zorgt dat het plafond optisch iets lager lijkt, wat prima kan met zo’n hoog plafond!

Hang je muur vol

Een laag plafond? Maak een spannender muur met schilderijen of spiegeltjes. Doordat de muur volhangt, lijkt het of deze hoger is en er wordt het optisch hoger. Het geeft ook veel sfeer vinden wij!

Verf dat plafond!

Ja, deze tip vinden we echt geweldig en bij een hoog plafond kan je zelfs helemaal uitpakken: verf je plafond in een spannende kleur. Zelfs bij een niet al te laag plafond kan een lichte kleur leuk werken.

De boekenkast

Net als een wandkast, werkt een boekenkast optisch om je muur hoger te maken en zo ook het plafond als het ware hoger op te lichten.

Heb jij thuis een hoog of een laag plafond en hoe heb je de problemen daarmee opgelost?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine