12 Makkelijke Tips om je Huis Lekker Te Laten Ruiken

Tiewen Visser Tiewen Visser
Nieuwbouw met karakter, Lew interieur design Lew interieur design Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Een muf of zelfs stinkend huis is natuurlijk een enorme afknapper. Je huis lekker laten ruiken is daarom zeker geen overbodige luxe voor ultiem woongenot. In dit Ideabook geven we je enkele handige tips om je huis lekker te laten ruiken. Alle tips zijn gemakkelijk toe te passen, dus wees niet bang dat het een gedoe zal zijn! Ga dus zeker aan de slag met deze tips.

Tip 1: Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je huis

Transformatie van kantoor naar woonhuis, Kraal architecten Kraal architecten Moderne keukens Tafel,Meubilair,aanrecht:,Hout,kasten,Interieur ontwerp,architectuur,Vloeren,Vloer,houtbeits
Kraal architecten

Transformatie van kantoor naar woonhuis

Kraal architecten

Je huis kan te droog of te vochtig zijn en zeker een te vochtig huis is niet goed voor de geuren die er hangen. Als vuistregel kun je aanhouden dat een kamer die meer dan 60% luchtvochtig is, te veel vocht vasthoudt. Je kunt dit overigens opmeten met een vochtmeter als je dat echt wilt weten. Vocht kan voor vieze geuren zorgen en zelfs ongezonde schimmels veroorzaken in je huis! Zeker handdoeken of natte was in huis kunnen zorgen voor te veel luchtvochtigheid. Je kunt dat tegenaan door goed te ventileren, verwarmen maar ook middelen om vacht vast te houden kunnen helpen om luchtvochtigheid te bestrijden. 

Tip 2: Je huis lekker laten ruiken met wasverzachter

Nieuwbouw met karakter, Lew interieur design Lew interieur design Moderne woonkamers Meubilair,Televisie,Bank,Comfort,Verlichting,Interieur ontwerp,Kamerplant,Woonkamer,Hout,Vloeren
Lew interieur design

Nieuwbouw met karakter

Lew interieur design

Een te gekke en makkelijke tip om iets snel frisser te laten ruiken is er eentje die heel erg voor zich spreekt: doe een beetje wasverzachter in een plantenspuit of een oude schoonmaakspray en meng dit met water. Je hoeft het vervolgens enkel op bijvoorbeeld je gordijnen, bank, kussens of andere objecten die goed tegen water kunnen te spuiten. Het zal voor een fijne en frisse geur zorgen, net zoals het je was lekkerder laat ruiken natuurlijk!

Tip 3: Gooi stinkend afval op tijd weg!

Rear Extension, Oakman Oakman Moderne eetkamers
Oakman

Rear Extension

Oakman

Gooi vuil zo nu en dan weg en laat zeker vleesresten niet te lang in je vuilnisbak zitten. Ook groen afval kan erg gaan stinken en zelfs schimmelen. Overigens kun je ook een speciale GFT-machine kopen. Dit zet afval van groente, fruit en uit de tuin om in compost die je weer kunt gebruiken voor je plantjes in de huiskamer of tuin als compost. Een ideale manier om meer te doen met je groene afval en te zorgen dat het ook geen kans krijgt erg te gaan stinken.

Tip 4: Maak gebruik van baking soda

Als er tips zijn om iets schoon te maken in je woning, kan baking soda zoals gewoonlijk niet missen. Dit is niet alleen geweldig om te koken, de gootsteen te ontstoppen of hardnekkige vlekken te verwijderen, het neemt ook nare geurtjes op. Je zou het bijvoorbeeld kunnen strooien op je bank voordat je gaat stofzuigen. Overigens zou je, nu we het over stofzuigen hebben, ook geurige oliën in de stofzuigerzak kunnen stoppen voor een geweldig geureffect in huis.

Tip 5: Bakjes met azijn doen wonderen

Azijn is net als baking soda zo’n te gek wondermiddel en zuigt als het ware nare geurtjes op. Zet een kommetje neer en muffe geuren zijn in een mum van tijd weg.


