Zo Maak je Jouw Huis Veilig Tegen Inbrekers: 10 Handige Tips

Tiewen Visser Tiewen Visser
Energieneutrale woning Buiksloterham CUBE architecten Moderne huizen
Loading admin actions …

De veiligheid van je huis is enorm belangrijk. Je wilt natuurlijk niet in een huis wonen dat goed binnen te dringen is voor inbrekers. Je wilt voorkomen dat inbrekers jouw huis kiezen. In dit Ideabook geven we je handige tips en goede ideeën van diverse experts om jouw huis zo veilig mogelijk te maken. 

Tip 1: Betrek je buren bij het veilig houden van je huis

De buren zijn je beste vrienden als je inbraken wilt voorkomen. Zij kunnen ervoor zorgen dat je postbus niet uitpuilt, de planten water krijgen en er zo nu en dan een lichtje brandt in huis. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je woning bewoond lijkt en dat vinden inbrekers natuurlijk minder prettig. Mocht er toch verdachte activiteit om je huis plaatsvinden, regel dan misschien een buurtapp. Misschien heb je wel eens zo’n bordje met Attentie Buurtpreventie gezien. In dat geval houdt de buurt een appgroep bij waarin verdachte situaties gemeld worden en buren een oogje in het zeil houden bij elkaar.


Tip 2: Koop een alarm

Zwarte voordeur geschilderd met Traditional Paint High-Gloss in de kleur Black van Pure & Original Pure & Original Voordeuren Zwart voordeur, zwart, pure & original, lakverf
Pure & Original

Zwarte voordeur geschilderd met Traditional Paint High-Gloss in de kleur Black van Pure & Original

Pure & Original

Natuurlijk is een alarm jouw beste vriend in je strijd tegen inbrekers. Een alarm zal afgaan zodra een ongenodigde gast je huis binnentreedt. Als je dat zelf bent met een sleutel, zal het alarm een countdown geven waarin je snel de code kunt intypen om deze uit te schakelen. Hang het alarm dus op een plek waar je snel de code kunt invoeren, anders zal het ding continu afgaan en zal het buren ook niet meer zo opvallen dat er misschien een alarm afgaat ‘s nachts.


Tip 3: Een (waak)hond

Changement de serrure Serrurier expert Voordeuren Zilver / Goud Amber / Goud Changement serrure,pose serrure,serrurier paris
Serrurier expert

Changement de serrure

Serrurier expert

Er bestaat een hele oude conference van de inmiddels overleden cabaretier Toon Hermans, waarin hij vertelt dat hij een waakhond heeft gekocht. Zodra iemand inbreekt, maak ik hem wakker en begint hij te blaffen, aldus Hermans. Een waakhond of een gewone getrainde hond zal echter zeker blaffen als onverwachte gasten binnenkomen. Een klein keffertje zal dit misschien minder snel doen, maar jouw zorgvuldig getrainde Duitse herder zal zijn territorium zeker bewaken. Dus zo gek zijn die bordjes met ‘hier waak ik’ niet.

Tip 4: De juiste deur

Gun Metal Front Entrance Door Camel Glass Voordeuren Aluminium / Zink Metallic / Zilver Front door, Entrance Door, Pivot Door, Gun Metal
Camel Glass

Gun Metal Front Entrance Door

Camel Glass

Investeer in een goede en veilige deur. Zaken als een veiligheidscilinder, binnensloten, pinnen of raamkrukken zij je investering echt waard en eigenlijk zijn ze niet eens zo duur! De deur kan op die manier niet gelift worden uit het kozijn. Zorg ook dat de deur geen te kraken raam heeft en ramen om de deur heen niet open kunnen.

Tip 5: Kies voor goede ruiten (gehard of folie)

Energieneutrale woning Buiksloterham CUBE architecten Moderne huizen Lucht,Gebouw,Venster,Armatuur,Rechthoek,Stedelijk ontwerp,Deur,straatlantaarn,Wolk,Weg oppervlak
CUBE architecten

Energieneutrale woning Buiksloterham

CUBE architecten

Je ruiten moeten ook inbraakveilig zijn om ongenodigde gasten buiten de deur te houden. Denk bijvoorbeeld aan ruiten met gehard glas of een folie op de ruiten, waarmee ze net zo hard worden als dit geharde glas. Hiermee is het moeilijker voor inbrekers om een ruitje in te slaan en zo binnen te komen. 

Tip 6: Houd het licht aan als je weg bent

Ga je een avondje weg? Laat dan een paar lichten branden en doe de gordijnen dicht, zo lijkt het alsof je thuis bent. Laat ook nooit waardevolle spullen in het zicht staan, zoals geld, een laptop of een dure stereoset. Ook een televisie kan nog steeds een gewild object zijn.

Tip 7: Post nooit dat je op vakantie bent op sociale media

Ouverture porte claquée Serrurier expert Binnendeuren serrurier paris,changement serrure,pose serrure
Serrurier expert

Ouverture porte claquée

Serrurier expert

Niet iedereen schermt zijn of haar sociale media profielen af en we zijn er gek op om daar te vertellen dat we op reis zijn. Inbrekers kunnen dat nieuws echter ook zien, waardoor ze weten dat je niet thuis bent en jouw huis dus kunnen bestelen. Wees daarom voorzichtig met wat je post op sociale media. Kies er misschien voor die foto’s van je vakantie pas na afloop te posten of in elk geval je profiel op slot te zetten en alleen zichtbaar te maken voor mensen die je vertrouwt zoals vrienden, familie en collega’s.

Tip 8: Installeer camera’s of detectielampen

Inbrekers haten het als ze gefilmd worden. Het installeren van bewakingscamera’s is het dus zeker waard. Als je dan toch te maken krijgt met een inbreker die al dan niet succesvol je huis binnendringt, heb je ook veel meer bewijsmateriaal voor de politie om aangifte te doen. Daarnaast is het geen slecht idee om lampen met een sensor aan te schaffen in bijvoorbeeld je tuin of aan je woning. Als een inbreker dan je huis wil betreden, zal deze in een zee van licht komen te staan en dat willen ze natuurlijk niet.

Tip 9: Zorg altijd voor een goede inbraakverzekering

Een inbraakverzekering hoort bij je woon- of inboedelverzekering. Het dekt niet alleen de schade van de gestolen spullen, ook de schade die is gedaan aan het huis, zoals een gebroken raam of geforceerde deur. De inbraakverzekering is doorgaans geen aparte verzekering meer. Het zal complexer worden om de zogenoemde immateriële schade of psychische-, emotionele- en geestelijke schade vergoed te krijgen. Ga hiervoor in gesprek met een schade expert als je denkt dat je zo’n verzekering nodig denkt te hebben.

Tip 10: Laat geen sleutels rondslingeren

Als laatste willen we je een belangrijke tip meegeven die vaak over het hoofd wordt gezien. Laat nooit sleutels rondslingeren. Niet in het sleutelgat binnen, niet onder een deurmat, een oude pot of zelfs maar open en bloot in de buurt van je deur. Het is ook ten zeerste af te raden om bijvoorbeeld autosleutels in de buurt van je deur te houden. Sommige autodieven beschikken over speciale tools om een verbinding te maken tussen jouw sleutel en jouw auto. Met name dure auto’s hebben zij op het oog natuurlijk. Berg je autosleutels bijvoorbeeld boven op in een doosje. Op die manier voorkom je dat ze verbinding kunnen maken met je sleutel.

Hoe maak jij je huis veilig? Laat het ons gerust weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!