10 Simpele Tips voor Het Inrichten van een Ruimte

Tiewen Visser Tiewen Visser
CRQ island of peace | Amsterdam | Lily Orlova Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Zoek je de perfecte inrichting? Dat kan wel eens flink tegenvallen. Een ruimte inrichten is knap lastig en missers interieur liggen al snel op de loer. In dit Ideabook geven we je 10 tips om het design van je interieur helemaal op orde te hebben zodat je alles uit je woning haalt. 

Tip 1: Houd rekening met de ruimte die je hebt

Light and bright! CC Construction Klassieke woonkamers
CC Construction

Light and bright!

CC Construction

Het klink misschien een beetje als een open deur en dat is het eigenlijk ook wel, maar je kunt een huis niet goed inrichten zonder rekening te houden met het aantal vierkante meters dat je hebt. Het gebeurt bijvoorbeeld nog wel eens dat iemand met een groot huis vergeet grote en robuuste meubels te kopen, terwijl iemand met een kleine woonkamer deze besluit helemaal vol te zetten omdat de ruimte er nu eenmaal is. Beide beslissingen zijn helemaal fout en zouden voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld een app voor interieurs of een plattegrond te maken van je woning voordat je begint met het inrichten zelf. Op die manier weet je veel beter wat waar kan komen te staan en of het mooi past.

Tip 2: Kleuren doen heel veel voor een interieur

Green & Yellow Wall Tiles | Traditional Range Deiniol Williams Ceramics Landelijke muren & vloeren Keramiek tile,handmade,traditional kitchen,country,green,yellow,terracotta,earthenware
Deiniol Williams Ceramics

Green & Yellow Wall Tiles | Traditional Range

Deiniol Williams Ceramics

We denken vaak dat een wit interieur de beste basis is en in zekere zin is dat ook wel zo. Toch is niet ieder huis geschikt voor zoveel wit en ook zeker niet iedere stijl gaat samen met een wit interieur. Kies daarom de kleur uit die jij mooi vindt en vindt passen bij je interieur. Een erkende schilder kan je hierbij helpen. Ook testers en apps die gebruik maken van augmented reality kunnen van pas komen om de kleur op je wand op je muur te projecteren. Op die manier zie je jouw kamer door de lens van een app en kun je kijken wat de kleur op de wand doet met je woonkamer maar ook bijvoorbeeld in de keuken.

Tip 3: Een te grote of kleine bank breekt een interieur

Living room : Neutral tones In:Style Direct Minimalistische woonkamers
In:Style Direct

Living room : Neutral tones

In:Style Direct

De bank vormt het middelpunt van onze woonkamer en is daarom een van de belangrijkste meubelstukken. Als de bank te groot of juist te klein is, kan dit de woonkamer dus flink breken. Kies daarom voor de juiste bank. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een elementenbank in een ruime woonkamer maar juist voor een langwerpige bank in een smalle kamer.

Tip 4: Het vloerkleed moet een juiste grootte hebben

Vloerkleden bepalen veel van de sfeer in je woonkamer. De grootte ervan is daarom zeer bepalend voor het ‘succes’ van het vloerkleed. Bij een grote ruimte is het ook slim om het vloerkleed zelfs onder de bank te leggen voor een nog beter effect.

Tip 5: Wat wordt de vorm van je eettafel?

Familiehuis, Amsterdam Zuid Binnenvorm Eclectische eetkamers Tafel,Meubilair,Eigendom,Hout,Interieur ontwerp,Verlichting,Stoel,architectuur,Plant,Gebouw
Binnenvorm

Familiehuis, Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Eettafels komen er tegenwoordig in verschillende vormen. In een grote ruimte is een rechthoekige tafel de beste oplossing omdat je dan met veel mensen aan de tafel kunt zitten. Een ovale tafel lost dat probleem ook op. Een ronde of vierkante tafel past dan echter weer beter in een kleine ruimte. Een bankje aan de muur of een uitklaptafel kunnen ook oplossingen om de tafel op een slimme manier in het interieur te passen. 

Tip 6: Zorg voor opbergruimte

Opbergruimte is belangrijk. Niet alleen omdat je zo je spullen ergens kwijt kunt, het geeft simpelweg ook een opgeruimd gevoel. Bovendien zorgen kasten ervoor dat je woonkamer sfeer krijgt. Omdat we steeds meer zaken op onze tablets, computers en telefoons doen, is er niet meer zoveel behoefte aan kasten voor CD’s, boeken of DVD’s. In plaats daarvan hebben we ruimte nodig voor accessoires, glazen of ander servies. Kastruimte komt er in allerlei soorten en maten en het is belangrijk dat je goed nadenkt wat je waar wilt gaan opbergen. 

Tip 7: Zorg voor de juiste raambekleding

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design kimik design Eclectische ramen & deuren
kimik design

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design

kimik design

Onze ramen worden in Nederland niet altijd bekleed. Soms kiezen we voor gordijnen, maar doen we die niet dicht. Anno 2022 kiezen we toch misschien liever voor raambekleding zoals lamellen of roldgordijnen, waardoor we wel die privacy hebben die we willen maar niet de inkijk. Overigens zorgen dit soort raamdecoraties ook voor sfeer en warmte in je woning.

Tip 8: Er moet genoeg licht zijn

Lampen zijn cruciaal voor je inrichting. Je kunt hiervoor zelfs een speciaal lichtplan opzetten. Het is daarbij belangrijk dat je voor jezelf bepaalt waar je lampen nodig denkt te hebben. Ook de sterkte van het licht is belangrijk. Let daarbij zeker ook op de lumen van een lamp. Dit is de felheid van het licht. Hoe meer lumen, hoe feller de lamp. Je wilt natuurlijk niet in een soort zee van wit t-licht zitten in  je gezellige woonkamer!


Tip 9: Durf stijlen te combineren

CRQ island of peace | Amsterdam | Lily Orlova Moderne woonkamers Plant,Spiegel,Meubilair,Fotolijst,Kamerplant,Comfort,Hout,Huiskamer,Interieur ontwerp,architectuur
Lily Orlova

CRQ island of peace | Amsterdam |

Lily Orlova

We denken vaak dat we moeten kiezen voor een bepaalde stijl in ons interieur. Fout! Kies voor verschillende stijlen als je meerdere interieurdesigns mooi vindt. Vrijwel iedere stijl gaat prima samen. Natuurlijk kun je een minimalistisch en eclectisch maar moeilijk samenvoegen. Toch zou je bijvoorbeeld gerust een hybride interieur kunnen maken van industrieel en klassiek of vintage en modern. Het gaat om de juiste dosering en de juiste stijlkeuzes die het succes bepalen.


Tip 10: Houd je inrichting dicht bij jezelf

Amsterdam Zuid Binnenvorm Moderne woonkamers Meubilair,Eigendom,Tafel,Bank,Fotolijst,Comfort,Gebouw,Verlichting,Interieur ontwerp,Hout
Binnenvorm

Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Ga niet alles kopiëren wat je ziet maar houd het interieur bij jezelf. Je kunt de voorbeelden die je vindt hier op Homify gebruiken als inspiratie om jouw eigen ideale interieurstijl te vinden. Deze zou uniek en eigen moeten zijn omdat je anders misschien het idee hebt in een soort woonmagazine te wonen en dat wil je toch niet echt?

Welke soort woonkamerinrichting vind jij mooi? Laat het ons weten in de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!