Zeven Tips van Marie Kondo om je Huis Op te Ruimen

Tiewen Visser Tiewen Visser
Woonkamers Almelo, Baden Baden Interior Baden Baden Interior Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Marie Kondo uit Japan is al enkele jaren een hit in de wereld van het opruimen. De Marie Kondo methode is een geliefde manier van opruimen. In dit artikel geven we je Marie Kondo tips en leer je hoe je net zo Marie Kondo opgeruimd wordt als deze Japanse opruimheld.

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondon is een opruimadviseur. Dat klinkt een beetje als een zeer ervaren beroep, maar dat wil niet zeggen dat Kondo al erg oud is. Kondo werd geboren in 1984 in Tokio. Haar eerste boek publiceerde ze al in 2012. In alleen al Japan werden 1,3 miljoen exemplaren van dit boek verkocht. Na 2012 publiceerde ze nog meer boeken die in 27 talen werden vertaald. Kondo is niet alleen een bestsellerauteur. Ze geeft ook webinars en seminars over opruimen en ze heeft haar eigen serie op Netflix met de titel Tidying up with Marie Kondo (Opruimen met Marie Kondo). 

Marie Kondo opruimen, wat houdt het in?

Moderne Keukens, Designed By David Designed By David Moderne keukens Eigendom,kasten,Gebouw,Armatuur,architectuur,Interieur ontwerp,Vloer,Vloeren,Hout,Materiële eigenschap
Designed By David

Moderne Keukens

Designed By David

De Marie Kondo-methode noemen we ook wel de Konmari-methode. Het is een methode waarbij je zowel orde in de chaos in je huis als in je hoofd nastreeft. De methode bestaat uit zes stappen, waarvan we een aantal punten hebben uitgewerkt in tips, die je hieronder kunt vinden. De stappen zijn als volgt:


  1. Ruim alles in één keer op in een korte periode
  2. Maak stapels met alle spullen die je gaat opruimen
  3. Maak keuzes: wat blijft en wat moet weg?
  4. Je maakt keuzes door je af te vragen het voorwerp dat je vasthoudt je gelukkig maakt.
  5. Besluit je een voorwerp te houden? Dan bepaal je een plaats.
  6. Alles wat je overhoudt zet je op die plaats die je bedacht hebt.


Wat houdt een huis dat is opgeruimd Marie Kondo in?

Wanneer je je huis opruimt volgens de Marie Kondo of Konmari-methode, ga je als het ware door de stappen die we hierboven hebben genoemd. Het mooie aan deze methode is dat je niet zozeer kijkt naar wat je weg moet gooien, maar kijkt naar wat je gelukkig maakt.Het kan gebeuren dat je bij het opruimen spullen vindt die je eigenlijk heel mooi of waardevol vindt en die een verlengstuk van jouw hobby zijn. Misschien vind je een oude kleurdoos of verfdoos en was je vergeten dat je altijd van illustreren en schilderen hebt gehouden. Door de konmari-methode kun je deze hobby’s herontdekken.Om een beetje een beter beeld te krijgen van deze methode, gaan we dieper in op zeven tips:

Tip1: Ruim op in stapjes

keuken monumentale villa Bussum, ÈMCÉ interior architecture ÈMCÉ interior architecture Moderne keukens
ÈMCÉ interior architecture

keuken monumentale villa Bussum

ÈMCÉ interior architecture

Marie Kondo raadt je aan om in stappen te werken en daarmee bedoelt ze, werkt per categorie. Zo is het beter om bijvoorbeeld eerst al je schoenen en daarna al je kleding te verzamelen en vervolgens bijvoorbeeld boeken onder handen te nemen en andere zaken te sorteren zoals accessoires of foto’s die je hebt bewaard. Kondo raadt niet aan om per kamer te werken, omdat je eerst alle soorten spullen op een stapel moet krijgen en dan pas naar een andere categorie kunt gaan.

Tip 2: zorg voor overzicht

CRQ island of peace | Amsterdam |, Lily Orlova Lily Orlova Moderne woonkamers Plant,Spiegel,Meubilair,Fotolijst,Kamerplant,Comfort,Hout,Huiskamer,Interieur ontwerp,architectuur
Lily Orlova

CRQ island of peace | Amsterdam |

Lily Orlova

Kondo raadt aan je spullen te sorteren in stapels per categorie. Op die manier houd je het overzicht veel beter en weet je per categorie wat je moet doen. 

Tip 3: Rol je kleding op

Moderne dijkwoning in Amsterdam, BNLA architecten BNLA architecten Moderne eetkamers Tafel,Meubilair,Eigendom,Plant,Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,Hal,Vloeren,Vloer
BNLA architecten

Moderne dijkwoning in Amsterdam

BNLA architecten

Een andere manier om overzicht te bewaren is de oprolmethode. Met name wanneer je shirts of onderbroeken in een lade bewaart, kunnen stapels met kleding enorm rommelig worden. Oprollen kan dat oplossen. Op die manier zie je in een handomdraai wat je in je lade hebt liggen wanneer je deze opentrekt.

Tip 4: Zeg vaarwel tegen spullen

Familiehuis, Amsterdam Zuid, Binnenvorm Binnenvorm Eclectische eetkamers Tafel,Meubilair,Eigendom,Hout,Interieur ontwerp,Verlichting,Stoel,architectuur,Plant,Gebouw
Binnenvorm

Familiehuis, Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Het is een beetje een mythe dat je bij de methode Marie Kondo alles maar in de prullenbak gooit. De kern van de Konmari-methode is om te bewaren wat je gelukkig maakt en weg te gooien waarmee je geen band hebt. Op die manier zorg je voor een oprgeruimd huis maar ook voor een opgeruimde ziel.

Tip 5: Maak opruimdoelen

Stel doelen vast die je voor ogen hebt. Misschien heb je zoals Monica in de serie Friends eigenlijk maar 1 echte rommelkast in je huis en ben je verder al een echte opruimgoeroe. Dan hoef je zeker niet alles onder handen te nemen maar misschien wel die rommelzolder of dat schuurtje dat al jaren uitpuilt. Stel de doelen die jij denkt dat nodig zijn in je huis.


Tip 6: Geef spullen een vaste plek

Wanneer je klaar bent met sorteren en weet wat je gaat bewaren en wat niet, moet je een vaste plek kiezen voor de spullen die je bewaart. Probeer die nieuwe vaste plek ook aan te houden. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten tips om spullen op te bergen, dus je komt met de juiste keuzes nooit ruimte tekort om iets een goede plaats te geven.

Tip 7: Geef boeken die je niet meer leest weg

De laatste tip is een meer specifieke tip. Marie Kondo raadt je namelijk aan om de boeken die je al jaren niet meer hebt gelezen en ook zeker nooit meer zal lezen, weg te doen. Boeken nemen veel plaats in en kunnen flink stof vangen. Het is dus goed om schoon schip te maken met je boeken als je weet dat je ze niet meer zal gebruiken in je leven.

Geniet van een opgeruimd huis

Het is tenslotte belangrijk om te allen tijde te blijven genieten van een opgeruimd huis. Opruimen is vervelend, maar het levert je wel ademruimte en levensgeluk op. Een opgeruimd huis geeft je ook een opgeruimd gevoel. Besteed dus aandacht aan opruimen voor je eigen levensgeluk en houd je bijvoorbeeld aan de tips van Marie Kondo om dat geluk te bereiken.

Houd jjj van opruimen of juist totaal niet? Laat het ons weten in de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!