Voor en Na: een authentiek huis krijgt een modern randje

Johan van Dijk Johan van Dijk
Loading admin actions …

Een authentiek huis opknappen, valt niet altijd mee. En zeker niet als het om een oude bouwval gaat. Op zich is ons reisdoel een schitterend en oorspronkelijk huis, maar het is zo vervallen dat de tranen je er van in de ogen springen. Afbreken zou heel erg zonde zijn, daarvoor is het huis veel te karakteristiek. Een zeer grondige verbouwing heeft gelukkig aan de bouwvalligheid een einde gemaakt. Er staat nu een zeer karakteristiek huis waar een perfecte balans tussen authentieke en moderne elementen is gevonden. Tijd voor een kijkje bij dit prachtige project van de Spaanse architecten van Farnsworth.

Voor: bouwval of mogelijkheden?

  door Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth
Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Estado previo a la rehabilitación. Fachada

Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Is dit nou een bouwval of kijken we naar een romantisch, maar erg verwaarloosd woonhuis? Laten we maar zeggen dat de waarheid ergens in het midden ligt. Of nog beter gesteld: we zien meer dan voldoende mogelijkheden! En zo te zien denken de bewoners daar ook zo over, de groene schermen verraden al dat de bouwwerkzaamheden snel gaan beginnen.

Voor: terug in de tijd

  door Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth
Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Estado previo. Acceso a las viviendas. Zona y escaleraas comunes

Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Een eerste blik achter de voordeur in de oude situatie doet je bijna letterlijk een terug in de tijd stappen. Misschien een beetje oneerbiedig om te zeggen, maar het lijkt wel of je hier in een achterbuurt belandt bent. Op deze manier wil je zelfs je ergste vijand nog niet ontvangen! Maar als je nou een beetje met je ogen knijpt, dan zie je aan de andere kant dat ook hier weer meer dan voldoende mogelijkheden liggen te wachten.

Voor: primitieve keuken

  door Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth
Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Estado previo. Estado de una de las viviendas.

Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Als je denkt dat je het ergste al gehad hebt, dan heb je de oude keuken nog niet gezien. Eten dat hier bereid wordt, kan bijna niet meer lekker smaken. Dit is een horrorscenario dat je zelfs niet in schoonmaakprogramma’s kunt zien. En waar we op de eerste twee foto’s nog mogelijkheden konden zien, is hier de enige oplossing een complete sloop van het interieur. Gelukkig is dat ook gedaan en kunnen we je het prachtige eindresultaat laten zien.

Na: schitterende sfeer

De oude trap heeft helaas het loodje moeten leggen, maar kijk eens wat er voor teruggekomen is! Deze moderne trap past opvallend genoeg schitterend bij de oude natuurstenen muren. Er ontstaat daardoor een heerlijke balans tussen het moderne aan de ene kant en de rustieke sfeer die ook landelijke en Mediterraanse trekjes vertoont.

Na: bijzondere combinatie

 Gang en hal door Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth
Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Caja de escalera. Vivienda dúplex. Planta primera

Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Een verdieping hoger is dit bijzondere beeld aan te treffen in de nieuwe situatie. Ook hier valt de bijzondere combinatie tussen moderne en authentieke elementen op. Naast een decoratief doel heeft de glazen overkapping van de trapopgang ook vooral een functionele bedoeling. Tocht van de benedenverdieping heeft nu boven geen kans meer. Het blijft immers een oud huis, je kunt daarom niet genoeg voor isolatie zorgen.

Na: minimalistische helderheid

Naar mate je verder naar boven gaat, valt steeds meer op dat de authentieke elementen naar de achtergrond verdwijnen en plaatsmaken voor een minimalistische inslag. De zolderverdieping is maar voor de helft aangebracht. Een fraaie vide ontstaat hierdoor en daarmee een heel groot ruimtelijk effect.

Na: eenvoudige keuken

De keuken in de oude situatie was simpel op een vreselijke manier, de nieuwe keuken is misschien wel eenvoudig, maar wel modern en compleet ingericht. Dit geheel zou prima als aparte studio dienst kunnen doen. En wie had dat nou gedacht toen je die oude en versleten bouwval zag… Dankzij de juiste nieuwe bewoners en de juiste architect is het tij hier gelukkig gekeerd. Dit huis kan er weer jaren tegenaan!

Benieuwd naar meer bouwvallen die in kleine paleisjes zijn veranderd? Een van de mooiste voorbeelden of dat gebied vind je hier.

Aangenaam verrast door de verandering? Laat je reactie hier achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!