De 10 Beste Tips om de Muur te Schilderen

Tiewen Visser Tiewen Visser
Benson House Sandra Flashman Studio Moderne woonkamers
Loading admin actions …

De muur schilderen is geen heel moeilijke klus, maar wel enorm belangrijk als je jouw huis een opknapbeurt of make-over moet geven. In dit Ideabook geven we je de beste tips voor het huis schilderen, van de beste tips voor met kleur schilderen tot de ideale muurverf en andere tips om goed te kunnen schilderen. Ontdek het hier allemaal!

Tip 1: Zorg dat de muur schoon en stofvrij is

Verven begint met het juist behandelen van je muur. Natuurlijk hoort daar ook een strakke muur bij, maar laten we daar verderop op ingaan. Eerst kijken we naar de beste manieren om je oude muur klaar te maken als deze al goed glad is. Als er eventueel nog gaatjes in je muur zitten, kun je die opvullen met een speciale opvulstof en een plat mesje. Ook zul je de stopcontacten moeten verwijderen die nog op de muur zitten. Maar let op! Doe dit voorzichtig en haal altijd de stroom eraf! Sterker nog, zorg ook dat je nog een controleert of de stroom eraf is met een speciaal metertje. Het is heel belangrijk dat je geen schroevendraaier in een stopcontact zet dat per ongeluk toch nog aanstaat! Dat is levensgevaarlijk natuurlijk. 

Tip 2: Zorg dat je muur gestuct en glad is

Benson House - Living Room Sandra Flashman Studio Moderne woonkamers Contemporary Design,Modern Interiors,Living Room,Hanging Plants,Area Rugs,Wooden Bookcase,Luxury Interiors,London Interiors,Interior Designers
Sandra Flashman Studio

Benson House – Living Room

Sandra Flashman Studio

Je muur moet strak en glad zijn. De beste manier om dat te bereiken is de muur te stucen. Eigenlijk is dat vakwerk, dus je kunt dat het beste niet zelf doen als je er geen verstand van hebt. Hoewel verven ook een vak is, zijn de problemen daarmee een stuk makkelijker op te lossen als het een beetje amateuristisch uitziet. Met stucen is dat probleem een stuk lastiger op te vangen. Slecht stucwerk blijf je door je verf heen zien. Zorg dus eerst dat je muren goed glad zijn. Het is bijvoorbeeld verleidelijk om over behang heen te verven, maar heel ideaal is dit niet. Een gestucte muur ziet er namelijk veel mooier uit. 

Tip 3: Vind een kleur die bij je past

The calming bedroom Create a soothing atmosphere in your bedroom with the Dulux Colour of the Year 2019 Dulux UK Moderne slaapkamers Roze dulux, spiced honey, colour of the year, 2019, bedroom paint, bedroom colour, pale pink, rose
Dulux UK

The calming bedroom Create a soothing atmosphere in your bedroom with the Dulux Colour of the Year 2019

Dulux UK

Kleuren vinden voor je kamer is moeilijk. Er zijn ontzettend veel kleuren te gebruiken op de muren. In eerdere artikelen op onze website heb je bijvoorbeeld kleuren van Pantone kunnen ontdekken of de kleur groen die perfect pas bij een slaapkamer. Laat je bij het kiezen van de kleur ook zeker verleiden door trends, wat bij de kamer past en de rest van de stijl van je huis. Een slaapkamer houdt bijvoorbeeld niet van drukke kleuren, maar in de woonkamer kun je bijvoorbeeld een statement muur maken als je denkt dat je die kleur graag in huis wilt.

Tip 4: maak gebruik van testers en een augmented reality

The Heart Wood Home Dulux UK Scandinavische woonkamers Roze pink,living room,lounge,heartwood,heart wood,paint,dulux,purple,colour of the year,relaxed,scandinavian,tonal
Dulux UK

The Heart Wood Home

Dulux UK

Je kunt ook de kleur die je in je hoofd hebt testen op de muur met speciale kleine testkits die iedere verffabrikant maakt. Ook zijn er tegenwoordig apps op de markt waarmee je een kleur als het ware live op je muur kunt projecteren. Dit werkt met augmented reality. Dit is een techniek die bijvoorbeeld ook bij het populaire mobiele spel Pokémon Go werd gebruikt. Je krijgt via je scherm een echt beeld te zien waarop iets geprojecteerd is. Zo kun je de kleur die je in je hoofd hebt helemaal digitaal over de muur zien.

