Vlekken door lekkage en vocht op de muur en het plafond? Geen paniek!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Villa Borkeld, reitsema & partners architecten bna reitsema & partners architecten bna Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

Lekkage in huis kan hele vervelende gevolgen hebben voor de muren en plafonds. Door het water ontstaan er schimmelvlekken die er niet alleen vies uitzien, maar ook nog ongezond kunnen zijn. In de winter kan vocht hetzelfde effect hebben op je muren en plafonds. Wat kun je doen om de schimmelvlekken te verwijderen? En belangrijker nog, hoe kun je voorkomen dat deze vlekken op de muren en plafonds ontstaan? In dit Ideabook proberen we deze vragen te beantwoorden, zodat je weer een zorg minder hebt om over na te denken.

Zoek uit waar het vocht vandaan komt

Voordat je de schimmelplekken op je muren of plafonds gaat verwijderen, moet je eerst weten waar het vocht vandaan komt. Schoonmaken heeft weinig zin als de vlekken er binnen de kortste keren weer op zitten. Gaat het om het plafond onder de badkamer? Ga dan rondom de douche op onderzoek uit. Waarschijnlijk heb je daar ergens last van lekkage. Het kan ook zijn dat de wasmachine of droger heeft gelekt. Gaat het om de muur naast de keuken? Ga dan na of er iets niet goed gaat bij de afwasmachine of de gootsteen.

Verwijder het vuil

Voor het echte schoonmaken van de muren of plafons begint, kun je alvast met een spatel alle schimmel en afbladderende verf verwijderen. Indien nodig kun je ook een stalen borstel gebruiken. Deze lenen zich uitstekend voor het verwijderen van vuil. Door het verwijderen van loszittend vuil en verf zorg je ervoor dat het schoonmaken makkelijker gaat. Heb je behang op de muur? Dan moet je voor het schoonmaken eerst het behang verwijderen.

Maak de muur schoon

De schimmelplekken op de muren of plafonds kun je schoonmaken met een mengsel van water en chloor. Gebruik hiervoor een nylon borstel en probeer alles volledig schoon te schrobben. Met chloor is voorzichtigheid geboden. Trek altijd handschoenen aan, dek de vloer af met plastic en zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht binnenkomt.

Repareer de schade

Als de muren en plafonds droog zijn kan het zijn dat er het een en ander moet worden gerepareerd. Wellicht zit niet alle verf er meer helemaal mooi op. In dat geval moet je de muren en plafonds van een nieuw likje verf voorzien. Behang heb je voor het schoonmaken moeten verwijderen. Er zit niets anders op dan dat je de muur opnieuw moet behangen. Schimmelvlekken zijn wel een goed excuus om de muur eens een ander kleurtje of behangetje te geven.

Zorg ervoor dat het niet nog een keer gebeurt

Om te voorkomen dat je een paar maanden later alweer aan het schoonmaken bent, moet je ervoor zorgen dat de lekkage nog eens gebeurt. Hiervoor moet je weten waar het vandaan komt. Rust dus niet voordat je de oorsprong van de lekkage hebt gevonden. Daarna is het belangrijk om de oorzaak van de lekkage op te lossen. Indien nodig kun je hier een professional voor inhuren.

Wat is jouw tip om schimmelplekken op de muren en plafonds te voorkomen en verwijderen? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine