Japanse architectuur | Shigeru Ban | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Japanse architectuur | Shigeru Ban

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Camper Pavilion van 坂茂建築設計 (Shigeru Ban Architects)
Loading admin actions …

Wij zijn vereerd jullie het indrukwekkende en buitengewone werk van de Japanse architect Shigeru Ban te presenteren, die recent lid is geworden van de homify community. Als ontvanger dit jaar van de beroemde Pritzker Prize, dat het architectonische equivalent vormt van de Nobelprijs, staat Shigeru Ban bekend om innovatieve projecten die technologische vooruitgang combineren met gevoel voor sociale, politieke en economische aspecten in de hedendaagse architectuur. Het meest opvallende aan de ontwerpen van deze architect zijn de ongebruikelijke materialen die erin verwerkt zijn, zoals karton en papier. Deze projecten zijn verrassend licht maar toch stabiel door zijn gebruik van kartonnen buizen die de binnen- en buitenzijde van zijn ontwerpen op unieke manier in elkaar over laten vloeien. Wij willen jullie hier twee projecten laten zien die een voorbeeld vormen van Shigeru Ban's bijzondere architectuurstijl: een modern, kartonnen kathedraal in Christchurch, Nieuw-Zeeland en een verplaatsbaar paviljoen voor het bedrijf Camper voor de Volvo Ocean Race.

Een kathedraal van karton

Shigeru Ban staat bekend om zijn indrukwekkende institutionele projecten zoals het Centre Pompidou-Metz en het Japanse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover. Daarnaast is Shigeru Ban nog wel het meest bekend om zijn tijdelijke architectuurprojecten die een vervanging vormen na destructieve gebeurtenissen zoals vluchtelingenonderkomens voor de slachtoffers van aardbevingen, tsunami's en andere natuurrampen.

In februari van het jaar 2011 trof een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland. Enorme schade aan gebouwen en de infrastructuur was het gevolg, inclusief de verwoesting van de Anglicaanse kathedraal dat het symbool van de stad vormde. Om de tijd te overbruggen tot de constructie van een nieuwe kathedraal klaar is kreeg de architect Shigeru Ban de opdracht om een tijdelijk kerkgebouw te ontwerpen. In deze afbeelding is het indrukwekkende resultaat te zien: een gigantische driehoekige prisma dat samen met een hoogte van meer dan 21 meter meer dan 700 personen kan herbergen en dat op abstracte wijze de oorspronkelijke kathedraal spiegelt.

Serene ruimte

De materialen van dit bouwwerk laten het tijdelijke karakter van het gebouw zien terwijl het effect ervan als geheel aangenaam en sereen werkt. Het bouwwerk heeft een geplande levensduur van 50 jaar, dat ruim de tijd biedt voor de bouw van de nieuwe, permanente kathedraal die de functie van het kerkgebouw weer moet overnemen. De constructie bestaat daarom uit vier scheepscontainers aan iedere zijde die als muren, opslag en andere ruimten dienen terwijl 96 grote kolommen van karton samen het dak vormen. De gehele vloer bestaat daarnaast uit grote tegels van geprefabriceerd beton. Het bouwwerk wordt sinds augustus 2013 gebruikt voor zowel religieuze ceremonies als voor grote evenementen zoals concerten en conferenties.

Interieur

Alle elementen van het interieur zijn ook ontworpen door Shigeru Ban: de kartonnen ruimteverdelers, de stoelen van natuurhout en zelfs de ceremoniële objecten zoals het wijwatervat en het altaar. Het interieur van de kathedraal gebruikt ook een aantal containers als alkoven waarin opslag of kleinere kapellen en gebedsruimten plaats vinden. Hier zien we ook de harmonie en eenheid dat de constructie en inrichting samenbrengt tot een serene en elegante atmosfeer.

Verlichte ambiance

We sluiten de tour van dit gebouw af met deze prachtige foto dat je van de lichtkwaliteit in de ruimte laat genieten. We zien hier het licht dat tussen de kartonnen buizen naar binnen komt en het gekleurde licht dat door het uit driehoeken gevormde kunstige raam gefilterd wordt. Dit raam heeft ook subtiele afbeeldingen verwerkt in het glas waardoor een heel moderne interpretatie van een traditioneel glas-in-loodraam gecreëerd is en zo ook het karakter en de functie van dit gebouw versterkt.

Een nomadische paviljoen

De belangrijkste doelstelling voor het ontwerp van een paviljoen voor het Spaanse schoenmerk Camper was mobiliteit: het paviljoen moest een eenvoudig in elkaar te zetten en uit elkaar te halen design zijn dat ook gemakkelijk opgeslagen en vervoerd moest kunnen worden. Dit bouwsel werd namelijk deel van de 2011-2012 Volvo Ocean Race van Alicante naar Miami, via de steden Sanya en Lorient waar iedere keer dit paviljoen opgebouwd, afgebroken en weer verder vervoerd moest worden. Shigeru Ban heeft hier een constructie ontworpen met kartonnen buizen van verschillende dimensies die na de snelle en eenvoudige demontage in elkaar geschoven kunnen worden voor een extreem plaatsbesparende vervoersoplossing en snelle en eenvoudige montage op iedere nieuwe bestemming.

Unieke constructie

Op een houten fundament, dat op geregelde afstanden een verzonken cirkel bevat, worden de kartonnen buizen eenvoudigweg in een cirkelvorm geplaatst en wordt zo buiten van binnen gescheiden maar met behoud van een open, ruimtelijk en uitnodigend karakter. Deze kokers, die een indrukwekkende hoogte van 6 meter bereiken, ondersteunen op hun beurt een wit canvas doek, dat met een constructie van stalen kabels over het paviljoen gespannen wordt. Deze unieke constructie vormt een afbakening van ruimte terwijl tegelijkertijd een interessant vormspel van cilinders en cirkels ontstaat.

Flexibel interieur

Het interieur van dit paviljoen is ingericht met een verscheidenheid aan constructies en meubels (vele hiervan ook geconstrueerd uit kartonnen buizen) die gevarieerde activiteiten kunnen ondersteunen. Zo vinden we in het centrum van de cirkel verplaatsbare muren voor de displays met banken en stoelen en andere meubels daaromheen die uitnodigen tot ontspannen. De overal aanwezige papieren en kartonnen elementen typisch voor Shigeru Ban's ontwerpen geven het interieur de inmiddels bekende, uitnodigende sfeer. Daarnaast, zoals de architect in een interview over dit project vertelt, blijkt dat deze materialen veel resistenter zijn tegen aardbevingen en andere vormen van instabiliteit dan welk betonnen constructiemateriaal ook.

Dit besluit het overzicht van het werk van de Japanse architect Shigeru Ban, wiens bijzondere werk over de vier windstreken verspreid is: van Tokyo tot New York via Parijs. Wil je nog meer getalenteerde architecten ontdekken? Dan kun je hier op homify het werk en het talent van onze internationale en lokale architecten bekijken.

Welke van deze twee designs van Shigeru Ban vind jij het mooist? Vertel ons hieronder waarom!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!