Tip 5: Bereid het verven goed voor

A vibrant place to act - Dulux Colour of the Year 2019 Dulux UK Moderne slaapkamers Blauw dulux, spiced honey, colour of the year, 2019, bedroom paint, bedroom colour, blue
Dulux UK

A vibrant place to act – Dulux Colour of the Year 2019

Dulux UK

Behalve de muren goed glad en schoonmaken, is het ook belangrijk dat je alles uit de ruimte haalt wat tegen de muur staat. Meubels eventueel afdekt met een zeil en ook de vloer afdekt. Verder moet je kleding dragen die vies mag worden, ook de schoenen! En natuurlijk dien je alles goed af te tapen.

Tip 6: Kies de juiste verf!

Het klinkt een beetje suf, maar kies de juiste verf voor de juiste ruimte. Ga je de badkamer schilderen? Kies dan verf die watervast is. In de woonkamer en keuken volstaat een gewone verf, ook al is het, zeker in de keuken, je geld waard om een verf te kopen die gemakkelijk schoon te maken is. Niets is zo frustrerend als een doekje over je muur halen waar naderhand een enorme vlek verf op komt te zitten. Een teken dat je niet de juiste verf hebt gekocht.

Tip 7: Gebruik een verfroller

Wall Paint van Annie Sloan, kleur Duck Egg Blue Bij Sigrid Landelijke badkamers Jurk,Gelukkig,Mensen in de natuur,Gebaar,Voet,Mode ontwerp,Kleuter,Reis,Plezier,Sandaal
Bij Sigrid

Wall Paint van Annie Sloan, kleur Duck Egg Blue

Bij Sigrid

Bij verven denk je al snel: een verfpot een spatel en een kwast en die heb je ook zeker allemaal nodig, maar anno 2022 kunnen we natuurlijk niet zonder een verfroller. Verfroller maken het leven van de muurschilder makkelijker omdat je sneller zonder strepen de muur egaal kunt schilderen. Een roller op een stok maakt het nog makkelijker in snelle halen de muur van top tot teen te verven.

Tip 8: Verf eerste de randjes

Blackbird Onix NL Landelijke eetkamers Eigendom,Gebouw,Verf,Interieur ontwerp,Hout,Oranje,Geel,muur,Schaduw,Vloer
Onix NL

Blackbird

Onix NL

Voordat je enthousiast gaat rollen is het belangrijk om toch die kwast voor de dag te toveren. Hiermee moet je namelijk die lastige randjes bij het plafond en de vloer schilderen. Vervolgens kun je aan de slag met je roller om het grove werk te doen. 

Tip 9: Werk ruimte voor ruimte en muur na muur

Polar Blue, Licetto Pure & Original Eclectische keukens kasten,Eigendom,Gebouw,aanrecht:,Interieur ontwerp,Bagage en tassen,Hout,Vloeren,Lade,Vloer
Pure & Original

Polar Blue, Licetto

Pure & Original

Ga natuurlijk stap voor stap aan de slag met verven. Muur na muur en ruimte na ruimte. Op die manier houd je het verven van alle kamers en muren behapbaar. Tenzij je natuurlijk hulp hebt, dan kun je allebei met een andere muur beginnen.

Tip 10: Huur een schilder in

Woonkamer met Licetto in Steel Blue op de muur en Traditional Paint Eggshell in de kleur Steel Blue op de kast Pure & Original Scandinavische woonkamers Blauw verf, blauw, woonkamer
Pure & Original

Woonkamer met Licetto in Steel Blue op de muur en Traditional Paint Eggshell in de kleur Steel Blue op de kast

Pure & Original

Geen zin om zelf te schilderen of ben je bang dat het niet mooi wordt? Huur dan gerust een schilder in. Op Homify vind je een ruim aanbod aan goede schilders die je kunnen helpen met je klus. Zo weet je ook zeker dat de klus goed gedaan wordt en je kunt genieten van je eindresultaat!

Zou jij je huis zelf schilderen en waarom wel of niet?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!