Tip 6: Geurkaarsen

Bibliotheek Studio D11 Klassieke mediakamers Boekenkast,Eigendom,Meubilair,Plank,Boek,Publicatie,rekken,Interieur ontwerp,architectuur,Vloeren
Studio D11

Bibliotheek

Studio D11

Geurkaarsen verspreiden een fijne geur. Ze heten natuurlijk niet voor niets zo. Meestal worden geurkaarsen gemaakt met paraffine. Niet iedereen vindt dat een prettige stof om in te ademen. Je zou ook meer biologische alternatieven zoals soja of een andere natuurlijke was kunnen gebruiken als je hoofdpijn krijgt van brandende paraffine.

Tip 7: Luchtverfrisser of parfum?

Luchtverfrissers zijn de meest voor de handliggende manier om je huis lekkerder te laten ruiken. Toch kunnen we ons voorstellen dat je hier een beetje hoofdpijn van krijgt omdat deze apparaatjes een nogal indringende geur afgeven in je woning. Een alternatief is bijvoorbeeld een parfum dat je spuit op je gordijnen, bank, kussens en andere objecten. Dit zorgt voor een verspreiding van geuren die je wilt in je huis.


Tip 8: Kook iets lekkers!

Naast geuren uit sprays, parfums of zelfs geur opnemende stoffen, kun je ook denken aan iets lekkers koken. Niet voor niets raden sommige makelaars aan om bij een open huis een appeltaart te bakken. Dat ruikt niet alleen geweldig, het geeft ook die ultieme huiselijke sfeer waar we zo gek op zijn.

Tip 9: Bloemen of geurende kamerplanten

Benson House - Living Room Sandra Flashman Studio Moderne woonkamers Contemporary Design,Modern Interiors,Living Room,Hanging Plants,Area Rugs,Wooden Bookcase,Luxury Interiors,London Interiors,Interior Designers
Sandra Flashman Studio

Benson House – Living Room

Sandra Flashman Studio

Natuurlijk geurbommen zijn bloemen en planten. Dat bloemen een fijne geur kunnen verspreiden, dat weten we misschien wel, maar er zijn ook tal van kamerplanten die het goed doen voor een lekker ruikende lucht in huis. Kruiden kunnen geweldig zijn om dit te bereiken, zoals munt of basicicum. De beste plant voor dit effect is natuurlijk lavendel.

Tip 10: Tapijtverfrisser

Renovatie klassieke villa , Kraal architecten Kraal architecten Moderne kinderkamers Hout,Armatuur,Interieur ontwerp,Deur,Vloeren,Vloer,Rechthoek,hardhout,Automobiel exterieur,huisdeur
Kraal architecten

Renovatie klassieke villa

Kraal architecten

Wie een vloerkleed heeft, weet als geen ander dat geuren hier flink rond kunnen gaan. Zeker als je bijvoorbeeld een kat of een hond hebt. Tapijtverfrissers zijn speciaal hiervoor gemaakt. Ideaal dus om je huis lekkerder te laten ruiken.

Tip 11: Wierook

Rear Extension - Connecting Kitchen, Dining and Patio with Bi-fold door, scaleruler scaleruler Moderne eetkamers
scaleruler

Rear Extension – Connecting Kitchen, Dining and Patio with Bi-fold door

scaleruler

Wierook is een geweldige manier om je huis lekker te laten ruiken. Helemaal zonder gezondheidsrisico’s is dat niet. Omdat je iets verbrandt komen er natuurlijk schadelijke stoffen vrij. Je kunt in plaats daarvan ook geurstokjes kopen, die een beetje een zelfde soort effect hebben maar dan zonder branden. 

Tip 12: Lucht je huis goed

Meer ruimte en verbinding met buiten, a-LEX a-LEX Moderne ramen & deuren Eigendom,Armatuur,Hout,Deur,Gebouw,Schaduw,architectuur,Interieur ontwerp,Plant,Venster
a-LEX

Meer ruimte en verbinding met buiten

a-LEX

Vieze geuren in huis hangen ook vaak samen met een slechte ventilatie. Als je bijvoorbeeld iets hebt laten verbranden, is het goed om de ramen flink tegen elkaar open te zetten en de geuren snel uit huis te krijgen. Er zijn ook speciale luchtverfrissers voor in huis. Dit zijn apparaten die slechte lucht omzetten in frisse lucht. Vooral ideaal om gifgtige luchten van buiten maar ook binnen om te zetten in heerlijk frisse lucht. We staan er namelijk niet altijd bij stil dat ons huis vol dampen kan zitten die we maar beter niet kunnen inademen. 

Hoe zorg jij voor een lekkere geur in huis? Laat het ons weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!