Je Huis Opruimen Door te Minimaliseren is de Ultieme Opruimtip

Tiewen Visser Tiewen Visser
FURNITURE collectie Tom Frencken Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Bij Homify zitten we niet verlegen om je opruimtips te geven om zodat jij je huis opruimen kunt. Maar wat we vaak vergeten is dat alles draait om het huishouden organiseren en minimaliseren van spullen. In een eerder artikel wat we onlangs publiceerden gingen we al in op de trucs van de Japanse opruimcoach Mari Kondo, maar er zijn tal van andere manieren om je huis op te ruimen door te minimaliseren. In dit Ideabook zetten we een aantal van die tips en adviezen voor je op een rijtje.


Tip 1: De zolder opruimen

De eerste tip is een praktische tip om ervoor te zorgen dat je meer ruimte hebt voor spullen die je graag wilt houden. Ruim je zolder op zodat je hier spullen van je huis- of woonkamer kwijt kunt. Je kunt natuurlijk ook je garage of je schuurtje onder handen nemen, maar meestal staan op de zolder de meeste spullen die je al jaren niet meer aangeraakt hebt en eigenlijk nodig weg moeten. Terwijl je beneden misschien opslagruimte te kort komt. Dus ja, begin op zolder en werkt zo van boven naar beneden met je opruimproces voor het meeste succes.

Tip 2: Stop spullen in kasten

FURNITURE collectie Tom Frencken Moderne woonkamers kasten,Lade,Dressoir,Hout,Interieur ontwerp,Verf,Plank,Vloer,rekken,Kast
Tom Frencken

FURNITURE collectie

Tom Frencken

Hoewel Mari Kondo vindt dat iets achter deurtjes verbergen geen opruimen is, zal het je misschien verbazen hoeveel meer spullen er in je kasten passen als je er eventjes een paar uur voor gaat zitten. Die koptelefoon of kabels die overal rondslingeren kunnen opeens wel in de kast worden weggestopt. Vaak werkt het ook verhelderend om bijvoorbeeld kratjes, doosjes of andere bakjes aan te schaffen waarin je spullen kwijt kunt. Opeens zie je veel beter wat je waar kwijt kunt dan door alles klakkeloos in de kast te smijten.

Tip 3: Geef spullen weg

Wit kookeiland Next 125 Tinnemans Keukens Moderne keukens
Tinnemans Keukens

Wit kookeiland Next 125

Tinnemans Keukens

Spullen kunnen je huis uitpuilen maar wel een bepaalde waarde hebben. Misschien vinden vrienden, familie of andere bekenden van je iets wat jij hebt staan erg mooi en hebben ze er iets aan. Je hoeft dus niet altijd spullen weg te gooien om te voldoen aan de regels van het minimalisme.

Tip 4: Geef oude spullen een nieuwe bestemming

E2 PAVILION ECO HOUSE, BLACKHEATH E2 Architecture + Interiors Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
E2 Architecture + Interiors

E2 PAVILION ECO HOUSE, BLACKHEATH

E2 Architecture + Interiors

Wanneer je het huis aan het opruimen bent, stuit je misschien op oude spullen die je al een tijdje hebt bewaard. Misschien zijn er oude vazen of potten of een oude tafel. Je kunt overwegen die weg te doen, maar waarom zou je ze niet een nieuwe bestemming geven als ze er goed uitzien? Oude spullen kunnen bijvoorbeeld met DIY-tips een nieuw leven krijgen.

Tip 5: Koop geen nieuwe spullen

Clapham Common Flat 2 YAM Studios Scandinavische slaapkamers
YAM Studios

Clapham Common Flat 2

YAM Studios

Een tip die in het verlengde ligt van het bovenstaande is om geen nieuwe spullen meer te kopen en gewoon te gebruiken wat je hebt staan. Zeker als je eindelijk het heft in handen hebt genomen en hebt besloten dat je gaan opruimen, van de zolder tot de kelder, kun je stuiten op spullen met een bijzondere waarde.

Tip 6: Investeer in een opslag

Fulham Family house Imperfect Interiors Moderne kinderkamers
Imperfect Interiors

Fulham Family house

Imperfect Interiors

Een opslag is een plaats die je huurt en waar je spullen in opslaan kunt. Misschien is dit niet de beste tip voor mensen die een probleem hebben met hoarding. Maar voor wie een kleine flat heeft en simpelweg niet alles weg wil gooien, is een opslag helemaal niet zo’n gek idee. We hebben allemaal wel van die gekke spullen die we ergens willen bewaren waarvoor misschien geen plek is. Zoals bijvoorbeeld strandstoelen, een fietsenrek of bijvoorbeeld een windscherm.

Tip 7: Gebruik je bed als opslag

Luxury Residential trulli Design Moderne slaapkamers
trulli Design

Luxury Residential

trulli Design

Er zijn bedden waarvan je het matras kunt optillen en waaronder zich een soort opslag bevindt. Dit zijn handige plaatsen om net wat meer en net wat beter spullen op te slaan en te zorgen voor een opgeruimd en georganiseerd huis. Maar ook een meer minimalistisch huis met zo min mogelijk kasten die de ruimte vullen.

Tip 8: Roteer boeken in je boekenkast

Boeken kunnen onderhand je boekenkast uitpuilen en wellicht heb je dat al opgelost door een eReader aan te schaffen, maar de boeken die je misschien nog had, wil je wellicht toch een mooie plek in je kamer geven. Nu je de zolder opgeruimd hebt, zoals in tip 1 is verteld, kun je misschien wat goede dozen aanschaffen waar die nare zilvervisjes niet bij kunnen en waarin je boeken bewaart die je eens in de zoveel tijd weer in de boekenkast zet om een beetje te kunnen roteren.

Tip 9: Maak van opruimen een gezellige dag

Wanneer je overigens besluit te gaan opruimen, is het geen verkeerd idee om van opruimen een gezellige dag te maken. Doe je huispak aan, zet een lekker muziekje op en verwen jezelf aan het eind van de dag met een bestelde pizza op de bank in je opgeruimde huis. Op die manier wordt opruimen mentaal ook een stuk makkelijker. Bovendien kan het ook reuze gezellig zijn om samen oude spullen te bekijken!

Tip 10: Verkoop je spullen op marktplaats

Na afloop van het opruimproces kunnen oude spullen er nog goed uitzien. Behalve bewaren op zolder of een kast of opslag, kun je ze ook weggeven. Als je er echter liever wat voor terug wilt in cash, is het niet raar om spullen op marktplaats te verkopen. Wat jij misschien niet meer gebruikt, is een ander persoon in Nederland intussen al jaren naar op zoek!

Tip 11: Recycle spullen en maak er iets nieuws van

Je kunt oude spullen recyclen door ze bijvoorbeeld kapot te maken, om te smelten of kleiner te maken en er iets nieuws van te maken. Waarschijnlijk heb je hier zelf geen knowhow van, maar er zijn tal van designers en ontwerpers die hier kaas van gegeten hebben en weten wat ze kunnen doen met jouw oude spullen, kleuren of andere objecten. Van veel dingen kan iets nieuws gemaakt worden en wie weet kan het dan ook weer in jouw woning geplaatst worden!

Ruim ja vaak op en hoe pak je dat aan? Laat het ons weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!